Pot trece pe roșu pentru a face loc politiei ce au pornite girofarele sau sirena?

Dacă a avut loc un accident, de obicei vine poliția și ambulanța cu o lumină albastră intermitentă. Ești în mașină și deodată auzi o sirenă tare de undeva. În oglinda retrovizoare poți vedea serviciile de urgență apropiindu-se, dar stai în fața unui semafor la roșu și nu poți vira la stânga, la dreapta sau înapoi.

Rămâne doar să trecem pe rosu – BLITZ! Acum ai fost și tu fulgerat pentru că ai trecut când era roșu si există riscul unei interdicții de conducere, amendă și Puncte în Flensburg?

Deci iată răspunsul: Da, poți într-un moment ca acesta sa treceți pe semaforul roșu. Chiar dacă asta nu e normal si ar fi o încălcare rutieră. În acest caz puteți aștepta cu nerăbdare așa-numita „stare de urgență justificativă“. La urma urmei, ar fi și o încălcare a legii dacă tu nu ai face loc pentru serviciile de urgență.

Pentru vehicule de urgență cu lumini intermitente și sirene: „Toți ceilalți utilizatori ai drumului trebuie să elibereze imediat drumul“. Pe autostradă sau pe un drum în afara intravilanului, trebuie să formați o bandă de urgență, iar în oraș – dacă este posibil – să trageți pe dreapta.

Oricine nu face acest lucru încalcă § 11 alin.2 StVO și primeste o amendă de 200 de euro și două puncte la Flensburg.

În această confruntare în care nicio evaziune nu este posibilă, singura cale de urmat este să faci liber drumul chiar daca trebuie sa treci pe rosu. Desigur, ar trebui să vă asigurați că nu puneți în pericol alți utilizatori ai drumului atunci când traversați semaforul roșu!