115.000 de euro în loc de 800 de mărci: Chiriașul primește o sumă impresionantă din depozit înapoi

O asociație de locuințe a investit 800 de mărci depozit pentru chirie în acțiuni. De-a lungul anilor, suma de bani s-a transformat într-o avere – pentru care chiriașul a dat-o în judecată.

O femeie s-a luptat pentru o sumă de 115.000 de euro de la fosta ei companie de locuințe la Tribunalul districtual din Köln în vara, după cum relatează Agenția Germană de Presă (dpa). Banii proveneau dintr-un așa-zis depozit de închiriere pe care părinții ei l-au depus în 1960 pentru un apartament în Köln, pe malul de est al Rinului.

800 de mărci devin 115.000 de euro: compania de locuințe nu vrea să plătească acțiuni fiicelor chiriașilor

Asociația de locuințe a investit suma în acțiuni – care au crescut la o sumă considerabilă pe parcursul a aproape 70 de ani. Când contractul de închiriere s-a încheiat la jumătatea anului 2018, fiica a cerut restituirea depozitului de chirie de la părinții săi, care între timp decedaseră, inclusiv acțiunile. Asociația locativă a refuzat însă: invocând contractul de închiriere, au plătit doar 409,03 euro, ceea ce corespundea celor 800 de mărci inițiale. Cu toate acestea, femeia nu a fost mulțumită de asta. Când procesul a fost intentat în decembrie 2021, valoarea de piață a garanției de închiriere era de 115.000 EUR.

Clauza de închiriere nevalidă: Tribunalul Districtual din Köln este de acord cu reclamantul

Contractul de închiriere prevedea că societatea imobiliară ar putea investi depozitul și în acțiuni. De asemenea, s-a convenit ca acțiunile să fie emise la sfârșitul contractului de închiriere. Cu toate acestea, asociația de locuințe și-a rezervat și dreptul de a plăti suma nominală de 800 de mărci în locul acțiunilor. Tribunalul districtual din Köln nu a fost de acord (Az. 203 C 199/21 din 19 iulie 2022): Opțiunea asociației locative prevăzută în vechiul contract de închiriere era invalidă. Potrivit Secțiunii 551 din Codul civil german, chiriașul are dreptul la venitul din depozitul de chirie, indiferent de forma de investiție aleasă. Nu numai că dividendele plătite sunt afectate, ci și orice câștig de preț. Acordurile care se abat de la aceasta sunt ineficiente.

Hotărârea judecătoriei nu este încă definitivă. Asociația de locuințe poate face apel la judecătoria. Nu se știe despre ce companie este.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu