Catolicii din Germania au ajuns o Minoritate

Cate stele merita presa?3 Votes

Pentru prima dată în secole, mai puțin de jumătate dintre cetățenii germani sunt membri ai Bisericii protestante sau catolice.

Creștinismul devine din ce în ce mai puțin important în țara noastră. În urmă cu un an, membrii bisericilor romano-catolice și protestante reprezentau împreună 51 la sută din populația totală a Germaniei. 

Cu toate acestea, tendința treptată de părăsire a bisericii a scăzut acum sub un nivel dramatic: din primăvara lui 2022, membrii bisericii au fost în minoritate pentru prima dată în secole și împreună reprezintă acum mai puțin de 50% din populatie. Acest lucru a fost raportat de revista germană de știri „Stern” în săptămâna Paștelui.

„cezură istorică”

„Este un punct de cotitură istoric pentru că, privit în ansamblu, este prima dată în care nu este „normal” în Germania să fii membru al bisericii”, comentează cercetătorul din Berlin Carsten Frerk de la grupul de cercetare Weltanschauungen din Deutschland, care aduce critice la adresa Biserica.

Această tendință descendentă a fost observată de mult timp, a continuat Frerk. În 1990, peste 72 la sută din populația germană erau membri ai bisericii. „În ultimii șase ani, însă, a accelerat mai repede decât se presupunea anterior”. Biserica Evanghelică încă aștepta 19,7 milioane de membri până la sfârșitul anului 2021, în timp ce catolicii au în prezent aproximativ 21,8 milioane în prognozele lor.

40% dintre germani sunt acum neconfesionali, alte comunități religioase majore sunt musulmani și evrei. Proporția creștinilor se datorează Bisericii Libere și Ortodocșilor – conform Statista, în 2020 ei mai reprezentau aproximativ 2,43 milioane de oameni – dar în prezent încă mai mult de 50 la sută.

Cate stele merita presa?3 Votes