Cine poate solicita alocația pentru creșterea copilului (Elterngeld) și ce reguli se aplică

Multe cupluri așteaptă cu nerăbdare să devină părinți. Un subiect este indemnizația parentală. Aceasta îi ajută pe părinți să compenseze pierderea de venituri în perioada de după naștere. Ce este important în prezent.

Indemnizația parentală este o prestație de înlocuire a venitului anterior la care au dreptul părinții sau părinții care rămân acasă după nașterea copilului lor și care nu se reintegrează deloc sau doar parțial în viața activă.

În contextul crizei Corona, Bundestag-ul a modificat ultima dată în mod fundamental Legea federală privind alocația parentală și concediul parental. De la 1 ianuarie 2024, un criteriu central se va schimba din nou. O privire de ansamblu actuală.

Modificări de la 1 septembrie 2021

Ca urmare a modificării reglementărilor din septembrie 2021, care reflectă status quo-ul în ceea ce privește alocația parentală, părinții pot primi alocația parentală cu fracțiune de normă, până la 32 de ore pe săptămână. Înainte de 1 septembrie 2021, această limită era încă de 30 de ore pe săptămână. Pentru prima de parteneriat, coridorul de timp parțial a fost extins la 24 până la 32 de ore pe săptămână. Doar în cazuri excepționale ar trebui să fie necesară o dovadă ulterioară a orelor de lucru.

În plus, începând cu 1 septembrie 2021, indemnizația pentru creșterea copilului nu va mai fi redusă dacă părinții primesc alte prestații de înlocuire a venitului, cum ar fi indemnizația de boală sau indemnizația pentru muncă de scurtă durată. În plus, există mai mulți bani pentru copiii prematuri: Dacă un copil se naște cu cel puțin șase săptămâni înainte de data preconizată, părinții vor primi între una și patru luni în plus la indemnizația parentală.

Plafoanele de venit actuale și viitoare

Îmbunătățirile aduse alocației parentale, care au intrat în vigoare de la 1 septembrie 2021, au fost finanțate de guvernul federal prin reducerea limitei superioare de venit pentru alocația parentală. Cuplurile cu un venit impozabil de 300.000 de euro sau mai mult și părinții singuri cu venituri de peste 250.000 de euro nu mai primeau indemnizație parentală. Astfel, s-a redus cercul celor care au dreptul la alocație parentală.

Îmbunătățirile aduse alocației parentale, care au intrat în vigoare de la 1 septembrie 2021, au fost finanțate de guvernul federal prin reducerea limitei superioare de venit pentru alocația parentală. Cuplurile cu un venit impozabil de 300.000 de euro sau mai mult și părinții singuri cu venituri de peste 250.000 de euro nu mai primeau indemnizație parentală. Astfel, s-a redus cercul celor care au dreptul la alocație parentală.

În disputa privind bugetul federal 2024, plafonul de venituri a fost din nou în dezbatere. În căutarea unor potențiale economii pentru bugetul federal (printre altele, pentru a finanța alocația de bază pentru copii), s-a decis ulterior: Limita superioară a veniturilor pentru cupluri va fi coborâtă la 150.000 de euro începând cu 1 ianuarie 2024.

Ce variante de indemnizație parentală există în Germania?

Prestația de înlocuire a venitului este disponibilă în trei variante:

 • Prestația parentală de bază
 • ElterngeldPlus
 • Primă de parteneriat

Alocația parentală de bază

Indemnizația parentală de bază compensează lipsa de venit atunci când părinții doresc să fie alături de copilul lor după naștere și își întrerup activitatea profesională din acest motiv. Împreună, părinții au dreptul la sprijin financiar pentru o perioadă totală de 14 luni, dacă ambii părinți participă la îngrijirea și creșterea copilului și, prin urmare, își pierd veniturile. Aceștia sunt liberi să împartă cele 14 luni între ei. Unul dintre părinți poate lua cel puțin două luni și cel mult 12 luni de concediu parental. În cazul în care doar unul dintre părinți își ia concediu parental, dreptul la indemnizația parentală este limitat la douăsprezece luni. Excepție: Părinții singuri care primesc indemnizația de înlocuire pentru a compensa pierderea venitului salarial pot solicita întreaga perioadă de 14 luni de indemnizație parentală.

 • Calcul

Alocația parentală de bază este, în general, de maximum 65 % din venitul mediu lunar (net) al persoanei care primește alocația parentală în cele douăsprezece luni anterioare nașterii copilului sau începerii concediului de maternitate. Cu toate acestea, indemnizația lunară maximă este de 1.800 de euro. Cu toate acestea, pentru persoanele cu venituri mici, cu un venit mediu mai mic de 1.240 de euro, se aplică rate progresiv mai mari și, în cele din urmă, până la 100 la sută. Chiar și cei care nu au lucrat primesc cel puțin 300 de euro sub formă de indemnizație parentală. Aceasta este plata lunară minimă.

În plus, dreptul la alocația parentală de bază este limitat la primele 14 luni de viață ale copilului. După cele 14 luni de viață, părinții pot solicita doar ElterngeldPlus sau prima de parteneriat.

ElterngeldPlus

În 2015, alocația parentală clasică a fost extinsă pentru a include ElterngeldPlus. Acesta este un nou regulament care are ca scop să faciliteze o mai bună conciliere a muncii și a familiei pentru părinți. În principiu, ElterngeldPlus este deosebit de interesant pentru cei care doresc să lucreze cu fracțiune de normă în timpul concediului parental. Mamele și tații au posibilitatea de a profita de sprijinul financiar pentru o perioadă mai lungă decât până acum. Puteți primi ElterngeldPlus de două ori mai mult timp decât alocația parentală de bază. Cu toate acestea, veți primi doar jumătate din bani.

Primă de parteneriat

Părinții care optează pentru un aranjament de timp bazat pe parteneriat primesc, de asemenea, un bonus de parteneriat: primiți până la patru luni suplimentare ElterngeldPlus dacă lucrați între 24 și 32 de ore pe săptămână în același timp în aceste patru luni. Acest lucru se aplică și părinților separați care lucrează împreună cu jumătate de normă. Cu toate acestea, părinții copiilor născuți înainte de 1 septembrie 2021 pot lucra doar între 25 și 30 de ore în această perioadă.

Cine primește alocația parentală?

Sprijinul financiar poate fi acordat părinților care

 • își au reședința sau domiciliul obișnuit în Germania,
 • îngrijesc și cresc copilul după naștere,
 • locuiesc împreună cu copilul într-o gospodărie,
 • au un venit anual individual mai mic de 250.000 de euro sau un venit anual comun de 300.000 de euro în anul care precede nașterea (probabil până la 1 ianuarie 2024, după această dată este prevăzut 150.000 de euro atât pentru cupluri, cât și pentru părinții singuri).

De altfel, pe lângă cuplurile de părinți, au dreptul la sprijin financiar și părinții singuri, părinții adoptivi sau părinții adoptivi.

Cuantumul alocației parentale 2023

Cuantumul prestației financiare depinde de veniturile pe care le avea părintele care are grijă de copil înainte de nașterea acestuia și dacă aceste venituri încetează după naștere. Cu toate acestea, aceasta depinde și de numărul de luni la care are dreptul în cadrul alocației parentale de bază, al alocației parentale plus sau al primei de parteneriat. În funcție de venit, alocația parentală se ridică între 300 și 1800 de euro pe lună. Alocația parentală minimă se plătește părinților care își cresc copilul și care nu lucrează mai mult de 30 de ore pe săptămână, cum ar fi studenții, gospodinele sau soții casnici, precum și părinților care nu au lucrat din cauza creșterii copiilor mai mari.

Cerere de indemnizație pentru creșterea copilului

Pentru a primi indemnizația de înlocuire a venitului, trebuie să depuneți o cerere. Acest lucru se face cu ajutorul unui formular pe care îl puteți obține fie de la biroul pentru alocații parentale, fie online.

Fiecare părinte poate solicita prestația o singură dată pentru fiecare copil. Acest lucru este valabil și pentru gemeni, tripleți și alți multipli.

Ce trebuie să știți: Cererea de solicitare a ajutorului financiar diferă în funcție de statul federal. Prin urmare, trebuie să vă asigurați că este selectată aplicația corectă.

La cererea de indemnizație pentru creșterea copilului trebuie să anexați câteva dovezi:

 • Certificatul de naștere al copilului
 • Dovada venitului dumneavoastră anterior

Angajați:

 • Mamă: fluturașul de salariu pentru ultimele douăsprezece luni înainte de luna în care începe concediul de maternitate.
 • Tatăl: fișa de salariu pentru ultimele douăsprezece luni înainte de naștere.

Lucrează pe cont propriu:

 • De regulă, cea mai recentă evaluare a impozitului pe venit

În plus, femeile muncitoare:

 • Certificatul de la casa de asigurări de sănătate cu privire la indemnizația de maternitate după naștere
 • Certificat de la angajatorul dvs. privind suplimentele la indemnizația de maternitate

Funcționar public sau soldat:

 • Certificat de remunerare pe durata concediului de maternitate
 • Certificat privind indemnizațiile din aceste indemnizații

În funcție de fiecare caz în parte, pot fi necesare documente suplimentare.

Când trebuie să depuneți cererea

Puteți solicita alocația pentru creșterea copilului numai după nașterea acestuia. Cu toate acestea, este esențial să depuneți cererea în primele trei luni de viață ale copilului, deoarece indemnizația parentală se plătește retroactiv doar pentru trei luni.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu