Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Tot ce trebuie să știți despre venitul de cetățean – Bürgergeld

erichmocanu.TV pornește seria Bürgergeld. Începând de astăzi, in fiecare zi apare o noua tema despre Bürgergeld

Pentru o lungă perioadă de timp, Hartz IV din Germania a oferit sprijin financiar din partea statului pentru șomerii pe termen lung sau pentru persoanele apte de muncă și care au nevoie de ajutor. Totuși, acest lucru s-a schimbat definitiv în 2023, iar acum a fost introdus venitul de cetățean.

Dar nu este vorba doar de faptul că numele a fost schimbat din Hatz IV în Bürgergeld pentru persoanele care sunt capabile să câștige și care au nevoie de ajutor. Există, de asemenea, diferențe pentru cei care au dreptul la prestații în comparație cu predecesorul său în unele domenii, cum ar fi ratele standard sau cerința standard, sancțiunile, perioada de așteptare sau activele protejate sau alocațiile. În acest articol, explicăm ce este venitul de cetățean.

Venitul de cetățean este principala reformă socială a actualei coaliții guvernamentale. Este succesorul indemnizației de șomaj II, cunoscută și sub numele de Hartz IV. Potrivit guvernului, venitul cetățeanului este menit să “califice mai bine persoanele care beneficiază de prestații de bază și să le plaseze astfel în locuri de muncă permanente”. De asemenea, se dorește a fi “mai centrat pe cetățean, mai puțin birocratic și mai bine direcționat”. De asemenea, au fost făcute ajustări la calcularea nevoilor standard. Acest lucru înseamnă că persoanele care au nevoie de asistență și care sunt capabile să câștige un venit vor primi mai multe beneficii sociale.

Este de la sine înțeles că legea de transformare a Hartz IV în venit de cetățean nu a fost adoptată peste noapte. Proiectul guvernului a fost prezentat la 14 septembrie 2022. Legea privind venitul cetățeanului a fost apoi publicată în Monitorul Oficial Federal la 20 decembrie sub titlul “A douăsprezecea lege de modificare a Cărții a doua a Codului social și a altor legi – Introducerea unui venit al cetățeanului (Legea privind venitul cetățeanului)”. Legea privind venitul de cetățean conține un total de 13 articole.

Succesorul lui Hartz IV a fost introdus la 1 ianuarie 2023. La sfârșitul lunii noiembrie 2022, după Bundestag, Bundesrat a acceptat, de asemenea, un compromis după ce guvernul de coaliție și CDU/CSU au ajuns la un acord. Mulți cetățeni care trăiau din Hartz IV au fost probabil foarte mulțumiți, deoarece era clar că ratele standard și activele protejate se vor schimba.

Avantaje: Cerință standard de rată/rambursare

Venitul de cetățean prezintă o serie de avantaje pentru persoanele care trăiesc la nivelul de subzistență. Prestația socială include șase niveluri standard de nevoi pentru cei care au dreptul la prestații. Toate nivelurile de nevoi standard primesc acum mai mulți bani pe lună în comparație cu Hartz IV, deoarece ratele standard au fost ajustate. Comunitățile de necesitate beneficiază, de asemenea, de beneficii semnificative. Acest lucru se datorează faptului că, cu cât sunt luate în considerare acum mai multe persoane dintr-o comunitate de prestații, cu atât mai mare este diferența față de prestațiile Hartz IV.

Pe lângă faptul că au fost aduse modificări la calcularea cerinței standard, ceea ce înseamnă că toți beneficiarii vor primi mai mulți bani, beneficiarii de venit de cetățean pot păstra o parte mai mare din veniturile suplimentare. În plus, indemnizațiile de cheltuieli din activități de voluntariat nu mai sunt clasificate ca venit dacă nu depășesc o indemnizație.

Există, de asemenea, o perioadă de așteptare pentru activele protejate în primul an. Datorită perioadei de așteptare, beneficiarii venitului de cetățean nu trebuie să își valorifice imediat toate activele. Există, de asemenea, o indemnizație neimpozabilă după perioada de așteptare. În plus față de perioada de așteptare, ar trebui să existe și o perioadă de încredere care să acopere primele șase luni. Cu toate acestea, deoarece CDU/CSU s-a opus, perioada de încredere a fost anulată.

În timpul perioadei de așteptare de un an, beneficiarii alocației pentru cetățeni nu trebuie să se mute într-un apartament mai mic. Centrul de ocupare a forței de muncă (Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă) acoperă costurile de închiriere și de încălzire “într-o măsură rezonabilă”.

Beneficiarii de prestații sociale care își recuperează calificările de absolvire a școlii sau care urmează alte măsuri de formare continuă pot aștepta, de asemenea, 150 sau 75 de euro în plus față de alocația pentru cetățeni. Așadar, există o alocație de formare continuă.

Pentru multe persoane care au dreptul la prestații, este cu siguranță pozitiv și faptul că prioritatea de plasament a fost anulată. Chiar dacă nu mai există o prioritate de plasament, cetățenii care trăiesc din alocația de cetățean nu pot refuza pur și simplu ofertele și propunerile de locuri de muncă de la centrul de ocupare a forței de muncă. Ce anume se așteaptă de la beneficiarul de prestații este stabilit în planul de cooperare.

Solicitantul și agenția pentru ocuparea forței de muncă definesc în planul de cooperare următorii pași către un nou loc de muncă. Acesta nu conține acum nicio instrucțiune privind consecințele juridice. Planul de cooperare poate fi, de asemenea, schimbat prin poștă sau prin e-mail între beneficiar și centrul pentru ocuparea forței de muncă.

Există, de asemenea, avantaje pentru beneficiari în ceea ce privește sancțiunile în comparație cu Hatz IV. În prezent, sancțiunile sunt acordate în conformitate cu un sistem în trei etape. Pentru prima abatere, rata standard este redusă cu 10 la sută timp de o lună, pentru a doua abatere cu 20 la sută timp de două luni și pentru a treia abatere cu 30 la sută timp de trei luni.

Dezavantajele venitului cetățenesc în comparație cu Hartz IV sunt limitate. La prima vedere, acesta prezintă avantaje doar pentru beneficiarii de prestații sociale. Cu toate acestea, a existat o dezbatere politică cu privire la venitul de cetățean. Aceasta s-a axat pe întrebarea dacă mai merită sau nu să muncești. De exemplu, venitul de cetățean ar duce la “demotivare” în rândul celor cu venituri mici. Toate beneficiile ar însemna “că pentru mai mulți oameni decât înainte, a nu munci ar fi mai valoros decât a munci”, a declarat Hans Peter Wollseifer, președintele sectorului meșteșugarilor calificați. Doar timpul va spune dacă criticile sunt în cele din urmă justificate și dacă mai mulți oameni vor dori să își câștige existența cu ajutorul venitului de cetățean în loc să muncească.

Pe lângă rata standard, sancțiunile și activele echitabile, factorul decisiv este atunci când venitul cetățeanului este plătit persoanelor care trebuie să trăiască din el. Venitul cetățeanului este întotdeauna plătit la sfârșitul lunii precedente. Acest lucru înseamnă că beneficiarii au primit deja banii pentru luna ianuarie 2023 la sfârșitul lunii decembrie. Puteți afla când veți primi banii în fiecare lună aici.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu