Pot muncii in Germania fără adresa? Erich Mocanu va informează.

Aproape zilnic vin romanii la mine si mă întreabă, daca este corect sa nu îmi primesc salariul pe orele muncite doar ca nu am anunțat adresa la primărie.

Pe acesta cale vreau sa informez romanii despre cum arata legislația aici in Germania si sa nu se mai lase păcăliți de angajatorii.

1. Puteți munci in Germania chiar si fără adresa anunțată la Primărie (Anmeldung)

Fiecare cetățean ce este cetățean European are dreptul de a munci in Germania chiar si fără Anmeldung la Primărie. Angajatorul nu are dreptul sa nu va plătească orele muncite. Daca ar fi așa, atunci angajatorul nu ar avea voie sa va facă un contract de munca.

2. Obligativitatea de a va anunța la Primărie cu Adresa.

În conformitate cu articolul 27 alineatul (2) teza 3 din Legea federală privind înregistrarea (Bundesmeldegesetz, BMG), cetățenii UE care locuiesc în străinătate trebuie după trei luni să își înregistreze locuința la Biroul de înregistrare a rezidenților în termen de 14 zile. Termenul “locuință” trebuie înțeles în sens larg: “Orice spațiu închis utilizat pentru locuit sau dormit” (§ 20). utilizate pentru a locui sau a dormi” (§ 20 BMG).

Altceva este de ex. pentru șoferii profesioniști ce sunt pe traseu si nu au o locuința stabila. Pentru ei nu intra in vigoare Art. 27 ce este menționat mai sus.

3. Contract de munca

Angajatorul poate sa va facă un Contract individual de munca chiar si cu adresa dumneavoastră din Romania. Pentru a munci in Germania nu este necesar sa anunțați o adresa din Germania la Primărie.

4. Impozitarea salariului

Fără înregistrare la Primărie, Biroul Fiscal nu poate emite un număr de identificare fiscala. Dar, angajatorul poate înregistra angajatul la biroul fiscal al sediului angajatorului. Pentru asta, angajatul/muncitorul nu poate accesa platforma fiscala elster.de si va primi o clasa e impozitare I sau IV.

In acest caz, daca muncitorul considera ca a plătit prea mult impozit, poate sa solicite de la biroul fiscal al angajatorului, un număr de identificare fiscala si apoi poate in anul calendaristic următor sa depună declarația de venit fiscal, manual.

5. Asigurarea Medical si Pensie

Aici sunt mai multe puncte ce trebuie luat in calcul. Dar sa vorbim de un muncitor ce nu beneficiază de pensie in alta tara.

Daca muncitorul nu a mai muncit nici o data in Germania, atunci angajatorul are obligația de a va anunță medical la compania de asigurare medicala cu care el colaborează. Odată ce angajatorul depune acest anunț la Casa de asigurare medicala se anunță si Casa de Pensie. La cam 2-6 săptămâni veți primi la adresa dumneavoastră pe care ați anunțat-o o scrisoare cu numărul dumneavoastră de Pensie (Sozialversicherungsnummer)

6. Angajatorul îmi spune ca fără cont bancar nu îmi poate da Salariul

Articolul 3 din Legea privind Conturile (Zahlungskontengesetz, ZKG), fiecare cetățean al UE poate deschide un Cont Bancar in Germania.

extras din Legea Germana Art. 3 din Legea ZKG

În caz de încălcări a acestui articol de Lege, se poate contacta Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară sau orice centru de consiliere antidiscriminare. link aici

7. Nu cunosc bine limba Germana, pe cine pot contacta daca am nevoie de ajutor?

AEBS.org este o organizație a Drepturilor Omului ce vine in ajutorul tuturor cetățeniilor ce au probleme, fie Administrativ, Munca sau alt domeniu. Deci indiferent de problema pe care o aveți, contactați-ne, pentru ca AEBS împreună cu partenerii avocați din Germania, Austria si Romania au întotdeauna soluția profesionala.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu