Salariul minim pentru îngrijirea la domiciliu 24 de ore?

Dacă cineva este angajat în „îngrijire la domiciliu 24 de ore pe zi”, are dreptul la un salariu minim. Acest lucru se aplică și dacă în contractul de muncă a fost convenit altceva. Dacă angajatul este angajat la fața locului cu persoana care urmează să fie îngrijită, se aplică cel puțin un timp de așteptare dacă nu este nimeni altcineva acolo. 

Erich Mocanu de la AEBS.org organizatie germana-romana pentru drepturile omului oferă informații despre o decizie a Tribunalului Muncii de Stat din Berlin-Brandenburg din 5 septembrie 2022 (AZ: 21 Sa 1900/19).

Reclamanta cetatean bulgar a fost trimisă în Germania de către angajatorul ei cu sediul în Bulgaria prin medierea unei agenții germane. În oferta „24 de ore de îngrijire la domiciliu”, a avut grijă de o doamnă nevoiașă care avea peste 90 de ani. Doamna în vârstă locuia singură în apartamentul ei dintr-un complex rezidenţial pentru bătrâni. Reclamanta a fost obligat să locuiască și să petreacă acolo noaptea. În contractul de muncă al reclamantei s-a convenit un timp de lucru săptămânal de 30 de ore. În contractul de îngrijire cu doamna care urmează a fi îngrijită s-a convenit îngrijire cuprinzătoare cu igiena personală, ajutor la alimentație, treburi casnice și companie precum și o taxă de îngrijire pentru 30 de ore pe săptămână.

Reclamanta sustine ca ar fi lucrat considerabil mai mult, si anume 24 de ore pe zi timp de cateva luni. Era de serviciu de la 6 a.m. până în jurul orei 22.00/23.00 și, de asemenea, trebuia să fie în așteptare noaptea dacă era nevoie. Prin urmare, aveți dreptul la salariul minim pentru tot timpul. Angajatorul a contestat pretinsul program de lucru și s-a referit la programul de lucru convenit în contractul de muncă.

Femeia are un succes copleșitor. Tribunalul regional de muncă ia acordat salariul minim necesar pentru toate momentele în care era singură cu persoana care urmează să fie îngrijită.

Numai pentru momentele în care doamna era cu familia ei nu există niciun drept.

Reclamantul a fost disponibil 24 de ore din 24 pentru doamna în vârstă care avea nevoie de îngrijire. Prin urmare, pe lângă orele de lucru plătite, ea trebuia să ofere o cantitate considerabilă de timp de gardă, care era supus remunerației, pentru a-și asigura îngrijirea. În vremurile în care în apartamentul bătrânei nu se afla nicio altă persoană care să o îngrijească, reclamanta era obligată să se asigure că va fi îngrijită în cazul în care ar fi mai rău. Ea are dreptul la despăgubiri pentru aceasta.

Erich Mocanu trage atenția că salariatul trebuia să facă dovada programului de lucru.

Cum se poate face dovada orelor de munca?

Noi de la AEBS.org am creat un formular “Pontajul de munca pentru Îngrijitorii si îngrijitoare” ce ar fi bine, ca fiecare persoana ce muncește in acest domeniu sa îl completeze.

Daca aveti probleme de munca sau alte probleme Juridice, puteti contacta AEBS.org ce vine in ajutorul romanilor din Germania si Austria

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu