Codul Rutier, schimbat radical în 2023. Se ia permisul de conducere mai devreme! Ce categorii sunt vizate

Anunțul serii pentru toți șoferii din România! Noul an aduce noi schimbări asupra Codului Rutier. Toate persoanele care vor să obțină un permis auto în 2023 trebuie să știe această informație. Iată despre ce este vorba.

Se va modifica vârsta minimă obligatorie pentru obținerea permisului auto pentru categoriile C, CE, D și DE

[tqb_quiz id=’15404′]

Noul an va aduce noi schimbări asupra Codului Rutier. În luna decembrie a acestui an, parlamentarii români au votat un proiect de lege, depus de către Partidul Național Liberal (PNL), prin care se va modifica Codul Rutier, schimbarea vizând vârsta minimă obligatorie pentru obținerea permiselor auto pentru categoriile C, CE, D și DE.

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului României, a anunțat recent că a fost votat în Parlamentul de la București un proiect de lege prin care se cere scăderea vârstei minime de obținere a permiselor auto pentru categoriile C, CE de la 21 de ani la 18 ani și pentru categoriile D, DE de la 24 de ani la 21 de ani.

„Partidul Naţional Liberal are soluţia pentru combaterea deficitului de forţă de muncă al conducătorilor profesionişti din România. Am scăzut vârsta minimă de obţinere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE si D, DE. Legea a fost aprobată astăzi de către Parlament prin proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Noile modificări oferă cadrul legal necesar reducerii vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoria C, CE, de la 21 de ani la 18 ani, respectiv de la 24 ani la 21 ani pentru categoriile D, DE, titularilor unui permis de conducere categoria B cu condiţia obţinerii unui (CCP)”, a explicat președintele interimar al Senatului României.

România duce lipsă de conducători auto profesioniști

Potrivit spuselor sale, propunerea legislativă a venit ca un ajutor pentru industria Transporturilor Rutiere din țara noastră, care traversează de ani de zile o criză a conducătorilor auto profesionişti.

„Aceasta s-a acutizat şi pe fondul instabilităţii provocate de pandemia COVID, războiul din Ucraina, dar şi de începerea aplicării Pachetului de Mobilitate 1. România se află printre ţările cele mai afectate, deficitul estimat de şoferi profesionişti fiind de aproximativ 71.000 de posturi. Noile prevederi legislative sunt în conformitate cu legislaţia europeană prin care au fost stabilite dispoziţii derogatorii de la vârstele minime pentru respectivele categorii de vehicule prin DIRECTIVA (UE) 2018/645 a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 aprilie 2018.

Până la 23 mai 2020, statele membre ale Uniunii Europene au avut obligaţia să pună în aplicare actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma directivei. În prezent, 17 ţări din Europa au introdus deja astfel de modificări privind vârsta minimă pentru categoriile C, CE, respectiv D, DE. Printre aceste ţări se numără Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Franţa, Grecia, Croaţia, Ungaria, Irlanda, Lituania Olanda, Polonia, Cehia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Marea Britanie”, a adăugat Alina Gorghiu, relatează MediaFax.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu