photo of two people using their gadgets
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Luna de Luna ai 4 zile de Telemunca / Munca la domiciliu in anumite conditii

In MOF nr. 241 din 24.07.2023 s-a publicat Legea 241/2023 care aduce o completare Codului muncii cu o prevedere care vizeaza acordarea unor zile de munca la domiciliul sau telemunca pentru ingrijirea copiilor.

Salariaţii care au în întreţinere copii cu vârsta până la 11 ani pot beneficia de telemuncă 4 zile pe lună, prevede un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 81/2018 – Codul muncii, adoptat miercuri în unanimitate de Camera Deputaţilor. 

Actul normativ mai sus mentionat a intrat in vigoare la data de 24 iulie 2023.

În situația în care ambii părinți sau reprezentați legali sunt salariați, cererea va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă.

În cazul în care părintele sau reprezentantul legal se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară.
Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, salariații care își desfășoară activitatea de acasa în aceste zile, au obligația să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuțiilor care le revin potrivit fișei postului.

Concluzii:

  • zilele se pot acorda la cererea salariatului
  • doar unul dintre parinti poate beneficia de aceste zile de munca acasa
  • natura activitatii firmei trebuie sa permita acest lucru
  • angajatul este raspunzator de existenta mijloacelor necesare derularii activitatii la domiciliu

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu