AUSTRIA: Taxa Radio TV in varianta actuala nu va mai exista in curând! Va dispărea total?

Scandalul cu Taxa Radio TV a început un urma Curții Constituționale din Austria, ce a spus ca in Varianta actuala aceasta taxa nu mai este necesara atâta timp cat in internet se găsesc toate informațiile pe gratis.

Asta înseamnă că fie streamingul trebuie să coste ceva cu un „GIS nou” care urmează să fie implementat până la sfârșitul anului 2023 – fie recepția radio și TV nu trebuie să mai aibă nimic.

În urmă cu câteva săptămâni, Verzii l-au surprins pe partenerul de coaliție ÖVP cu o inițiativă GIS. Purtătoarea de cuvânt a mass-media Verzilor, Eva Blimlinger, a făcut cunoscut că și-ar putea imagina finanțarea ORF de la bugetul federal în viitor, dacă sunt îndeplinite anumite condiții, a relatat „Heute”.  Printre altele, condiția este ca independența ORF să fie garantată dacă banii provin de la bugetul federal. Apoi, recent, bang-ul că taxa GIS este pe cale să fie complet eliminată. 

Fie finanțare federală, fie taxă bugetară

Deși purtătorul de cuvânt al presei ÖVP, Kurt Egger, și purtătorul de cuvânt al Greens, Eva Blimlinger, au subliniat că este încă complet deschis modul în care ORF ar trebui să fie finanțat în viitor, Blimlinger a descris un GIS „extins” și pe laptopuri și compania „în vederea dispozitivelor” ca fiind „de fapt nu este posibil”. Extinderea nu este posibilă și forma anterioară nu trebuie să rămână? Asta ar însemna doar sfârșitul pentru GIS. Au rămas două variante: fie GIS va fi transferat la o taxă de gospodărie pentru toate gospodăriile casnice, fie ORF va fi finanțat exclusiv din bugetul federal.

În cazul finanțării bugetului federal, Blimlinger a subliniat că, în opinia sa, aceasta ar trebui să fie indexată și asigurată cu o majoritate de două treimi. În cazul acestei variante, ORF ar trebui să-și raporteze cerințele financiare către Komm Austria, care ar urma să efectueze apoi o evaluare, potrivit Blimlinger. O taxă casnică, pe de altă parte, ar fi probabil mai ieftină decât GIS-ul precedent, dar ar afecta pe toată lumea și nu doar pe consumatorii de televiziune și radio. În plus, trebuie să „vedeți” cum ar rezulta finanțarea anterioară pentru artă și cultură pentru statele federale, potrivit lui Blimlinger.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu