Comitetul pentru familie decide să majoreze limita suplimentară de venituri pentru alocația de îngrijire a copilului în funcție de venit

Viena (PK) – Limita veniturilor suplimentare pentru alocația de îngrijire a copilului în funcție de venit va crește la 8.100 de euro pe an în 2024. O propunere de inițiativă corespunzătoare a ÖVP și a Verzilor a fost adoptată astăzi în unanimitate în Comisia pentru afaceri familiale. Cu toate acestea, un amendament la amendament și o moțiune a comisiei pentru a prelungi dreptul refugiaților ucraineni la alocația pentru îngrijirea copiilor și la alocația familială până la 4 martie 2025 au fost adoptate doar cu majoritate. Partidul Libertății nu a votat în favoarea acestor două puncte.

Trei moțiuni pe tema alocației pentru îngrijirea copiilor, care au fost depuse de grupurile de opoziție SPÖ, FPÖ și NEOS, au fost amânate din nou.

O serie de moțiuni din partea social-democraților și a Partidului Libertății privind protecția și drepturile copiilor și tinerilor au fost suspendate de către ÖVP și Verzi. SPÖ este în favoarea unor eforturi sporite în lupta împotriva sărăciei în rândul copiilor și a unei consolidări a protecției sociale a copiilor și tinerilor. Social-democrații solicită, de asemenea, un pachet de măsuri pentru protecția copiilor și dispoziții speciale de protecție pentru așa-numiții copii influențatori.

Pe lângă o aplicație care să ofere o imagine de ansamblu a prestațiilor familiale, FPÖ solicită, de asemenea, mai multe fonduri pentru punerea în aplicare a strategiei pentru tineret și o interdicție generală a maternității de substituție în UE.

Limita veniturilor suplimentare pentru alocația pentru îngrijirea copiilor în funcție de venit și pentru alocația forfetară pentru îngrijirea copiilor va fi majorată de la limita anterioară de 7 800 EUR pe an calendaristic la 8 100 EUR. Aceasta pentru a se asigura că o activitate profesională marginală este încă posibilă în timpul perioadei de acordare a drepturilor, justifică parlamentarii ÖVP și Verzii în moțiunea de inițiativă care inițiază această modificare (3753/A).

Majorarea valorii pragului a devenit necesară din cauza creșterii costului vieții, a explicat deputatul ÖVP Joachim Schnabel. Obiectivul acum este de a se asigura că ocuparea marginală a forței de muncă rămâne posibilă. De asemenea, Schnabel a depus un amendament pentru a prelungi până la 4 martie 2025 dreptul la alocație pentru îngrijirea copiilor pentru persoanele strămutate din Ucraina care au un drept de ședere temporară în Austria. În legătură cu moțiunea de inițiativă privind alocația pentru îngrijirea copiilor, el a mai depus o altă moțiune a ÖVP și a Verzilor de modificare a Legii privind egalizarea sarcinilor familiale pentru a prelungi dreptul la alocația pentru copii pentru grupul de persoane menționat mai sus până la 4 martie 2025.

Majorarea limitei veniturilor suplimentare a fost aprobată de deputați din toate grupurile parlamentare. Petra Wimmer și Christian Oxonitsch de la SPÖ au criticat faptul că ajustarea necesară a fost făcută atât de târziu. Petra Ecker (FPÖ) a criticat, de asemenea, faptul că majorarea necesară a avut loc din nou foarte târziu. Deputatul NEOS Michael Bernhard a declarat că o creștere anuală automată a limitei veniturilor suplimentare, așa cum a fost deja implementată în alte domenii, ar oferi mai multă siguranță juridică și de planificare.

În timp ce SPÖ și NEOS au votat, de asemenea, în favoarea amendamentului și a propunerii comisiei privind extinderea drepturilor refugiaților ucraineni la alocația pentru îngrijirea copiilor și la alocația familială, deputatul FPÖ Ecker a cerut un vot separat asupra amendamentului. Ea a explicat că grupul său va vota în favoarea creșterii valorii pragului pentru veniturile suplimentare, dar nu și pentru amendamentul planificat sau pentru moțiunea suplimentară.

Ministrul Familiei, Susanne Raab, a declarat că înțelege preocuparea pentru securitatea planificării. Departamentul său se străduiește să demareze rapid ajustarea la costul vieții, dar datele statistice necesare vor fi disponibile abia în noiembrie.

De asemenea, au fost negociate moțiuni ale opoziției pe tema alocației pentru îngrijirea copiilor, toate fiind amânate de ÖVP și Verzi. Într-o inițiativă comună (3422/A(E)), SPÖ, FPÖ și NEOS solicită eliminarea “obstacolelor și piedicilor birocratice”, a declarat deputatul SPÖ Wimmer. La fel ca deputatul NEOS Michael Bernhard și deputatul FPÖ Rosa Ecker, ea s-a referit în acest context la problemele identificate de Consiliul Ombudsmanului și de Camera Muncii. Potrivit parlamentarilor, deficiențele se referă atât la situația juridică actuală, cât și la aplicarea legii. Într-o moțiune separată, deputatul NEOS Michael Bernhard a solicitat reducerea perioadei de așteptare pentru alocația de îngrijire a copilului (1481/A(E)). El a declarat că se întâmplă de fiecare dată ca mamele să rămână fără asigurare pentru perioade lungi de timp. De asemenea, deputatul NEOS este de părere că procesarea modelelor de concediu parental ar trebui să fie simplificată în mod fundamental pentru a reduce nevoia de consiliere (3138/A(E)).

Deputații ÖVP Lukas Brandweiner, Carmen Jeitler-Cincelli și Johanna Jachs s-au pronunțat în favoarea amânării acestor moțiuni. Aceștia au argumentat în unanimitate că alocația pentru îngrijirea copiilor oferă multe opțiuni și, prin urmare, poate fi adaptată în mod flexibil la nevoile familiilor. Cu toate acestea, acest lucru a dus, de asemenea, la o anumită complexitate, a spus Brandweiner. În opinia sa, totuși, numărul de cazuri problematice era “gestionabil”.

Ministrul pentru familie, Raab, a explicat că guvernul federal a lucrat continuu în ultimii ani pentru a simplifica și debirocratiza procesarea alocației de îngrijire a copilului și pentru a oferi părinților o consiliere cuprinzătoare. Ca un pas înainte, o sesiune obligatorie de consiliere privind alocațiile familiale va fi inclusă în permisul părinte-copil. Acest lucru ar trebui să asigure că părinții primesc în orice caz o prezentare generală a prestațiilor familiale. Bineînțeles, aceștia vor putea apoi să apeleze la consiliere suplimentară în cazul în care este nevoie de sfaturi suplimentare. Cazurile problematice apar adesea din cauza faptului că notificările din partea autorităților din alte state membre ale UE ajung cu întârziere. Departamentul său lucrează din greu pentru a îmbunătăți schimbul de informații.

SPÖ face apel la acțiuni specifice împotriva sărăciei în rândul copiilor. Austria are nevoie urgentă de un pachet de măsuri pentru eradicarea sărăciei în rândul copiilor, inclusiv un drept legal la un loc gratuit de îngrijire a copiilor pe toată durata zilei și un prânz cald și sănătos gratuit pentru copiii de la școală și grădiniță, a declarat deputatul SPÖ Petra Wimmer (3718/A(E)). Este rușinos faptul că Austria nu reușește să pună în aplicare “Garanția europeană pentru copii” pentru a asigura drepturile copiilor sub forma unui acces gratuit și sigur la îngrijire, educație și locuință, a declarat Wimmer.

Michael Bernhard (NEOS) a considerat că extinderea prestațiilor în natură este calea corectă de urmat. Petra Ecker (FPÖ), pe de altă parte, a declarat că ofertele generale din partea guvernului federal, cum ar fi prânzul gratuit pentru toți elevii, nu reprezintă calea corectă de urmat. Beneficiile în natură ar trebui să fie oferite de municipalități și orașe care știu unde există o nevoie.

Deputatul Barbara Neßler (Verzi) a subliniat angajamentul partidelor din coaliție în lupta împotriva sărăciei în rândul copiilor. Măsurile antiinflație au reușit, de asemenea, să împiedice copiii să alunece în sărăcie. Nikolaus Prinz a subliniat că planul național de acțiune pentru punerea în aplicare a garanției europene pentru copii în Austria este aproape finalizat și a prezentat o propunere de suspendare a ședinței.

O moțiune a FPÖ în favoarea unei aplicații care oferă familiilor o imagine de ansamblu a tuturor prestațiilor familiale (2102/A(E)) a fost amânată din nou. Rosa Ecker (FPÖ) a subliniat că progresul digital ar trebui să fie folosit pentru familii.

Gudrun Kugler (ÖVP) a declarat că există deja mai multe servicii online care oferă un acces ușor la informații. De exemplu, platforma familienportal.gv.at funcționează perfect și pe telefoanele mobile, există, de asemenea, biroul digital, iar noul card părinte-copil va fi disponibil în curând sub formă de aplicație. În loc de aplicații noi, ar fi mai bine să se reunească serviciile existente, pentru a nu supraîncărca oamenii cu prea multe oferte, a spus Kugler. NEOS ar susține apelul pentru o aplicație pentru prestațiile familiale, a declarat Yannick Shetty. Aceasta ar putea fi inclusă în aplicația biroului digital. Cu toate acestea, doar câteva persoane au folosit până acum biroul digital și există încă “mult loc pentru îmbunătățiri”, a spus Shetty. Pentru a reduce complexitatea subiectului privind prestațiile familiale, ar putea fi discutat conceptul unei prestații de bază pentru copii, a declarat Barbara Nessler (Verzi).

Într-o moțiune [3568/A(E)], SPÖ s-a pronunțat în favoarea implementării rapide a unei legi federale cuprinzătoare privind protecția copilului și a unei serii de măsuri suplimentare pentru prevenirea violenței împotriva copiilor. Christian Oxonitsch (SPÖ) a întrebat, de asemenea, despre calendarul pentru ordonanța privind conceptele deja adoptate de protecție a copiilor în școli. A fost anunțat că ordonanța va veni înainte de Crăciun, dar aceasta nu a fost încă emisă și, prin urmare, punerea în aplicare concretă a conceptelor de protecție a copiilor în școli nu este încă clară, a declarat Oxonitsch.

El a salutat propunerea de lege federală privind protecția copilului, a declarat Yannick Shetty (NEOS), deoarece o astfel de lege ar fi o îndepărtare de “schimbarea de direcție” a protecției copilului, care a fost o greșeală și a dus la probleme în practică. Nikolaus Prinz (ÖVP) a declarat că se întâmplă deja multe lucruri în domeniul protecției copilului, inclusiv în cadrul asociațiilor. Barbara Nessler (Verzi) a subliniat că Centrul de asigurare a calității în domeniul protecției copilului ajută la crearea de concepte de protecție și contribuie la creșterea gradului de conștientizare. Este important ca copiii să își cunoască drepturile, motiv pentru care în primăvară este planificată o campanie privind drepturile copilului. Pe termen lung, o lege federală privind protecția copilului este un obiectiv, a recunoscut Nessler. Sibylle Hamann (Verzi) a subliniat că conceptele de protecție a copilului adoptate pentru sectorul școlar au reușit să includă protecția împotriva violenței psihologice și să definească astfel conceptul de violență în sens foarte larg. Potrivit lui Hamann, ea știa, de asemenea, că ordonanța în acest sens urma să fie emisă înainte de Crăciun.

Evaluare de bunăstare a copiilor și tinerilor necesară

Barbara Nessler (Grupul Verzilor) a declarat că asistența socială pentru copii și tineri a fost transferată în responsabilitatea statelor federale și, prin urmare, a depus propunerea de amânare. O evaluare ar fi cu siguranță posibilă, a răspuns Rosa Ecker (FPÖ) și a subliniat că așteptările privind protecția copiilor și tinerilor au devenit mult mai mari în ultimii ani. Eva Maria Holzleitner a declarat că, în calitate de titular al unui mandat federal, nu ar trebui să se întoarcă privirea de la această chestiune, chiar dacă domeniul se află sub responsabilitatea statelor federale, și a subliniat că o evaluare este “extrem de importantă”. A susținut punctul de vedere al lui Holzleitner, a declarat Yannick Shetty (NEOS).

A fost amânată o moțiune a FPÖ, în care Partidul Libertății a solicitat mai multe fonduri pentru politica de tineret și punerea în aplicare a obiectivelor actuale în materie de tineret în conformitate cu Strategia austriacă pentru tineret [3745/A(E)].

Rosa Ecker (FPÖ) și Maximilian Köllner (SPÖ) au dorit să afle când va fi pusă în aplicare strategia pentru tineret. Lukas Brandweiner (ÖVP) a declarat că lucrările privind punerea în aplicare a obiectivelor pentru tineret sunt în curs de desfășurare și că Consiliul Federal pentru Tineret este implicat în acest proces. Raportul de punere în aplicare din 2022 este ca și finalizat. El a subliniat că este important ca toate ministerele să fie implicate în realizarea obiectivelor.

SPÖ (3505/A(E)) a solicitat măsuri de protecție împotriva exploatării așa-numiților copii influenceri. Acest domeniu reprezintă un “punct mort” în ceea ce privește protecția copiilor. Copiii influenceri trebuie să fie protejați împotriva exploatării economice de către părinții lor, a declarat Christian Oxonitsch (SPÖ).

De asemenea, în sfera digitală se întâmplă multe lucruri în ceea ce privește protecția copiilor, de exemplu, în școli a fost introdusă tema “Educație digitală de bază” și există și platforma saferinternet.at, a declarat Lukas Brandweiner (ÖVP), care a depus, prin urmare, propunerea de amânare. Rosa Ecker (FPÖ) a declarat că, în opinia sa, este nevoie de mai multă protecție a copiilor în întregul sector online, în special în ceea ce privește hărțuirea sexuală și costurile ridicate ale achizițiilor online. Yannick Shetty (NEOS) a considerat, de asemenea, că sunt necesare mult mai multe măsuri pentru a proteja copiii în acest context.

O moțiune a FPÖ în favoarea interzicerii maternității de substituție [3169/A(E)] la nivelul UE a fost din nou amânată.

Mamele surogat se găsesc mai ales în țări terțe, motiv pentru care acest subiect trebuie discutat pe larg, de exemplu în cadrul unei anchete parlamentare, a declarat Michael Bernard (NEOS). Nu este nevoie de acțiuni la nivel național, deoarece maternitatea surogat este interzisă în Austria, a declarat Barbara Nessler (Verzii). Nu este adevărat că nu este nevoie de acțiune, a răspuns Rosa Ecker, problema afectează și Austria. SPÖ ar fi bucuros să voteze în favoarea acestei moțiuni, deoarece moțiunea nu se referă deloc la nivel național, ci la susținerea unei interdicții la nivel european a maternității de substituție, a declarat Eva Maria Holzleitner (SPÖ). Johanna Jachs (ÖVP) a declarat că ÖVP se opune cu desăvârșire maternității de substituție și că, prin urmare, este de dorit o reglementare internațională.

Este pozitiv să observăm că în Austria există o solidaritate puternică în favoarea interzicerii maternității de substituție, a declarat ministrul familiei, Susanne Raab. Astfel, Austria a avut o poziție foarte clară și, desigur, nu va vota în favoarea acesteia în cazul în care se va lua în considerare o relaxare la nivelul UE. Raab a subliniat că poziția sa actuală de lucru este aceea de a milita în permanență pentru o interzicere generală a maternității de substituție la nivelul UE.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu