Video: Edtstadler leagă Schengen de măsurile luate în politica UE în materie de azil

Ministrul afacerilor europene, Karoline Edtstadler (ÖVP), a făcut o legătură între răspunsul afirmativ al Austriei față de aderarea României și Bulgariei la Schengen și progresele înregistrate în politica UE în domeniul migrației. “Extinderea Schengen este un lucru pe care dorim în mod natural să îl discutăm în continuare în coordonare cu partenerii noștri, Bulgaria și România, astfel încât să putem pune din nou acest subiect pe agendă atunci când se vor face pașii corespunzători în politica de migrație și azil”, a declarat ea într-un interviu acordat APA.

YouTube player

Edtstadler a amintit că în ianuarie Suedia va prelua președinția UE, “o țară care are atât suferință, cât și experiență în ceea ce privește migrația. Mă aștept ca acest subiect să rămână, de asemenea, o prioritate pe ordinea de zi și poate că vom avea câteva propuneri și soluții concrete pe masă până la mijlocul anului 2023.

Decizia Schengen nu va fi amânată până când nu se va decide asupra întregului pachet de azil la nivelul UE, cu numeroase acte juridice, deoarece acest lucru ar dura ceva timp. “Dar trebuie să faci acești pași bucată cu bucată și să stabilești un plan. Atunci putem foarte bine să discutăm din nou despre problema extinderii Schengen pentru a include Bulgaria și România”, a spus Edtstadler.

“Avem nevoie de posibilitatea de a solicita azil în țări terțe sigure”, a cerut ministrul pentru Europa. “În plus, este nevoie de proiecte-pilot pentru gestionarea rapidă a procedurilor de azil la frontierele externe ale UE și, desigur, de sprijin financiar pentru țările care se află la frontiera externă.”

Edtstadler s-a referit la misiunea de sprijin a poliției austriece la granița nordică dintre Macedonia și Grecia. “Așa se poate gândi proiectul pilot. Nu a fost încă pusă în aplicare, dar este o propunere care a fost încorporată într-un plan de acțiune de către comisarul responsabil (Ylva, nota) Johansson.”

Edtstadler a declarat că frustrarea României și Bulgariei de a nu putea adera la spațiul Schengen la 1 ianuarie este “de înțeles”, dar a apărat veto-ul Austriei. “Veto-ul nu este împotriva statelor membre individuale, ci împotriva unui sistem stricat”, a spus ea. Austria a avut “discuții foarte bune cu cele două țări”. Cred că și emoțiile s-au mai domolit puțin între timp. Puteți vedea că Austria dorește să lucreze în mod constructiv pentru a defini un plan de acțiune, pentru a planifica următorii pași, și că există apoi și alte decizii care vor fi luate anul viitor cu privire la extinderea Schengen.”

“Ar fi o renunțare totală la toată suveranitatea, atât a UE, cât și a statelor individuale, dacă am spune pur și simplu: oricum nu știm dacă va funcționa, dar acum extindem zona care se poate descurca fără controale”, a declarat ministrul pentru Europa. “Trebuie să vedeți că această problemă este pe masă încă din 2015, că nu am rezolvat-o încă și de aceea multe frontiere interne au fost controlate din 2015. Așadar, dacă vrem să trăim această viziune a unei Europe fără frontiere pe plan intern, trebuie mai întâi să asigurăm protecția frontierelor externe și numai atunci putem extinde spațiul Schengen.” El a spus că este inacceptabil ca într-o țară ca Austria, care se află în mijlocul altor state Schengen, 75% dintre toți refugiații care sosesc să nu fie înregistrați.

În acest context, Edtstadler a apărat, de asemenea, eforturile cancelarului Karl Nehammer (ÖVP) de a sprijini Bulgaria în construirea de bariere fizice la frontiera externă a UE cu fonduri europene. “A fost necesar să ne exprimăm în mod corespunzător pentru alte state și pentru protecția frontierelor lor, cum ar fi Bulgaria, care are o frontieră dificilă cu Turcia. Aici, presiunea migrației este deosebit de mare.” În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a declarat că Bulgaria ar trebui să spună ce are nevoie. Acesta este motivul pentru care vede deja o regândire în cadrul autorității UE. “Gardurile sunt, bineînțeles, doar una dintre numeroasele măsuri care trebuie puse în aplicare, care există deja în unsprezece din cele 27 de state membre.”

El a spus că este important ca și Comisia Europeană să negocieze acorduri de readmisie, deoarece aceasta are mai multă greutate decât statele individuale. “Încrederea trebuie să fie reconstruită. Trebuie pus pe masă acolo unde lucrurile se împotmolesc, acolo unde controalele la granița externă prezintă scurgeri”, a spus Edtstadler.

“Până acum nu avem un sistem european comun de azil care să funcționeze. Trebuie să recunoaștem că Dublin III a eșuat, că oamenii nu sunt înregistrați la frontiera externă. De aceea, toate statele membre pot contribui la asigurarea unei aderări rapide a Bulgariei și a României la spațiul Schengen, cooperând pentru a găsi soluții. Acest lucru ar însemna, de asemenea, că la un moment dat vom elimina din nou controalele la frontierele interne.”

Ea a spus că este un prim succes faptul că în februarie va avea loc deja un summit special al UE pe tema migrației. Edtstadler a spus că până atunci se așteaptă la “planuri de acțiune concrete privind măsurile care trebuie luate și că aceste măsuri vor fi apoi și puse în aplicare”. Cele cinci puncte ridicate de ministrul de interne au fost importante. Mai sunt multe de făcut, “de exemplu, combaterea cauzelor de fugă, cooperarea concretă cu țările din Africa de Nord, îmbunătățirea politicii de comunicare. Trebuie să se înțeleagă că doar cei care au un motiv real pentru a cere azil pot rămâne. Țările care se luptau, de asemenea, cu un număr mare de migranți se adresaseră deja Austriei. Edtstadler a menționat Italia, Spania și Polonia.

Politicianul ÖVP a exclus ca veto-ul Austriei la Schengen să fie motivat de politica internă. “Dacă noi avem peste 100.000 de cereri de azil într-un an, în timp ce Germania are 200.000, cu o populație de zece ori mai mare, atunci nu am nevoie de alegerile regionale din Austria Inferioară, atât de mult citate, pentru a spune în termeni europeni: nu se poate merge așa.”

Fostul judecător a fost “șocat” de ultimul scandal de corupție la cel mai înalt nivel din Parlamentul European. “Este nevoie de o clarificare rapidă și cuprinzătoare, precum și de o pedepsire strictă a celor care, probabil, și-au umplut buzunarele de bani”, a spus Edtstadler. “Trebuie să te uiți cu atenție la cine mai este implicat.”

Miza, a spus el, este încrederea oamenilor în instituțiile politice, în democrație ca atare. Faptul că Qatarul amenința că va afecta livrările de gaz după acuzații nu a fost “o declarație frumoasă. Dar presupun că vor coopera pe deplin, mai ales în contextul în care Qatar poate juca un rol important pentru viitorul Europei în domeniul aprovizionării cu energie.”

Edtstadler a declarat că își poate imagina că Ucraina ar putea adera la UE dacă țara ar continua pe calea reformelor. “Ucraina dă dovadă acum de o ambiție și o voință incredibile de a urma această cale spre Uniunea Europeană. Am fost impresionată, când am mers la Kiev cu o delegație de femei miniștri europeni la sfârșitul lunii noiembrie, de cât de puternică este voința de a arăta că abordează aceste reforme – chiar dacă această țară este încă în stare de război.” Edtstadler nu are îndoieli în ceea ce privește continuarea sprijinului UE pentru Kiev. “Renunțarea nu este o opțiune. Uniunea Europeană este absolut unită în sprijinul și solidaritatea față de Ucraina.”

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu