black rust rottweiler showing tongue lying on concrete pathway
Photo by Vladyslav Dukhin on Pexels.com

4.000 DE EURO DAUNE DUPĂ O MUȘCĂTURĂ DE CÂINE

Pentru că o femeie a fost mușcată de ureche de un Rottweiler, stăpânul câinelui trebuie să îi plătească 4.000 de euro daune. Potrivit LG Frankenthal, faptul că ea s-a aplecat anterior spre animal și l-a mângâiat nu a fost vina ei.

Dacă ești mușcat de un câine, vei primi despăgubiri integrale chiar dacă ai alintat animalul în prealabil. Tribunalul districtual (LG) Frankenthal a decis acest lucru și a acordat unei femei despăgubiri complete pentru durere și suferință după ce un bărbat Rottweiler i-a mușcat urechea. Femeia se aplecase anterior spre câinele ei familiar. Dar asta și chiar mângâierea sau îmbrățișarea câinilor nu reprezintă neglijență contributivă în cazul în care animalul mușcă, potrivit instanței (hotărârea din 4 noiembrie 2022, Az. 9 O ​​​​42/21 ).

Incidentul cu mușcătura s-a petrecut în timp ce femeia era în vizită la un prieten. Așa cum făcuse de mai multe ori înainte, inițial se jucase și se îmbrățișase cu câinele fratelui prietenului ei fără probleme. Dar de data aceasta animalul s-a repezit la femeie și i-a mușcat urechea stângă. Rana a necesitat numeroase cusături, iar femeia nu a putut lucra mai mult de o săptămână. Ea încă se plânge de durere persistentă atunci când este expusă la presiune și frig.

Cu toate acestea, fratele care a fost dat în judecată în calitate de proprietar al Rottweiler a acuzat-o pe femeia rănită că este în mare parte vinovată pentru accident prin propriul comportament. Pentru că s-a aplecat spre câine, deși tocmai mânca și fusese avertizată clar dinainte. Femeia trebuie să permită ca această abatere să fie compensată cu dreptul ei.

LG Frankenthal: mângâierea unui câine nu constituie neglijență contributivă

LG Frankenthal a văzut-o altfel. Deoarece, conform § 833 din Codul civil german (BGB), proprietarilor de animale se aplică o formă specială de răspundere, așa-numita răspundere strictă. Deoarece păstrarea animalelor în ochii legiuitorului reprezintă crearea unei surse legale de pagubă, proprietarul animalului este deci răspunzător în general pentru toate daunele cauzate de animalul său. Dacă proprietarul este, de asemenea, responsabil pentru daune nu este relevant pentru reclamație. Cu toate acestea, doar în cazuri excepționale, persoanele vătămate trebuie să permită ca propria lor conduită să fie luată în considerare pentru a le reduce dreptul.

Potrivit instanței, o astfel de neglijență contributivă nu era recunoscută în speță. Pentru că doar mângâierea sau îmbrățișarea unui câine nu poate justifica neglijența contribuibilă. Acest lucru se aplică în orice caz dacă persoana rănită – ca aici – cunoaște animalul de ceva timp și animalul nu a devenit încă vizibil prin comportament agresiv.

Instanța nu a considerat însă dovedită obiecția proprietarului câinelui conform căreia femeia l-a mângâiat pe câine, deși fusese avertizată în mod clar să nu facă acest lucru. Cu toate acestea, întrucât sarcina probei pentru neglijență contributivă în astfel de cazuri revine proprietarului animalului și nu persoanei vătămate, îndoielile erau pe cheltuiala acestuia. Prin urmare, instanța i-a acordat femeii despăgubiri integrale.

Hotărârea este definitivă.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu