Ce se va schimba în Austria în 2023

De la A pentru eliminarea progresiei la rece la V pentru prețurile vignetelor: La asta se pot aștepta austriecii în noul an.

AUSTRIA. Abolirea progresiei la rece și valorificarea beneficiilor sociale sunt considerate cele mai mari bucăți de inovații pentru 2023.

Eliminarea progresiei la rece: Din 2023, progresia la rece va fi abolită. Este planificată o ajustare automată a valorilor limită ale categoriilor de impozit pe venit la inflație cu două treimi. Baza pentru calcularea ajustării viitoare a fost rata medie a inflației din Austria între iulie 2021 și iunie 2022. Aceasta a fost de 5,2 la sută. 

Cele mai mici două niveluri tarifare vor fi majorate cu 6,5 la sută. Odată cu reforma, primul nivel tarifar începe doar de la puțin sub 11.700 de euro. Anterior, trebuia să plătești impozit pe venit de la 11.000 de euro. Al doilea nivel tarifar începe de la 19.134 de euro în loc de precedentul 18.000 de euro cu 20 la sută. 

Utilizarea specifică a treimii rămase urmează să fie decisă printr-o rezoluție legislativă anuală. Pentru 2023, limitele pentru cele mai mici două niveluri tarifare (până la 11.000 de euro și până la 18.000 de euro) urmează să fie majorate cu 6,3 la sută peste inflație, iar restul cu 3,47 la sută (adică două treimi din rata inflației din luna iulie). 2021 și iunie 2022). 

În plus, deducerile ar trebui, de asemenea, crescute cu inflația totală (5,2 la sută):

  • Credit fiscal pentru salariat unic și pentru părinte singur, credit fiscal pentru întreținere
  • Deducere de trafic, deducere de trafic sporită și suprataxă la deducerea de trafic
  • credit fiscal pentru pensionari
  • Rambursarea creditului fiscal pentru un singur câștigător și pentru un singur părinte, precum și a rambursării SV și a bonusului SV 

Tarifarea CO2:  Tariful suplimentar pentru CO2, care este în vigoare din octombrie, se va aplica de la 1 ianuarie. crescut în continuare. Era planificată o creștere de la 30 la 35 de euro pe tonă de CO2. Cu toate acestea, din cauza creșterilor masive ale prețurilor la combustibilii fosili, legea prevede acum ca creșterea planificată să fie redusă la jumătate la 32,5 EUR pe tonă. Aceasta crește prețurile la pompe cu 0,75 cenți pe litru de motorină și 0,68 cenți pe litru de benzină. Mai multe despre asta aici.

Legea privind obligația de raportare a platformelor digitale: Deoarece din ce în ce mai multe vânzări sunt generate prin intermediul platformelor (online), dar impozitarea adecvată nu este întotdeauna garantată, informațiile despre vânzători/proprietari etc. trebuie raportate la biroul fiscal austriac începând cu 1 ianuarie. Acest lucru se aplică și operatorilor de platforme localizați în UE sau în anumite țări terțe. 

Mașină de companie electronică:  dacă angajații primesc rambursare de la angajator pentru încărcarea unei mașini de companie electronică (dar și biciclete electrice de companie etc.), atunci aceasta ar trebui să fie liberă de impozit pe venit și taxe în viitor. Din 2023, angajatorii ar trebui să poată acoperi și costurile de înființare a unei instalații de încărcare (cutie de perete etc.) pentru angajații de acasă de până la 2.000 de euro fără impozit pe venit și taxe. 

Renewable Heat Act (EWG):  Renewable Heat Act: reglementează eliminarea treptată a sistemelor de încălzire cu gaz până în 2040 și a sistemelor de încălzire cu ulei până în 2035. Sistemele de încălzire deteriorate alimentate cu combustibili fosili pot fi înlocuite numai cu sisteme de încălzire regenerabile. Excepții pentru clădirile care au fost deja aprobate/planificate sau sunt în construcție. Legea era programată pentru ianuarie, dar a fost amânată. Totuși, începutul pentru 2023 este considerat fix. 

Alocația familială: Datorită ajustării prestațiilor sociale cu valoarea integrală a inflației din anul precedent, alocația familială crește de la 114 euro anterior la 165,10 euro (în funcție de vârsta copilului) la aproximativ 120 euro la 173,74 euro. per copil. Pentru o familie cu doi copii în vârstă de 12 și 14 ani, aceasta înseamnă o sumă suplimentară de 15,56 euro pe lună din 2023. În cazul în care există doi sau mai mulți copii, se plătește și o barem de frați pentru fiecare copil dacă are dreptul la alocație familială . Aceasta este ajustată și la nivelul inflației: 2 copii: 7,47 euro, 3 copii: 18,31 euro, 4 copii: 27,89 euro, 5 copii: 33,68 euro, 6 copii: 37,57 euro, de la 7 copii: 54,72 euro. 

De la 1 martie, familiile cu copii cu handicap semnificativ pot aplica mai ușor pentru alocația familială majorată pentru costurile suplimentare necesare. Mai exact, permisul de handicap este suficient ca dovadă a unui handicap semnificativ. Mai multe despre asta aici.

Frână de taxe:  înghețarea actuală a taxelor se aplică până în iulie 2023. 

Subvenție pentru costurile de încălzire: Guvernul federal oferă statelor federale un total de 450 de milioane de euro. Mai multe despre asta aici.

Alocație suplimentară pentru copii pentru venituri mici: salariații singuri și părinții singuri care nu sunt dator sau deloc la plata impozitului pe salariu sau pe venit sunt scutiți de impozit cu alocația suplimentară pentru copii, de la 350 de euro anterior la 450 de euro. 

Alocație suplimentară pentru copii pentru venituri mici: salariații singuri și părinții singuri care nu sunt dator sau deloc la plata impozitului pe salariu sau pe venit sunt scutiți de impozit cu alocația suplimentară pentru copii, de la 350 de euro anterior la 450 de euro. 

Bonus pentru climă: în 2023, valoarea bonusului regional pentru climă, care are scopul de a atenua povara prețurilor suplimentare pentru CO2, va depinde, cel mai probabil, de locul în care locuiți. In functie de legatura cu transportul in comun si infrastructura generala (spitale, scoli etc.), sunt mai multi sau mai putini bani. Ministrul climatului și ministrul de finanțe mai trebuie să stabilească împreună suma reală. Persoanele cu vârsta sub 18 ani primesc jumătate din bonusul regional pentru climă; Persoanele cu dizabilități care au mobilitate restrânsă, valoarea maximă a bonusului climatic regional. 

Asigurare de sănătate: De la 1 ianuarie, ÖGK va plăti cu 5,8% mai multe indemnizații de boală și indemnizații de cost, de ex. 

Reducerea impozitului pe salarii: Faza finală a reducerii impozitului pe salarii și impozitului pe venit va intra în vigoare la 1 iulie. Cota de impozitare pentru veniturile cuprinse între 31.000 și 60.000 de euro va fi redusă de la 42 la 41 la sută. Acest lucru duce la scutiri de taxe de până la 290 de euro. 

Comision broker : De la 1 iulie, chiriașii nu mai trebuie să plătească taxa de broker, ci proprietarul, deci se aplică „principiul comenzii”. Mai multe in curând.

Taxa de asigurare  auto (mVSt): Creșteri pentru primele înmatriculări de la 1 ianuarie 2023 cu 34,56 euro pe an. Doar în cazul mașinilor mai eficiente sau mai puțin puternice există o creștere mai mică a taxelor sau nicio creștere a taxelor. Nu se va schimba nimic pentru vehiculele care au fost deja înmatriculate. În formula de calcul, valoarea CO2 este redusă cu valoarea 3 și valoarea KW cu valoarea 1. Următoarea formulă se va aplica de la 1 ianuarie 2023: (kW-62) x 0,72 + (emisii CO2-106) x 0,72 = taxa lunară în euro. Mai multe despre asta aici.

Separarea deșeurilor: Colectarea tuturor ambalajelor din plastic în coșul galben sau punga galbenă din ianuarie. Orice lucru care nu este sticlă sau hârtie merge în același coș. Deșeurile periculoase și deșeurile reziduale continuă să fie o excepție. Ambalajele metalice sunt folosite și în Carintia, Austria Inferioară, Salzburg și Viena, precum și în părți din Austria Superioară. Acest lucru nu va deveni obligatoriu în toată Austria până în 2025. Mai multe despre asta aici. 

Subvenția pentru costurile rețelei: intră în vigoare la 1 ianuarie, care are scopul de a scuti veniturile mici în special cu până la 200 de euro pe an. Această măsură este rezervată tuturor celor care sunt scutiți de taxele de licență de difuzare (GIS). 

Taxa standard pe consumul de combustibil  (NoVA): NoVA (plata unică pentru vehicule noi) va crește cu un punct procentual pentru toate mașinile noi care emit mai mult de 104 grame de CO2 pe kilometru la începutul anului. Aceasta corespunde unui consum standard de patru litri de motorină sau aproximativ 4,6 litri de benzină la 100 de kilometri. Pentru o mașină de 30.000 de euro net, de exemplu, asta înseamnă o creștere de 300 de euro față de 2022. Va fi și mai scump pentru mașini mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil: mașini care emit mai mult de 170 de grame de CO2 pe kilometru (2022: 185 grame de CO2 pe kilometru) vor plăti din 2023 o penalizare. Această măsură afectează mașinile cu un consum mai mare de aproximativ 6,5 litri de motorină sau în jur de 7,5 litri de benzină. În plus, în 2023 va trebui să plătiți o penalizare de 70 de euro pentru fiecare gram peste limită (2022: 60 de euro). 

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu