Dosarul Microsoft: Daca romanul si neamțul nu își fac treaba, Austriecii merg înainte

Procesul: “Comisioanele” ar fi fost plătite pentru achiziționarea de licențe software. Dar ce spune Parchetul?

Un proces care atinge cele mai înalte cercuri politice din România are loc de marți la Curtea Regională pentru Afaceri Penale din Viena. Este vorba despre deturnare de fonduri și luare de mită. Sau altfel spus: Posibile plăți de mită către politicieni români de rang înalt – inclusiv foști miniștri și fostul prim-ministru Adrian Năstase. Aceștia ar fi primit “comisioane” de milioane de euro la achiziționarea de licențe software Microsoft.

Cu toate acestea, politicienii nu sunt judecați. Cinci austrieci se află în boxa acuzaților – inclusiv o femeie.

Acuzațiile datează de acum 20 de ani. La acea vreme, statul român folosea Microsoft Windows, dar fără licențele corespunzătoare. Acest lucru urma să fie schimbat. S-au plătit aproximativ 50 de milioane de euro pentru licențe. În toată afacerea a fost implicată și o companie vieneză. Afacerea a fost procesată prin intermediul acestei societăți. Cu toate acestea, o parte din cele 50 de milioane – aproximativ 14 milioane de euro, potrivit procuraturii – s-ar fi întors la politicienii români prin intermediul unor companii fictive.

“Există documente care dovedesc acest lucru și declarații incriminatorii ale martorilor”, a subliniat procurorul.

Dar cazul nu este deloc atât de clar, potrivit avocatului Markus Höcher, care îl reprezintă pe primul inculpat. “Trei dintre principalii martori ai acuzării nu există”, spune el. “Cineva face o glumă foarte proastă”. În plus, unii procurori români au fost ei înșiși condamnați pentru corupție. “Nu lăsați condiții precum cele din România să se instaleze în Austria”, spune avocatul.

Cazul va ține instanța ocupată pentru o perioadă de timp. Șase zile de proces au fost programate doar pentru luna iunie – și asta doar pentru interogatoriul inculpaților. Alte date, în special pentru declarațiile martorilor, vor urma în toamnă. “Faptul că procesul este judecat după 20 de ani este o povară pentru toată lumea”, spune avocatul Harald Schuster. “Clientul meu (al cincilea inculpat, n.r.) a fost interogat ultima dată în 2013.”

  • 09.10.2024 09:00 – 16:00
  • 10.10.2024 09:00 – 16:00
  • 16.10.2024 09:00 – 16:00
  • 17.10.2024 09:00 – 16:00
  • 23.10.2024 09:00 – 16:00
  • 24.10.2024 09:00 – 16:00

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu