Acest lucru face Biroul fiscal cu datele dvs. primite de la Ebay

Cine are acces +++ Ce taxe pot fi datorate acum +++ Ce alocații există

La începutul anului, operatorii de platforme online precum Ebay, Amazon sau Etsy trebuie să transmită autorităților fiscale datele vânzătorilor.

Dar nu doar cele ale magazinelor online profesionale. Orice persoană care vinde mai mult de 30 de articole în mod privat pe an sau care câștigă mai mult de 2000 de euro trebuie de asemenea să fie raportată .

Erich Mocanu de la AEBS.org va explica ce se întâmplă exact cu datele și ce se întâmplă dacă sunt furnizate informații false.

„În primul rând, fiscul va colecta datele. Nimic nu se va întâmpla imediat, evaluarea se va face doar în șase luni. Autoritățile fiscale vor să descopere evaziunea fiscală.”

E. Mocanu bănuiește că autoritățile vizează mai întâi peștii mari, adică vânzătorii de produse in masa, apoi își desfășoară drumul către cazurile mai mici. Apoi se face o comparație cu datele pe care oamenii le-au dat deja în declarația fiscală.

Erich Mocanu „Presupun că furnizorii de apartamente private cu Airbnb au declarat deja multe în declarațiile lor fiscale. Pe platforme precum „Etsy” sau „Anunturi Ebay”, probabil că mulți nu și-au declarat încă câștigurile.”

Cine are acces la date?

Operatorii platformei trebuie să transmită datele Oficiului Central Federal de Impozite. Fiscurile respective au apoi acces la date. Dar nu numai ei. „În viitor, toate celelalte autorități ar putea avea, de asemenea, acces, precum centrele vamale sau de locuri de muncă”. De asemenea, este planificat un schimb de informații între autoritățile din UE.

Care este riscul unei informații false?

În funcție de amploare, vor fi anchete de către biroul de fiscala.

„Legislația fiscală prevede auto-dezvăluirea voluntară care scutește de urmărire penală. Totuși, acest lucru este valabil doar până când fiscul a descoperit infracțiunea.” Mijloace: De îndată ce datele au fost transmise, autodezvăluirea nu vă mai scutește de urmărire penală.

În cazul evaziunii fiscale, plătiți suma percepută și o dobândă suplimentară de 6 la sută pe an.

Erich Mocanu: „Dar fiscalul responsabil poate verifica veniturile din ultimii zece ani. Apoi plătiți până la 60 la sută dobândă. Acesta este standardul pentru evaziunea fiscală care este mai mică de 50.000 de euro.”

Ce taxe se datorează pentru vânzările online?

Nu există o limită clar definită cu privire la momentul în care vânzarea este privată și când este comercială. Depinde întotdeauna de cazul individual.

Cert este: poți vinde până la 30 de articole „gratuit” pe Ebay și alte platforme pe an, sau nu depășești limita de 2000 de euro în această perioadă.

Ulterior, ar putea fi datorate următoarele trei taxe:

▶︎ Impozitul pe venit

Nu există alocații pentru veniturile obținute comercial. Din primul euro profit plătiți impozit pe venit.

Ceea ce se înțelege prin „profit” este de fapt destul de simplu. Mocanu: „Tot ceea ce am primit pentru tranzacția respectivă minus tot ceea ce am plătit în mod special pentru aceasta.”

Exemplu: Ai cumpărat un Porsche cu 10.000 de euro și l-ai vândut ulterior pe eBay cu 10.000 de euro. Atunci nu ai făcut niciun profit.

Este diferit dacă cumperi obiecte de artizanat cu 2,50 euro și vinzi obiectele de artizanat cu 50 de euro. Atunci ar trebui să plătești impozit pe 47,50 euro. Dar numai dacă o faci des, atunci e comercial.

Impozitul pe venit se poate aplica și vânzărilor private. Erich Mocanu: „Dacă vindeți privat, uneori trebuie să plătiți impozit pe venit ca parte a tranzacției private de vânzare. Dar există o limită de scutire, cu venituri mai mici de 600 de euro nu se datorează impozit.”

Dacă realizați un profit de 600 de euro sau mai mult pe an vânzând pe Ebay sau alte platforme prin vânzări private, trebuie să declarați întreaga sumă în declarația fiscală. Orice sub limita de 600 este scutit de taxe.

▶︎ taxa pe vânzări

În teorie, se poate percepe și taxa pe vânzări. Începe cu primul euro de venit. De regulă, atunci se aplică impozit de 19 la sută.

Proprietarii de afaceri mici cu venituri anuale de până la 22.000 de euro sunt scutiți de taxa pe vânzări. Dar mai întâi trebuie să vă înregistrați la biroul fiscal.

▶︎ Taxa comercială

„În cazul tranzacțiilor online clasificate drept comerciale, există și taxa comercială. Există însă și o scutire la câștigurile de pana la 24.500 de euro. Mai întâi trebuie să ajungi la acea sumă.”

Ce se întâmplă dacă vând mărfuri cu 3000 de euro?

Ceea ce contează este întotdeauna profitul, adică nu doar cât de mare a fost venitul, ci și cât de mari au fost cheltuielile tale. Acestea vor fi compensate. Apoi plătiți impozit pe venit pe acest profit. Cât de mare este impozitul pe venit depinde de celălalt venit, de exemplu cât câștigi ca angajat, clasa de impozit pe venit este irelevantă. Cu cât venitul total este mai mare, cu atât rata de impozitare este mai mare. Poate ajunge până la 45%.

Erich Mocanu: „Dacă nu ai niciun alt venit, nu ar trebui să te coste niciun impozit pe venit”.

Se aplica si limita de 2000 euro daca vand pe mai multe platforme?

Există un risc, de exemplu, cu o lichidare a gospodăriei prin intermediul anunțurilor Ebay. Puteți obține rapid peste 30 dintre ele. Ebay trebuie să raporteze. Totuși, dacă vinzi până la 29 de articole pe diferite piețe online și rămâi sub 2000 de euro venituri, platformele respective nu trebuie să te raporteze, cel puțin conform actualei versiuni a legii. Cu toate acestea, taxele nu sunt datorate aproape niciodată atunci când o gospodărie este lichidată, deoarece majoritatea obiectelor de zi cu zi tind să scadă în valoare mai degrabă decât să crească, deci nu există profit.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu