Lege Noua in ROMANIA – Cazierul judiciar

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, 3 ianuarie, legea care va permite eliberarea certificatului de cazier judiciar în format electronic. Astfel, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.

Se întâmplă de la 1 februarie

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a ținut să menționeze că totul se va rezolva până la 1 februarie. Astfel, începând cu această dată, românii vor putea „să-și elibereze aceste caziere judiciare online, cu câteva click-uri.”

Două legi au fost promulgate zilele trecute de președintele Iohannis. Prima se referă la posibilitatea eliberării cazierului judiciar în format electronic, o problemă pe care o vom rezolva până la 1 februarie, o problemă care înseamnă 1,5 spre 2 milioane de drumuri anual la secția de poliție și cu care foarte mulți români s-au confruntat.

Iată, deci, o veste foarte bună, vor putea de la 1 februarie să-și elibereze aceste caziere judiciare online, cu câteva click-uri”, a spus ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

Cazierul judiciar va putea fi eliberat și în format electronic

„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice”, se menționează în lege.

Procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar se stabilesc în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Legea a fost adoptată de către Camera Deputaților pe data de 7 decembrie 2022 cu 250 de voturi „pentru”, două „contra” și două abțineri.

Certificatul de cazier judiciar reprezintă documentul eliberat persoanelor, care atestă situația judiciară a acestora. Certificatul de cazier judiciar este valabil 6 luni de la data eliberării.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu