Facebook trebuie să suporte costurile legale în ciuda deblocării

Când contul de Facebook a fost dezactivat de către companie, poate fi enervant. Dar este și mai enervant dacă contul este deblocat abia după ce a fost inițiată o procedură legală, dar Facebook nu dorește să suporte costurile pentru avocat și pentru procedură. În astfel de cazuri, se poate cere Facebook-ului să plătească sau utilizatorii trebuie să suporte costurile?

În cazul în care un utilizator inițiază o acțiune în instanță împotriva dezactivării contului său de Facebook de teamă că acesta va fi șters, nu el trebuie să suporte costurile avocatului și ale procedurii, ci Facebook. Aceasta a fost decizia Curții Regionale Superioare (OLG) din Schleswig, după ce Facebook a refuzat să plătească costurile. Potrivit instanței, nu contează dacă Facebook dorea cu adevărat să șteargă contul de utilizator (decizia din 16 august 2023, ref. 10 W 15/23).

Contul de Facebook al unei utilizatoare a fost dezactivat de Facebook din cauza unui conținut presupus inadmisibil, fără ca aceasta să fi fost avertizată în prealabil. Utilizatorul nu a dorit să accepte acest lucru și a depus o cerere de revizuire. Spre nemulțumirea ei, însă, cererea a rămas fără răspuns. Așa că a apelat la un avocat, care a primit doar un e-mail standardizat ca răspuns la cererea sa.

Solicitarea a rămas fără răspuns din partea Facebook

Cu toate acestea, utilizatoarea nu s-a lăsat doborâtă și a depus o cerere de decizie urgentă la Tribunalul Regional (LG) din Lübeck. Ea a solicitat ca Facebook să fie interzisă ștergerea definitivă a contului. Chiar înainte ca Tribunalul Regional să se pronunțe asupra cererii, Facebook a decis să activeze din nou contul. Acest lucru a fost spre bucuria utilizatorului. Cu toate acestea, Facebook a cedat abia după ce procedura fusese deja inițiată. Prin urmare, costurile judiciare și juridice fuseseră deja suportate la momentul eliberării. Cu toate acestea, Facebook nu a vrut să plătească aceste costuri și a susținut că nu a fost niciodată intenționată ștergerea permanentă a contului.

Utilizatorul trebuia să se teamă de ștergerea contului

Curtea Regională Superioară din Schleswig nu a împărtășit opinia societății și a confirmat decizia anterioară a colegilor de la Curtea Regională din Lübeck. Judecătorii din Schleswig au explicat că utilizatoarea a trebuit să se teamă că și-a pierdut definitiv contul și toate datele asociate, din cauza procedurii netransparente. Prin urmare, compania a fost obligată să plătească și cheltuielile de judecată. Potrivit instanței, nu a contat dacă Facebook a avut de fapt intenția de a șterge definitiv contul.

Judecătorii au subliniat, de asemenea, că utilizatorii au avut o anumită marjă de manevră în ceea ce privește momentul potrivit pentru a solicita ajutor juridic. Acest lucru a rezultat din faptul că operatorul platformei a oferit opțiuni de despăgubire înainte de instanță, dar a furnizat doar informații limitate cu privire la modul, momentul și dacă se va răspunde sau nu la cererile de informații privind opțiunile oferite. În plus, nu existau informații clare cu privire la perioada de timp în care datele cu caracter personal vor fi stocate în siguranță după dezactivarea contului. Potrivit OLG, nu era clar nici când va fi inițiat efectiv procesul de ștergere.

Așadar, pentru utilizator, totul este bine când se termină cu bine. Ea își poate accesa din nou contul și nu a trebuit să plătească costurile procedurii și nici pe cele ale avocatului său.

Cont dezactivat? Vă putem ajuta!

Utilizatoarea a reușit să se impună în fața Tribunalului Regional Superior din Schleswig și să evite astfel costurile. Dar oare Facebook reacționează întotdeauna doar atunci când este inițiată o procedură judiciară? Nu! În majoritatea cazurilor, contactarea sau scrierea către Meta (compania de care aparține Facebook) ajută deja. În trecut, s-a demonstrat adesea că asistența juridică este foarte utilă – mai ales dacă Facebook nu răspunde la scrisoare.

V-a fost dezactivat contul de Facebook și nu reușiți să îl deblocați? Experții noștri vor fi bucuroși să vă ajute în cadrul unei consultări inițiale gratuite. Sunați-ne la numărul de telefon 08504 / 955 26 34 (consultanță în toată țara) și descrieți-ne motivele care au dus la blocarea contului dvs. de Facebook.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu