Informații generale despre prestațiile de șomaj

Indemnizațiile de șomaj sunt menite să ofere securitate socială lucrătorilor care își pierd locul de muncă. Este destinat înlocuirii parțial a salariilor pe care șomerul nu le poate câștiga din cauza șomajului.

beneficiu de asigurare

Indemnizația de șomaj este o prestație asigurata. Acesta este finanțat din contribuțiile angajaților supuși contribuțiilor la asigurările sociale și ale angajatorilor acestora. Orice persoană care a fost asigurată pentru perioada minimă prevăzută de lege are o cerere legală la prestații atunci când are loc evenimentul asigurat.

Dreptul la indemnizatie de somaj este reglementat in Cartea a III-a a Codului Securitatii Sociale (SGB III).

Furnizorul de servicii responsabil este Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă (BA) sau agenția de ocupare a forței de muncă responsabilă la nivel local.

Indemnizatie de somaj pentru formare profesionala

Chiar și în timpul perioadei de formare continuă finanțată de agenția de ocupare a forței de muncă, există dreptul la indemnizație de șomaj pentru formarea profesională continuă dacă sunt îndeplinite celelalte cerințe (în special perioada de calificare).

Informații detaliate privind plata indemnizației de șomaj în timpul formării profesionale ulterioare sunt conținute în promovarea formării profesionale ulterioare pentru angajați [PDF, 716KB] (fișa de informații 6) a Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Indemnizație de șomaj după angajarea în străinătate

Potrivit prevederilor legislației europene, perioadele de angajare și asigurare într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat asociat pot fi luate în considerare pentru dobândirea unui drept la ajutor de șomaj în Germania în anumite condiții.

Informații detaliate despre aceasta pot fi găsite în indemnizația de șomaj și angajare în străinătate [PDF, 725KB] (fișa informativă 20) de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Vezi si:

  1. Cerințe de eligibilitate pentru indemnizația de șomaj
  2. Cuantumul ajutorului de șomaj
  3. Dreptul la indemnizație de șomaj