Prețurile alimentelor scad: asociația se așteaptă la o “relaxare” a tensiunilor

Se vor ieftini în curând cumpărăturile din supermarketuri? Potrivit Asociației Federale a Comerțului Alimentar German (BVLH), acest lucru este foarte posibil. În unele zone, o reducere a prețurilor este deja vizibilă.

În viitorul apropiat, asociația de comerț alimentar se așteaptă ca prețurile din supermarketuri să scadă. Franz-Martin Rausch, directorul general al Asociației Federale a Comerțului Alimentar German (BVLH), a declarat pentru ziarele din grupul media bavarez (edițiile de miercuri) că “relaxarea prețurilor de producție” va deveni “treptat vizibilă în prețurile de vânzare ale alimentelor”. În “domenii individuale”, cum ar fi brânza, reducerile de prețuri sunt însă deja vizibile, a explicat Rausch.

Rausch a explicat creșterea puternică a prețurilor la alimente din ultimele luni prin “creșterea costurilor în întregul lanț valoric”. Printre altele, “materiile prime, energia sau ambalajele” au devenit “considerabil mai scumpe” odată cu începerea războiului din Ucraina și au declanșat un “efect de domino” care a dus în cele din urmă la o creștere a prețurilor în supermarket.

Inflația încetinește? Prețurile de producție din zona euro cresc mai lent

De asemenea, s-a anunțat recent că prețurile de producție din zona euro cresc surprinzător de încet, ceea ce indică o atenuare a inflației ridicate. Producătorii din sectorul industrial și-au majorat prețurile cu doar 1,0% în aprilie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit biroului de statistică “Eurostat”. Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o creștere de 1,4 la sută. În martie, creșterea fusese tot de 5,5%.

Ușurare datorată scăderii prețurilor la energie

În același timp, prețurile la producător au scăzut cu 3,2% în aprilie față de luna precedentă. Experții se așteptau la o scădere de 3,1 la sută. Faptul că prețurile la energie au scăzut cu 10,1 la sută față de martie 2023 a avut un efect deosebit de ușurator. Prețurile la energie au scăzut, de asemenea, în comparație cu aceeași lună a anului trecut – cu 8,9%.

Excluzând sectorul energetic, prețurile de producție au crescut cu 5,1 la sută. În martie, această valoare a fost de 8,0 la sută. În statistici, prețurile sunt înregistrate la ieșirea din fabrică, adică înainte ca produsele să fie prelucrate ulterior sau să fie puse în vânzare. Astfel, acestea permit să se tragă concluzii cu privire la evoluția prețurilor de consum.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu