Vot în Bundestag – S-a decis legalizarea parțială a canabisului

Last updated:

Este unul dintre proiectele socio-politice majore ale coaliției de guvernare și a fost foarte disputat până la final: marijuana și hașișul vor deveni legale pentru adulți – în anumite condiții.Bundestagul a aprobat eliberarea controlată a canabisului în Germania.

Posesia și cultivarea drogului vor deveni legale pentru adulți pentru uz personal de la 1 aprilie, sub rezerva a numeroase condiții, potrivit unei legi adoptate de guvernul de coaliție. 407 deputați au votat pentru, 226 de deputați au votat împotrivă și au existat patru abțineri; se așteaptă ca legea să fie adoptată de Bundesrat pe 22 martie.

Ea nu necesită aprobare, dar camera landurilor federale ar putea, în principiu, să apeleze la comisia de mediere cu Bundestag și să încetinească procesul. Această cotitură de mare amploare în politica în materie de droguri a fost subiectul unor dezbateri controversate până la final.

Adulții în vârstă de 18 ani și peste vor putea deține până la 25 de grame de canabis pentru uz personal. Trei plante de canabis vii și până la 50 de grame de canabis pentru uz personal vor deveni legale în propria locuință. Fumatul de iarbă în spațiile publice va fi interzis în școli, în bazele sportive și la vederea acestora – mai exact, pe o rază de 100 de metri în linie dreaptă în jurul zonei de intrare.

De asemenea, vor fi permise “asociațiile de cultivare” necomerciale pentru adulți, în cadrul cărora până la 500 de membri rezidenți în Germania cultivă canabisul în mod colectiv și și-l livrează unul altuia pentru consumul personal – cu un maxim de 50 de grame pe lună pentru fiecare membru. În termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a legii, urmează să se realizeze o evaluare inițială a impactului acesteia asupra protecției copiilor și a tinerilor, printre altele.

În urma deciziei Bundestagului, ministrul federal al sănătății, Karl Lauterbach, și-a exprimat optimismul că legalizarea canabisului va trece și de ultimul obstacol în Bundesrat.

El este încrezător că Bundesrat va vedea “că rezolvăm o problemă pe care o avem de atâta timp și care afectează direct și landurile federale”, a declarat politicianul SPD. Lauterbach a spus că în prezent există “mult control, multe condamnări, o piață neagră în plină expansiune și niciun succes”. Cu această lege, traficanții nu ar avea “niciun motiv de sărbătoare”.

Kirsten Kappert-Gonther, politician în domeniul sănătății din cadrul Partidului Verde, a declarat: “Punem capăt politicii dăunătoare de interzicere. Eliberăm cânepa”.

Kristine Lütke, politician FDP, a vorbit despre un “punct de cotitură istoric” către un mod de abordare a canabisului care să corespundă realității sociale. Cu canabisul cultivat în țară, consumatorii știu de unde provine. În plus, calea către traficanți și alte droguri mult mai periculoase ar fi semnificativ mai lungă.

CDU/CSU și AfD s-au opus acestor planuri. Politicianul CDU din domeniul sănătății Simone Borchardt a avertizat asupra creșterii consumului și a unei sarcini suplimentare pentru sistemul de sănătate.

Ea s-a referit la criticile aduse planului de asociațiile de medici, psihoterapeuți, avocați și de sindicatul polițiștilor. Stephan Pilsinger (CSU) a atras atenția asupra pericolelor consumului pentru dezvoltarea creierului adolescenților până la vârsta de 25 de ani. Odată cu punerea în circulație a unei cantități de droguri suficiente pentru 75 de jointuri, nu mai este posibilă diferențierea între consumatorii personali și traficanți.

Axel Müller (CDU) a criticat aspru reabilitarea planificată a cazurilor mai vechi și a vorbit de o “capitulare juridică”.Jörg Schneider (AfD) a prezis un boom pe piața neagră, mai ales că cluburile vor putea livra abia la sfârșitul anului. Legea este un “pachet de stimulare economică pentru crima organizată”.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu