pexels-photo-4974914.jpeg
Photo by olia danilevich on Pexels.com

7 pași Cum să te protejezi de fraudele online

Comportându-ne ca jurnaliști, ne-am documentat și am intervievat experți pentru a vă oferi cele mai bune sfaturi privind protecția împotriva fraudelor online. Într-o lume tot mai digitală, securitatea online devine o preocupare majoră pentru toți utilizatorii de internet.
Într-o eră în care cumpărăturile online, plata cu cardul și comunicarea digitală sunt la ordinea zilei, fraudele online sunt tot mai sofisticate și omniprezente. Însă există măsuri pe care le puteți lua pentru a vă proteja datele personale și financiare.

  1. Actualizați regulat software-ul: Asigurați-vă că sistemul de operare, browser-ul și aplicațiile dvs. sunt mereu actualizate. Actualizările adesea conțin patch-uri de securitate cruciale.
  2. Folosiți autentificarea în doi pași: Activarea autentificării în doi pași pentru conturile dvs. adaugă un strat suplimentar de securitate, cerându-vă să furnizați un cod generat sau primit pe telefonul dvs. înainte de a vă conecta.
  3. Fiți atenți la e-mailurile și linkurile suspecte: Frauda începe adesea cu un e-mail sau un mesaj text aparent inofensiv. Nu deschideți atașamente sau linkuri din surse necunoscute și fiți atenți la phishing.
  4. Verificați site-urile web: Înainte de a furniza date personale sau de plată pe un site web, verificați că acesta are o conexiune sigură (https://) și că este o sursă de încredere.
  5. Nu partajați informații personale pe rețele sociale: Informațiile pe care le postați pe rețelele sociale pot fi utilizate de infractori pentru a vă fura identitatea. Fiți prudent în privința datelor pe care le dezvăluiți online.
  6. Utilizați un program antivirus de încredere: Instalați un program antivirus de încredere și asigurați-vă că este actualizat regulat pentru a detecta și bloca amenințările cibernetice.
  7. Verificați regulat conturile bancare și de card: Monitorizați tranzacțiile financiare și raportați imediat orice activitate suspectă băncii sau instituției financiare.
    În final, educația și conștientizarea sunt cele mai puternice instrumente împotriva fraudelor online. Fiți vigilenți, informați-vă și puneți în practică aceste sfaturi pentru a vă proteja în mediul digital în continuă evoluție.
Adrian Iftode