Un părinte singur nu mai vrea să lucreze în weekend – și merge in instanță

Întrebări juridice apar pentru toți cei care lucrează ca angajati: Ce are voie să facă angajatorul meu și ce m-ar putea costa locul de muncă în cel mai rău caz? Aici, experții de la www.ue.legal oferă răspunsuri la întrebări comune – și uneori bizare – despre dreptul muncii.

Hotărâre: Nu există ture de lucru mai bune pentru părinții singuri

Atunci când stabilesc orele de lucru ale angajaților cu copii, angajatorii trebuie să ia în considerare, dacă este posibil, și serviciile de îngrijire a copiilor. Ceea ce nu trebuie să facă, însă, este să repartizeze alți angajați cu copii în schimburi mai puțin favorabile pentru a se adapta la dorințele unui singur părinte privind timpul de lucru. Acest lucru este demonstrat de o decizie a Tribunalului regional de muncă din Mecklenburg-Vorpommern (cauza nr.: 5 Sa 139/22).

Cazul: O vânzătoare singură de la o brutărie dorea să lucreze numai de luni până vineri și numai într-un anumit interval orar, din motive legate de îngrijirea copiilor. Angajatorul a fost de acord cu o reducere a programului de lucru – pe care o solicitase și ea – dar a refuzat repartizarea solicitată a orelor de lucru. Femeia a înaintat apoi o acțiune în instanță și a eșuat în fața Tribunalului Muncii din Schwerin (ref.: 6 Ca 73/22). Aceasta a făcut apel și a eșuat, de asemenea, în fața Tribunalului regional de muncă din Mecklenburg-Vorpommern.

Deși instanța a recunoscut interesul important al femeii datorită situației sale, acesta a fost combătut de interesele la fel de importante ale angajatorului și ale celorlalte angajate care au, de asemenea, copii care au nevoie de îngrijire. Dacă reclamanta ar fi fost repartizată să lucreze așa cum a solicitat, celelalte ar fi trebuit să preia mai multe ture de dimineață și de noapte, precum și toate turele de sâmbătă. În aceste momente, acestea ar trebui să organizeze o îngrijire alternativă pentru copiii lor și ar putea petrece mai puțin timp cu familiile lor la sfârșit de săptămână.

Faptul că reclamanta era un părinte singur nu a justificat o poziție mai bună pentru ea. Celelalte angajate au reușit să își concilieze obligațiile contractuale și familiale – dar acest lucru nu a fost un motiv pentru a le impune o sarcină suplimentară prin atribuirea unor ture mai nefavorabile – și pentru a le dezavantaja în comparație cu reclamanta. Cazul se află acum în fața Curții Federale a Muncii (cauza nr.: 5 AZN 629/23).

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu