Cine pe Cine restricționează? Germania – Rusia sau invers!

Criza energetică poate deveni mai gravă decât pandemia, transmite Ministrul Energiei Habeck

Germania este puternic dependentă de aprovizionarea cu gaze din Rusia – și se confruntă cu o problemă de când Putin a redus drastic livrările.

Ministrul federal al Economiei, Robert Habeck (52 de ani, Verzi) vede reducerea livrărilor de gaze drept un atac economic asupra Germaniei. Aceasta este o nouă dimensiune.

„Atacul este efectuat cu energia ca armă”, a spus el marți (21 iunie) într-un discurs energic la „Ziua Industriei” (TDI) de la Berlin. Despotul de la Kremlin Vladimir Putin  (69 de ani) vrea să trezească temeri, inclusiv de sărăcie. „Această strategie nu trebuie să aibă succes”.

Politicianul verde a avertizat că efectele asupra economiei ar putea fi dramatice: „Problema gazelor se poate agrava decât pandemia de corona! Acest lucru nu este încă clar pentru mulți.”

La urma urmei, dacă livrările se întrerup brusc, există riscul unei recesiuni severe, deoarece multe procese industriale nu vor funcționa fără cantități suficiente de gaz.

„De astăzi avem o problemă”

Habeck consideră în prezent că securitatea aprovizionării este garantată. Nivelurile de stocare în Germania sunt în prezent de 58,1 la sută. Dar situația este „tensionată”, a confirmat Agenția Federală de Rețea.

︎ „Începând de astăzi, avem o problemă”, a declarat șeful agenției de rețea Klaus Müller, marți, la marginea unei conferințe despre energie de la Essen. Prin asta se referea la livrările deja reduse din Rusia și la întreținerea planificată a conductei Nord Stream 1 din Marea Baltică. „Reducerea Nord Stream 1 cu 60 la sută este dramatică.” Müller nu știe cum va fi starea după întreținere. Șeful agenției de rețea a cerut consumatorilor și industriei să economisească energie.

Agenția Federală de Rețea, împreună cu industria, vrea să elaboreze măsuri de urgență pentru așa-numita lipsă de gaze pe termen scurt. Există deja o cutie de instrumente care poate ajuta la reducerea consumului de gaz industrial, potrivit unui articol publicat marți de autoritate. Aceste instrumente trebuie acum completate. „Agenția Federală de Rețea este în contact strâns cu industria și sectorul energetic”.