Erdoğan a expulzat zece ambasadori din Turcia

Statistica: Teste Corona in Germania

Guvernul turc a declarat astăzi zece diplomați occidentali ca fiind nedoriții și i-a expulzat din Turcia. Printre ei se aflau ambasadorul Germaniei și ai SUA. Aceasta a fost precedată de un apel comun de eliberare a milionarului turc și mogul mass-media Osman Kavala, care este închis în Turcia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a cerut Ministerului de Externe să facă acest lucru, a spus sâmbătă la Eskisehir:

“I-am dat ordinul ministrului nostru de externe. I-am spus: ai grijă ca acești zece ambasadori să fie declarați „persona non grata” cât mai curând posibil.”

Erdogan a amenințat anterior ambasadorii indirect cu deportarea din cauza unei cereri de eliberare a milionarului Osman Kavala. Inițial nu era clar dacă ultimele declarații ale lui Erdogan vor duce acum direct la expulzarea diplomaților dintr-un total de zece țări.

„Nu le putem oferi luxul de a-i primi în țara noastră”, a spus Erdoğan, joi, potrivit agenției de știri de stat Anadolu, cu privire la diplomați și a subliniat:

„Ai dreptul să dai Turciei o astfel de lecție? Cine ești tu? Germania sau SUA nu lasă escrocii, criminalii și teroriștii să iasă în libertate”.

Cine este Osman Kavala?

Osman Kavala, născut la Paris în 1957 ca fiu al unui comerciant de tutun care a fost expulzat din Grecia în 1923, numit „milionarul roșu” de presa turcă de dreapta, a fost pentru o vreme un aliat al AKP în lupta împotriva vechile elite kemaliste. Acest lucru s-a schimbat după protestele din Parcul Gezi din 2013; din moment ce Kavala i-a susținut, a fost acuzat că i-a instruit și finanțat.

Prin urmare, a fost închis în 2017. După eliberarea sa în februarie 2020, a fost arestat din nou, de data aceasta sub pretextul că a fost implicat în tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdoğan.

Într-un articol din 2017 , ziarul turc Hürriyet scria: „După tentativa de lovitură de armată din 2016, Erdoğan a început să răspândească ipoteza că protestele Gezi, încercarea de lovitură de stat și parteneriatul SUA cu ramura siriană a interzisului Partidul Muncitorilor Kurzi (PKK) împotriva Statului Islamic interzis al Irakului și Levantului (ISIL) fac parte dintr-un plan general de răsturnare și distrugere a Turciei “.

Kavala a co-fondat filiala turcă a Soros Open Society Foundation și a sponsorizat diverse organizații pentru drepturile omului.

Cel mai recent, Consiliul de Miniștri al UE a cerut eliberarea sa și a stabilit Turciei un termen limită pentru decembrie. În caz contrar, s-ar impune sancțiuni Turciei.

Ambasadorii, care au semnat apelul pentru eliberarea sa în urmă cu câteva zile și au devenit acum persoane indezirabile, reprezintă, pe lângă Germania și SUA, Franța, Canada, Danemarca, Olanda, Norvegia, Suedia, Finlanda și Noua Zeelandă.

Relațiile dintre Erdoğan și SUA au fost tensionate de la tentativa de lovitură de stat din 2016. Acest lucru a eșuat din cauza unui avertisment din partea Rusiei. Erdoğan a cumpărat apoi sistemul rusesc de apărare antiaeriană S400, în ciuda protestelor SUA, după care SUA au amenințat că nu va vinde nicio aeronavă modernă de luptă Turciei în viitor.

Discuțiile dintre Erdoğan și Biden în septembrie s-au încheiat nesatisfăcător . În ultimele săptămâni, SUA au semnat un nou acord militar cu Grecia care extinde baza navală americană din Creta și prevede o stație suplimentară pe insula Skyros. Grecia și Turcia sunt în conflict cu privire la rezervele de gaze din Mediterana.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu