Venitul cetățeanului: Bursa locurilor de muncă aprobă împrumutul doar sub formă de voucher cu termen de valabilitate scurt

Viața de zi cu zi a beneficiarilor de alocații pentru cetățeni (Bürgergeld) este adesea plină de probleme, uneori cauzate de centrele de plasament. Cei care se află într-o situație de urgență speră la un ajutor nebirocratic. Dar acest ajutor este adesea imposibil. Asociația “AEBS.org e.V.” relatează un astfel de caz.

Mama cu doi copii are nevoie urgentă de o mașină de spălat rufe

S. primește o alocație de cetățean în conformitate cu SGB II și este mamă a doi copii. Deoarece vechea mașină de spălat s-a stricat și familia are nevoie urgentă de una nouă, S. solicită un împrumut pentru o mașină de spălat la Centrul pentru ocuparea forței de muncă (Jobcenter).

În cazul în care se acordă un astfel de împrumut, acesta trebuie rambursat lună de lună din prestațiile standard. Centrul pentru ocuparea forței de muncă a aprobat cererea. Cu toate acestea, nu sub formă de prestație în numerar, ci sub forma unui voucher.

Centrul de ocupare a forței de muncă aprobă împrumutul, dar numai sub forma unui voucher cu o dată de expirare.

Cu toate acestea, voucherul este valabil doar pentru magazinele sociale locale”. În magazinele sociale se vând numai bunuri folosite pentru persoanele cu venituri mici. Cu toate acestea, voucherul eliberat de centrul de ocupare a forței de muncă este valabil doar o lună.

Magazinele sociale” nu au mașini de spălat

În prezent, în magazinele sociale din localitate nu există nicio mașină de spălat”, relatează Erich Mocanu de la “AEBS.org“. Cu toate acestea, prima rată a împrumutului urmează să fie reținută din rata standard încă din luna aprilie.

“S. și cei doi copii ai ei sunt fără mașină de spălat de câteva săptămâni, nu știe de unde să ia una nouă, voucherul se simte ca o bătaie de joc. Acesta este respectul din Bürgergeld despre care se vorbește mereu?”, critică Erich Mocanu.

Asistentul responsabil de caz de la centrul de ocupare a forței de muncă decide dacă beneficiarii de Bürgergeld primesc bani. Asistentul de caz poate oferi bani, o prestație în natură sau un voucher. Acest lucru este reglementat la articolul 24 alineatul (3) punctele 1 și 2 din Cartea II a Codului social și, prin urmare, este o chestiune de discreție pentru lucrătorul de caz. Faptul că voucherul poate avea o dată de expirare atât de scurtă este cel puțin discutabil din punct de vedere juridic.

Voucherele ratează realitatea

Astfel de vouchere nu țin cont de realitatea celor care caută ajutor și nu oferă asistență nebirocratică. În primul rând, voucherul este limitat la o lună și, în al doilea rând, aparatele electrocasnice, cum ar fi mașinile de spălat atât de căutate, sunt în criză în magazinele sociale.

“Serios, ce rost are? Simplul transfer de 130 de euro sub formă de împrumut este deja o cerere prea mare? Este un împrumut!”, avertizează fondatorul asociației. AEBS.org vrea acum să se ocupe de această problemă și să ajute pentru ca familia să primească cât mai repede o mașină de spălat nouă.

Când sunt acordate împrumuturile de către Centrul pentru Ocuparea Forței de Muncă?

Pe lângă un împrumut de la o bancă sau de la o persoană privată, care este uneori dificil de obținut, există posibilitatea de a solicita un împrumut de la Centrul pentru Ocuparea Forței de Muncă (JobCenter) în anumite cazuri. Solicitarea unui împrumut de la Centrul pentru Ocuparea Forței de Muncă ar trebui să fie luată în considerare în următoarele cazuri:

  • Înlocuirea aparatelor de uz casnic defecte (de exemplu, frigider, mașină de spălat),
  • plăți suplimentare ale taxei de serviciu sau neplata facturilor de energie electrică (dacă, în caz contrar, există o amenințare de deconectare),
  • prestații speciale unice (de exemplu, achiziționarea unui birou pentru un elev),
  • Asumarea datoriilor de chirie (în cazul în care lipsa unui adăpost este iminentă),
  • Costurile de achiziție sau de reparare a unei mașini necesare pentru a obține un loc de muncă,
  • împrumuturi punte în cazul unor goluri financiare (de exemplu, trecerea de la primirea de prestații ALG 2 la pensia pentru limită de vârstă).

Exemplele de mai sus ilustrează o condiție prealabilă necesară pentru a depune o cerere: de nevoia financiară. Finanțarea nu trebuie să tolereze nicio întârziere și nu poate fi acoperită prin alte mijloace (de exemplu, mici rezerve, împrumuturi de la rude).

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu