Un român a făcut zeci de mii de euro, în Austria: „Recruta” clienții și le oferea permise de conducere false

Criminaliștii din Stiria, Austria, și ofițerii de la secțiile de poliție Trofaiach și Erzherzog-Johann-Strasse Leoben cercetează de mai bine de un an un român de 41 de ani din Leoben.

Punctul de plecare pentru aceasta a fost un control de trafic din ianuarie 2022, la care un bărbat din Gmunden, Austria Superioară, s-a identificat cu un permis de conducere fals. Investigațiile ulterioare asupra documentului fals au dus la românul de 41 de ani în Leoben. Polițiștii din Stiria au preluat apoi ancheta.

Românul era responsabil cu recrutarea „clienților”

Ulterior, investigații intensive au confirmat suspiciunea că românul de 41 de ani ar fi fost aparent legat de transmiterea și folosirea permiselor de conducere străine falsificate. Acest lucru a dus la o percheziție a casei bărbatului în septembrie anul trecut. Polițiștii au confiscat documente falsificate și alte probe.

După cum a relevat ancheta, românul era responsabil cu recrutarea „clienților” în zona Leoben și Bruck-Mürzzuschlag. Bărbatul de 38 de ani, fără adresă permanentă, este probabil să fi obținut ulterior actele falsificate în străinătate. Cei doi bărbați au făcut cel puțin 37.000 de euro vânzând permisele de conducere false.

30 de cetățeni români și un austriac au cumpărat permisele falsificate

Până acum, polițiștii au găsit drept cumpărători 30 de cetățeni români și un austriac. Aceștia sunt suspectați că au achiziționat, deținut și folosit permisul de conducere fals. În numeroase cazuri, s-a încercat chiar ca permisele de conducere străine falsificate să fie convertite în documente austriece originale.

Toți cumpărătorii sunt anchetați în libertate prin ordinul parchetului. 

Românul este suspectat și de spargeri

În cadrul investigațiilor, criminaliștii din Niklasdorf au putut, de asemenea, să dovedească mai multe spargeri ale bărbatului de 41 de ani. Românul este suspectat că ar fi spart o clădire de locuințe, inclusiv un atelier și două containere de construcții, în Leoben, în toamna anului 2022. De asemenea, o spargere într-un centru de grădinărit din Austria Inferioară din aprilie 2019 ar fi atribuită tot românului. Prejudiciul din aceste infracțiuni este în jur de 11.000 de euro.

Cu sprijinul EGS (n.r. – grup operațional de combatere a criminalității stradale) din Stiria, polițiștii l-au arestat pe românul de 41 de ani din ordinul parchetului din Wels din Leoben. Bărbatul a mărturisit că a falsificat documente și a fost dus la închisoarea Wels. Însă, românul a admis doar parțial din spargeri.

Tânărul de 38 de ani este încă căutat. El probabil că este plecat din Austria, spun polițiștii.

stiridiaspora.ro