Putin anunță suspendarea tratatului New Start

În cadrul discursului său de marți privind starea Uniunii, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că va suspenda tratatul New Start, care limitează arsenalele nucleare ale Rusiei și ale Statelor Unite.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat suspendarea ultimului tratat major de dezarmare nucleară cu Statele Unite. Nu este o ieșire, ci o suspendare, a subliniat el în discursul său de marți la Adunarea Federală.

„Sunt obligat să anunț astăzi că Rusia își va suspenda participarea la Tratatul strategic de reducere a armelor nucleare. Repet: Rusia nu se retrage din tratat, nu, își suspendă participarea”.

Potrivit lui Putin, Washingtonul are în vedere testele de arme nucleare. Dacă acestea vor fi efectuate, Moscova ar efectua și asemenea teste. Ministerul rus al Apărării și compania rusă de energie atomică Rosatom ar trebui să fie pregătite dacă SUA sunt primele care fac acest pas. „Cu siguranță nu vom fi primii care vor face acest lucru, dar dacă SUA efectuează un test, vom face și noi”, a adăugat el. 

Tratatul de dezarmare New Start este singurul acord major de control al armelor rămas între Statele Unite și Rusia. Tratatul limitează arsenalele nucleare ale ambelor țări la 800 de sisteme de livrare și 1.550 de focoase operaționale fiecare. Contractul a fost semnat în 2010 de Dmitri Medvedev și Barack Obama pe o perioadă de zece ani, cu posibilitate de prelungire. A intrat în vigoare în 2011. În februarie 2021, Joe Biden și Vladimir Putin au convenit asupra unei prelungiri până în 2026. 

Moscova și-a exprimat anterior îndoielile cu privire la continuarea tratatului de dezarmare. Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a descris recent expirarea acordului drept „un scenariu foarte posibil”. 

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu