sursa: facebook.com

Înotătoarea transsexuală Lia Thomas, exclusă de la Jocurile Olimpice după ce a pierdut lupta juridică

Înotătoarea americană Lia Thomas, care a devenit celebră la nivel mondial după ce a devenit prima sportivă transsexuală care a câștigat un titlu universitar NCAA în martie 2022, a pierdut un proces împotriva World Aquatics la curtea de arbitraj pentru sport – și, odată cu aceasta, orice speranță de a participa la Jocurile Olimpice de luna viitoare de la Paris.

De asemenea, în vârstă de 25 de ani rămâne interzis să înoate în categoria feminină, după ce nu a reușit să anuleze regulile introduse de organismul de conducere al natației în vara anului 2022, care interzic oricărei persoane care a suferit “orice parte a pubertății masculine” să participe la categoria feminină.

Thomas a susținut că aceste reguli ar trebui să fie declarate “invalide și ilegale”, deoarece sunt contrare Cartei Olimpice și Constituției Mondiale a Jocurilor Acvatice.

Cu toate acestea, într-o decizie de 24 de pagini, instanța a concluzionat că Thomas “pur și simplu nu avea dreptul să se angajeze cu eligibilitatea de a participa la competițiile WA”, fiind o persoană care nu mai era membră a USA Swimming.

Vestea a fost salutată de World Aquatics, care a salutat-o ca fiind “un pas înainte major în eforturile noastre de a proteja sportul feminin”.

“World Aquatics este dedicată încurajării unui mediu care promovează corectitudinea, respectul și egalitatea de șanse pentru sportivii de toate genurile și reafirmăm acest angajament”, a adăugat aceasta.

World Aquatics a introdus noile reguli după ce Thomas a învins-o pe medaliata olimpică de argint Emma Weyant cu 1,75 secunde pentru a câștiga aurul NCAA în proba feminină de 500 de metri liber în 2022.

Într-un document științific care a stat la baza deciziei sale, aceasta a declarat că înotătorii precum Thomas au păstrat avantaje fizice semnificative – în ceea ce privește rezistența, puterea, viteza, forța și dimensiunea plămânilor – în urma pubertății masculine, chiar și după ce și-au redus nivelul de testosteron prin medicație.

Deși se înțelege că World Aquatics era pregătită să argumenteze meritele dovezilor științifice la Cas, audierea s-a axat doar pe faptul dacă Thomas, care nu mai este membru al USA Swimming, avea voie să conteste regulile sale.

Miercuri, Curtea a decis că Thomas nu are dreptul de a da în judecată politica World Aquatics privind persoanele transgender, un paragraf cheie precizând: “Grupul de experți concluzionează că, din moment ce sportivul nu are dreptul de a participa la “evenimentul de elită” în sensul politicii de înot a SUA, cu atât mai puțin de a concura într-o competiție WA, care are loc la înregistrarea la WA înainte de o competiție sau la stabilirea unei performanțe care duce la o cerere de înregistrare ca record mondial WA, ea pur și simplu nu are dreptul de a se angaja cu eligibilitate pentru a concura în competițiile WA.

“Politica și cerințele operaționale pur și simplu nu sunt declanșate de statutul ei actual.”

World Aquatics insistă că face tot ce poate pentru a fi incluzivă și a introdus o categorie “deschisă” pentru înotătorii transsexuali. Cu toate acestea, planurile de a o debuta la Cupa Mondială de la Berlin, în octombrie anul trecut, au fost anulate după ce nu s-au primit înscrieri pentru niciuna dintre cursele de 50 m și 100 m la toate brațele, care urmau să aibă loc alături de cursele masculine și feminine.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu