Abandonat? Ce trebuie să plătească Centrul pentru Ocuparea Forței de Muncă (Jobcenter)

La începutul anului, LSG Saxonia Inferioară-Bremen s-a ocupat de un caz în care un centru de ocupare a forței de muncă a refuzat să preia un depozit pentru chirie (Cautiune) de la un client. Puteți afla aici ce trebuie să plătească efectiv centrul de ocupare a forței de muncă și de ce trebuie să țineți cont atunci când solicitați prestații de sprijin.

În cazul în care un șomer de lungă durată nu poate începe un nou loc de muncă deoarece nu poate plăti garanția pentru chirie, acest lucru nu constituie un comportament ilegal din punct de vedere social, cu condiția ca agenția pentru ocuparea forței de muncă să refuze să preia garanția și, astfel, să “abandoneze” persoana în căutarea unui loc de muncă. Tribunalul social regional (LSG) din Saxonia Inferioară-Bremen a hotărât că, într-un astfel de caz, centrul de ocupare a forței de muncă nu poate recupera prestațiile de securitate de bază de la persoana aflată în căutarea unui loc de muncă (hotărârea din 26 ianuarie 2023, ref. L 11 AS 336/21).

JobCenter refuză să preia un depozit pentru chirie și cere înapoi 6.800 de euro

Plângerea a fost depusă de un șomer de lungă durată din Osnabrück, care a lucrat ca contabil până în 2003. În perioada următoare a fost înregistrat ca șomer, dar în parte a făcut diverse munci necalificate sau a urmat cursuri de formare profesională. De-a lungul anilor, a aplicat în mod repetat pentru locuri de muncă în calitate de contabil. În 2017, centrul de ocupare a forței de muncă pârât a stabilit că alte candidaturi ca contabil nu erau promițătoare și că ar trebui să se concentreze acum pe oferte de locuri de muncă alternative. Prin urmare, costurile de deplasare pentru interviurile de angajare nu ar mai trebui să fie acoperite.

Atunci când persoana în căutarea unui loc de muncă a primit un contract de muncă pentru un post de contabil în 2019, agenția pentru ocuparea forței de muncă a refuzat, de asemenea, să plătească garanția pentru chirie pentru un nou apartament. Cu toate acestea, clientul însuși nu dispunea de mijloacele financiare necesare, astfel încât o mutare nu a fost posibilă pentru el și nu a putut accepta locul de muncă. În anul următor, agenția pentru ocuparea forței de muncă a cerut solicitantului de locuri de muncă să ramburseze prestațiile sociale de bază în valoare de aproximativ 6 800 de euro, pe motiv că acesta a împiedicat în mod deliberat stabilirea unui raport de muncă prin neprezentarea la întâlnirea de angajare. După ce Tribunalul Social din Osnabrück (Sozialgericht Osnabrück, SG) a admis inițial acțiunea persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă împotriva unei astfel de cereri de rambursare, centrul pentru ocuparea forței de muncă pârât a formulat recurs. Cu toate acestea, LSG a urmat, de asemenea, opinia juridică a persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă și a respins o cerere de rambursare. Deoarece centrul de ocupare a forței de muncă refuzase plata sprijinului, nu i se putea reproșa că nu s-a prezentat la locul de muncă.

Sarcini și atribuții ale centrului de ocupare a forței de muncă

Centrele de ocupare a forței de muncă sunt instituții comune ale Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă și ale unei autorități locale, cum ar fi un oraș. Pe lângă faptul că ajută persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să găsească un nou loc de muncă, centrul de ocupare a forței de muncă oferă sprijin financiar sub forma unui “venit de bază” (Bürgergeld). Acesta este o prestație socială de stat și este menit să ajute persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să își acopere costurile de trai în cazul în care resursele proprii nu sunt suficiente. Cuantumul prestațiilor depinde de nevoia respectivă de a atinge un nivel de subzistență și nu de veniturile obținute anterior.

Prestațiile în numerar sunt finanțate din venituri fiscale și constau în nevoi standard, nevoi suplimentare și nevoi de cazare și încălzire. Acestea din urmă înseamnă că Centrul pentru Ocuparea Forței de Muncă va acoperi costurile de chirie și încălzire până la o sumă rezonabilă, atât timp cât nu sunt depășite anumite valori orientative (de exemplu, mărimea locuinței). Costurile de mutare și costurile unui depozit pentru chirie pot fi, de asemenea, acoperite în anumite circumstanțe. Acest lucru necesită o asigurare din partea instituției municipale competente că mutarea este necesară și că cheltuielile pentru noua locuință sunt rezonabile. În plus, pot fi acoperite contribuțiile la asigurările legale de sănătate și de îngrijire pe termen lung sau pot fi subvenționate contribuțiile la asigurările private de sănătate sau de îngrijire pe termen lung.

În prezenta hotărâre, acceptarea noului loc de muncă a necesitat în mod necesar o mutare din cauza amplasării noului loc de muncă “în afara zonei de deplasare zilnică”. Pentru a închiria apartamentul, persoana în căutarea unui loc de muncă a fost dependentă de asistență pentru plata avansului. Centrul de ocupare a forței de muncă nu a oferit niciun alt ajutor. În orice caz, refuzul general de a plăti garanția pentru chirie a fost, prin urmare, inadmisibil.

Cum se obține o prestație de sprijin?

Prestațiile de sprijin de bază pot fi solicitate la centrul pentru ocuparea forței de muncă responsabil la nivel local. Condiția prealabilă este ca persoana care depune cererea să aibă cel puțin 15 ani și să nu fi împlinit încă vârsta limită pentru pensionarea legală. În plus, trebuie să aibă reședința obișnuită în Germania, să fie aptă de muncă și să aibă nevoie de asistență. Trebuie remarcat faptul că o persoană care nu este aptă de muncă poate primi, de asemenea, un venit de cetățean dacă locuiește cu o persoană aptă de muncă într-o așa-numită comunitate de nevoie. O persoană are nevoie de asistență dacă nu își poate acoperi cheltuielile de trai din resurse proprii.

Este adesea dificil de stabilit dacă o persoană are sau nu dreptul la prestații de la Centrul pentru Ocuparea Forței de Muncă. Diferite centre de consiliere și centre de consultanță oferă aici asistență inițială și sprijin atât în completarea cererii, cât și în relațiile generale cu autoritățile.

Biroul de consiliere AM te ajută!

Agenția pentru ocuparea forței de muncă vă refuză sprijinul financiar sau aveți alte întrebări legate de dreptul muncii? Vă vom oferi cu plăcere consultanță legate de dreptul muncii și de dreptul social și vă vom ajuta cu plăcere, atât prin cuvânt, cât și prin faptă. Dacă aveți nevoie de consiliere, vă rugăm să ne contactați în orice moment la numărul de telefon +49 1573 7301941 (consiliere la nivel național).

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu