Taxa GEZ va fi redusă drastic: Acum Consiliul Audiovizualului lovește în masă

Taxa de radiodifuziune, numită în continuare GEZ de mulți, ar trebui să dispară în cele din urmă. Cel puțin asta este ceea ce dorește aproape jumătate din populație. Acum, butoiul s-a revărsat și pentru Consiliul Audiovizualului.

Taxele GEZ sunt reglementate prin lege. Acest lucru înseamnă că aproape toți germanii trebuie să plătească aproximativ 220 de euro pe an sau 18,36 euro pe lună pentru corporațiile de radiodifuziune ARD, ZDF și Deutschlandradio. Și, în timp ce acestea sunt mulțumite de veniturile record și cer și mai mulți bani, plătitorii germani ai taxei de radiodifuziune s-au săturat. După cum a arătat acum un sondaj, aproape 40 la sută dintre ei sunt în favoarea eliminării taxei obligatorii. Acum, Consiliul Audiovizualului se pronunță. Cel mai înalt organism de supraveghere, care este responsabil pentru controlul programelor, este alarmat.

GEZ: PREA SCUMP PENTRU UN REPORTAJ UNILATERAL

Niciodată în istoria audiovizualului nu au mai intrat atât de mulți bani. După ce GEZ a obținut venituri record de 8,4 miliarde de euro în 2021, taxa de difuzare va crește în curând cu încă 80 de euro pe an. Cel puțin acesta este planul celor de la ARD, ZDF și Deutschlandradio. Dar cei 18,36 euro sunt deja prea mari pentru mulți, după cum arată un sondaj recent. Helmut Markwort este acum primul consilier de radiodifuziune din Germania care susține că taxa GEZ ar trebui să fie redusă drastic.

“Sondajul este alarmant. Simt o mare furie în rândul oamenilor față de radiodifuzorii publici”, își exprimă Markwort șocul și apoi oferă și posibilele motive pentru rezultatele sondajului. “Este din cauză că sunt prea scumpe și prea unilaterale, dar și din cauza numeroaselor scandaluri”, spune Markwort pentru Focus. Apoi, Consiliul Audiovizualului lovește în masă.

NU SE POATE EVITA REFORMA

“Taxa de licență trebuie să scadă, dar mai întâi trebuie să scadă costurile. Dacă ar fi să reformăm radiodifuzorii publici, ar fi de ajuns și aproximativ 12 euro ca și contribuție pentru radiodifuziune”, spune Consiliul Audiovizualului. El explică, de asemenea, că nu toți radiodifuzorii trebuie să facă totul singuri. “Eu pledez pentru centre de competență care s-ar ocupa apoi de marile probleme la nivel general. Trebuie să desființăm structurile multiple.”

În timp ce în această țară se discută despre creșterea taxelor GEZ, lucrurile stau cu totul altfel în alte țări din Europa. Austria, de exemplu, tocmai a redus taxa pentru televiziunea publică de la 22,50 la 15 euro. Iar în Polonia și Italia, rezidenții plătesc doar aproximativ 6 și, respectiv, 7,50 de euro pe lună. Norvegia, pe de altă parte, a eliminat deja taxa de licență în 2020 și a înlocuit-o cu o taxă legată de venit. Spania și Franța nu au, de asemenea, nicio taxă obligatorie.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu