Ochelarii: O problemă de sănătate și siguranță la locul de muncă

Lucrul la monitor poate duce la o deteriorare a potențialului nostru vizual dacă sunt utilizate incorect și pe o perioadă lungă de timp. Este bine că dumneavoastră, în calitate de muncitor in fata Monitorului, puteți lua măsuri de sănătate și siguranță la locul de muncă – de exemplu, cerând angajatorului să acopere costul ochelarilor. Dar ce anume trebuie să aveți în vedere?

Ion A. lucrează ca funcționar în departamentul financiar. 40 de ore pe săptămână, 8 ore pe zi în fața ecranului computerului său. În metrou, tatăl a doi copii își scoate smartphone-ul, își citește mesajele și navighează pe rețelele sociale. Când ajunge acasă, se aude sunetul televizorului. Copiii se uită la Paw Patrol: Cele mai curajoase misiuni ale cățelușilor! Tata stă pe canapea cu copiii până când cina este gata. O rutină zilnică care înseamnă o muncă grea pentru ochii săi. Nu există schimbări importante ale privirii în depărtare și o ședere mai lungă la aerul proaspăt, cu suficientă lumină naturală. Nu este de mirare că numărul persoanelor care poartă ochelari continuă să crească!

Numărul persoanelor care poartă ochelari a crescut cu nouă puncte procentuale între 1993 (58%) și 2019 (67%). De fapt, 2 din 3 persoane din Germania poartă acum ochelari. De ce? 45% dintre angajați lucrează la un calculator, în toate sectoarele. Lucrul la un computer înseamnă adesea că singura vedere disponibilă ore în șir este între tastatură și ecran. Direcția vizuală și distanța sunt predeterminate. Incidența luminii și contrastele puternice ne obosesc, de asemenea, ochii. Mai mult de 80 % dintre angajații care petrec mai mult de 3 ore pe zi lucrând în fața unui ecran se plâng de disconfort. Dureri de cap, ochi uscați sau oboseală – experții vorbesc despre stresul digital al ochilor! Un ajutor vizual special pentru lucrul la un ecran poate ajuta: așa-numiții ochelari de ecran.

Angajatorii sunt obligați prin lege să le ofere angajaților lor care desfășoară activități pe Ecran un program de îngrijire preventivă. Această obligație se aplică atât înainte de începerea activității, cât și în timpul acesteia, în special dacă apar probleme de vedere. Temeiul juridic pentru aceasta este §5 din Ordonanța privind asistența medicală la locul de muncă (ArbMedVV). În plus, §3 din Legea privind sănătatea și securitatea în muncă (ArbSchG) stipulează că angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru a proteja sănătatea angajaților. Examinarea ochilor și a vederii angajaților trebuie să fie efectuată de o “persoană competentă” – și anume un oftalmolog sau medicul companiei.

Atunci când lucrați la un PC, ajutoarele vizuale convenționale își ating adesea limitele, deoarece nu sunt optimizate pentru această situație de lucru. Ochelarii de citit, de exemplu, sunt proiectați pentru o distanță de vizualizare de aproximativ 40 de centimetri, ceea ce nu este întotdeauna ideal atunci când se lucrează la un ecran. Ochelarii varifocali oferă o gamă superioară de distanță, o gamă intermediară și o gamă apropiată. Cu toate acestea, intervalul intermediar este redus pentru distanțele medii, deoarece varifocalele sunt concepute pentru a acoperi schimbarea dintre distanțele apropiate și cele îndepărtate. Activitățile pe ecran necesită aproximativ 30 000 de schimbări ale privirii între ecran, tastatură, suprafața de lucru și, uneori, către colegii din birou în fiecare zi. Acest lucru necesită o acuitate vizuală excelentă și o adaptare rapidă a ochilor la schimbarea distanțelor, unghiurilor de vizualizare și contrastelor. Ochelarii de ecran sunt concepuți pentru a optimiza vederea la o distanță cuprinsă între 50 și 70 de centimetri. În plus, aceste ajutoare vizuale speciale reduc expunerea la radiații a monitoarelor prin intermediul unui filtru de lumină albastră. Cu acești ochelari speciali, sperăm să spunem adio durerilor de cap!

Multe persoane în vârstă de peste 40 de ani suferă de prezbiopie. Cu toate acestea, deficiența vizuală pe distanțe scurte afectează acum și persoanele mai tinere din cauza utilizării constante a ecranelor și a smartphone-urilor. În principiu, orice angajat care petrece multe ore în fața unui monitor în fiecare zi de lucru beneficiază de ochelari pentru ecran. Aceștia ajută, de asemenea, persoanele care suferă deja de hipermetropie pronunțată. Acestea sunt adesea angajați care lucrează de mulți ani în domeniile respective. Vă rugăm să rețineți: trebuie să existe un drept clar la acești ochelari din partea unui medic specialist.

Sfat: Întreprinderea dumneavoastră are deja un acord de întreprindere privind furnizarea de ochelari de calculator? Merită să încheiați un astfel de acord, deoarece acesta poate include dispoziții privind utilizarea privată (ochelarii sunt proprietatea angajatorului), procedura de furnizare a acestora și ce se întâmplă cu ochelarii atunci când un angajat părăsește compania.

  1. În calitate de membru al comitetului de întreprindere sau al comitetului de sănătate, negociați cu angajatorul pentru acoperirea costurilor. În principiu, angajatorul suportă costurile ochelarilor de protecție necesari. Cu toate acestea, în funcție de acordul din cadrul companiei, angajații pot contribui la costuri dacă au nevoie de echipament suplimentar sau doresc să utilizeze ochelarii în mod privat. Costul ajutoarelor vizuale poate fi declarat de angajator ca o cheltuială de afaceri în scopuri fiscale.
  2. Comunicați colegilor dvs. ordinea corectă de aplicare în cadrul companiei și valoarea rambursării pentru un astfel de ajutor vizual.
  3. Angajații trebuie să facă o programare la medicul companiei sau la un cabinet oftalmologic, au nevoie de o rețetă sau de un certificat.
  4. Rețeta medicului trebuie apoi transmisă angajatorului. Comanda este plasată prin intermediul angajatorului sau prin intermediul angajatului. Dacă angajatul se poate ocupa singur de achiziție, acesta are un avantaj clar. Ei pot alege singuri rama și designul. În cazul cadrelor de designer sau al cererilor speciale, ei vor trebui să plătească singuri suma rămasă.
  5. Înainte de întâlnirea cu opticianul, este bine ca angajații să măsoare distanțele individuale la care doresc să vadă clar, de exemplu distanța până la tastatură, ecran etc.
  6. Angajatul poate solicita companiei rambursarea costurilor specificate.

La 22 decembrie 2022, Curtea Europeană de Justiție a hotărât că angajatorii trebuie să plătească ajutoare vizuale speciale pentru angajații a căror vedere se deteriorează ca urmare a muncii lor. Ca urmare, simplele subvenții nu mai sunt suficiente.

Concluzie: În calitate de membru al comitetului de întreprindere sau de membru al comitetului de sănătate sau al comitetului de sănătate și securitate, vă puteți sprijini colegii de la postul de lucru la Monitor. Împreună cu angajatorul, definiți procedura pentru etapele de aplicare, astfel încât toți cei afectați să poată beneficia de ochelari de lucru. Cu toate acestea, măsurile preventive, cum ar fi exercițiile pentru ochi, pauzele scurte pentru a privi în depărtare sau întunecarea cu palmele mâinilor timp de 30 de secunde ajută, de asemenea, colegii. Locul de muncă al lui Wolfgang W. a fost evaluat individual în ceea ce privește monitorul, condițiile de iluminare, înălțimea și distanța de la locul de muncă și unghiul de vizualizare în timpul unei inspecții a companiei. Și, bineînțeles, au existat și ochelari noi pentru ecran! (ue.legal)

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu