Controversata reformă a pensiilor: Consiliul Constituțional îi dă undă verde lui Macron

Controversata reformă a pensiilor a președintelui francez Emmanuel Macron poate intra în vigoare. Vineri, Consiliul Constituțional a declarat că planul de creștere treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani este în esență conform cu Constituția. Pentru Macron, acesta este un succes în disputa de luni de zile privind reforma. Dar protestele ar putea fi alimentate și mai mult de această decizie.

Macron și guvernul de centru-dreapta vor să prevină o gaură iminentă în fondul de pensii prin această reformă. Perioada de plată pentru o pensie completă urmează să crească mai rapid. În prezent, vârsta de pensionare în Franța este de 62 de ani. De fapt, în medie, pensionarea începe mai târziu: cei care nu au cotizat suficient de mult timp pentru o pensie completă lucrează mai mult timp. La 67 de ani, va exista o pensie fără rețineri, indiferent de perioada de timp cotizată.

Großer Widerstand von den Gewerkschaften

Planul este foarte controversat în Franța. Sindicatele îl consideră brutal și nedrept. De la începutul anului, sute de mii de persoane au făcut grevă și au protestat în mod regulat împotriva reformei. De asemenea, guvernul și opoziția au fost angajate într-un schimb aprig de lovituri în parlament. Pentru a evita o înfrângere iminentă, guvernul a decis în ultimul moment să impună reforma în Adunarea Națională fără un vot final. Deputații naționaliști de stânga și de dreapta, senatorii de stânga și, de asemenea, premierul Élisabeth Borne au convocat ulterior Consiliul Constituțional.

Parlamentarii s-au plâns, printre altele, că guvernul a împachetat reforma într-un text de buget și a scurtat timpul de dezbatere în parlament. Cu toate acestea, gardienii supremi ai Constituției franceze nu au văzut nicio problemă în acest sens. Pe de altă parte, ei au respins o listă obligatorie a angajaților mai în vârstă pentru marile companii și un contract special pentru lucrătorii în vârstă, deoarece nu aveau nimic de-a face cu finanțele.

Chiar dacă sindicatele vor să respecte decizia Consiliului Constituțional, protestele împotriva reformei ar putea continua. Este de imaginat că acum ar putea avea loc mai multe acțiuni spontane – posibil din nou cu revolte și violențe. Unele grupuri mai radicale ar putea, de asemenea, să își continue grevele. Consiliul Constituțional a respins un proces de referendum pentru plafonarea vârstei de pensionare la 62 de ani.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu