Cimitire naturale: Înmormântarea in copaci din ce în ce mai populară

Fără cruce, piatră funerară sau bijuterii: din ce în ce mai mulți oameni doresc ca rudele lor sau ei înșiși să fie îngropați în aer liber. Acest lucru este posibil în Bavaria de 15 ani: în cimitire cu departamente proprii sau în „cimitire naturale”

„Chiar și când era în viață, soțul meu a vrut să fie îngropat sub un copac din pădure”, spune Sabine Dietrich. Soțul ei, Stefan, sa luptat cu cancerul de ani de zile. După moartea sa la vârsta de 55 de ani, a fost înmormântat în urmă cu câteva zile în noul „Naturfriedhof Ammersee”, foarte aproape de locul în care locuiește. Urna cu cenușa sa este îngropată la rădăcinile unui fag, o placă neagră simplă comemorează numele său și datele nașterii și morții sale.

Pentru soția sa, locul transmite liniște și liniște. Ea a ales ca loc de înmormântare un fag special, a cărui coroană trebuia îndepărtată după un fulger. „Așa cum fulgerul a lovit copacul, cancerul a lovit viața noastră, așa că locul se potrivește foarte bine”.

Mulți își aleg copacul în timpul vieții

„Oricine dorește să fie îngropat într-un cimitir natural poate sa aleaga un anumit copac și un anumit loc cu mult înainte de a muri”, spune Maximilian Freiherr von Perfall. Acest lucru este demonstrat și de achizițiile de copaci care au avut loc până în prezent în Greifenberg. O parte cumpără ca provizie pentru ei înșiși, cealaltă jumătate pentru neamurii. Familia sa închiriază pădurea „Naturfriedhof Ammersee” municipiului Greifenberg din Bavaria Superioară. Acesta are sponsorizarea și se ocupă de formalități. Proprietarii de pădure, Freiherren von Perfall, se ocupă de operațiune.

Aici sunt oferite tururi ghidate în fiecare miercuri la 10 a.m. și ocazional sâmbăta și sunt foarte populare. Arborii comunității sau arborii parteneri și genealogici pot fi selectați ca locuri de înmormântare. Costurile sunt între 600 și 6.000 de euro, în funcție de termene, care sunt posibile între 10 și 40 de ani. Se aplică legea bavareză de înmormântare, la fel ca în cimitirele convenționale.

Natura liberă: fără întreținere mormântă, fără presiune socială

„Naturfriedhof Ammersee” este situat la marginea municipiului Greifenberg, lângă autostrada A96 Munchen-Lindau, într-o zonă împădurită de 19 hectare. De pe potecile principale, poteci mici duc în pădure – arțar, fagul, stejarul și molidul sunt acasă aici. Dacă doriți, puteți avea și urna îngropată sub un bolovan. „Societatea noastră este din ce în ce mai modelată de dorul de natură”, observă Maximilian Freiherr von Perfall. Îngroparea în natură este atunci consecința supremă a acestui dor.

Părintele Tassilo Lengger de la mănăstirea benedictină Sf. Ottilien vede avantajele cimitirului natural mai ales în faptul că întreținerea mormântului nu mai este necesară. „Multe rude trăiesc acum departe de decedatul lor și nu pot îngriji în mod regulat mormântul”. El suferă o presiune socială mare în sate pentru a fi nevoit să pregătească mereu mormântul familiei într-un mod deosebit de frumos. Ar fi altfel la cimitirul natural.

Deschis oamenilor de toate confesiunile din apropiere și de departe

Există, de asemenea, un foișor devoțional pentru „ceremoniile de adio și înmormântare”. Puțin mai departe, dar la vedere, este o cruce de lemn în mijlocul pădurii. Nimeni nu ar trebui să se simtă rănit în sentimentele sale religioase. Pentru că „Naturfriedhof Ammersee” este deschis oamenilor de toate confesiunile, din apropiere și de departe.

Pastorul Dirk Wnendt de la Biserica Evanghelică Ammersee West a oficiat deja două slujbe funerare aici. Pentru el ceva foarte firesc să organizeze înmormântări în aer liber. „Venim din pământ, spun el, și ne întoarcem acolo, toți facem parte din natură”.

Potrivit Ministerului de Interne, în prezent există 23 de cimitire naturale în Bavaria, iar 335 de cimitire municipale și bisericești oferă și înmormântări aproape naturale în secții special amenajate în acest scop.

Vezi lista Cimitirelor Naturale

YouTube player
erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu