Inkasso: Recuperatorii de datorilor din cauza costurilor mari? Înainte de a plăti, trebuie să fii la curent cu această nouă reglementare

Unii consumatori au întâmpinat dificultăți de plată ca urmare a pandemiei corona. Acest lucru cheamă furnizorii de servicii de colectare a datoriilor în acțiune. Cu toate acestea, costurile de colectare suportate sunt adesea disproporționate față de factura de bază. Pentru a proteja consumatorii de aici, guvernul federal a adoptat noi legi. Expertul juridic ARAG Tobias Klingelhöfer explică noile reguli.

Serviciile de colectare a creanțelor sunt însărcinate cu executarea extrajudiciară a unei creanțe și preiau încasarea sumelor revendicate. O astfel de procedură nu este inițial nimic neobișnuit pentru debitorii care nu au obligații. În loc de un avocat, mulți creditori folosesc o agenție de colectare pentru a-și executa creanțele.

Cu toate acestea, de la 1 octombrie 2021, s-au aplicat noi reguli legale pentru costurile de colectare. Ce se va îmbunătăți în viitor și unde capcanele costurilor continuă să pândească.

Colecția: ce se schimbă?
Anterior, recuperatorii de datorii puteau percepe o rată a comisionului de 1,0 până la 1,3, ceea ce a dus la creșterea relativ rapidă a creanțelor. Pentru pretenții de până la 500 de euro se datorau taxe cuprinse între 49 de euro și 63,70 de euro. Această rată a fost redusă la 0,5 pentru a-i scuti în special pe debitorii care încearcă să stingă rapid creanța și care plătesc la prima cerere. Pentru pretenții de până la 500 de euro, aceasta este doar 24,50 de euro. Pentru colectarea datoriilor incontestabile, taxa de afaceri a fost redusă la o cotă de 0,9. Pentru a preveni disproporționalitatea, mai ales în cazul creanțelor cu valoare redusă, taxa de încasare pentru creanțe cu valoare redusă de până la 50 de euro poate fi doar de maximum 30 de euro în loc de minimul anterior de 49 de euro. Cu o rată fixă ​​pentru cheltuieli și TVA, daunele minore s-au dublat adesea.

In cazul colectarii creantelor, pe langa comisionul de afaceri, exista si un comision de intelegere pentru incheierea acordurilor de plata, precum plata in rate sau amanare. Pentru pretenții de până la 500 de euro, această taxă a fost acum redusă cu aproximativ jumătate.

Dacă creditorii plasează o comandă dublă și comisionează nu numai un furnizor de servicii de colectare a creanțelor, ci și un avocat, debitorul primește de obicei dublă factura. Pentru a preveni această duplicare a costurilor în viitor, toate cheltuielile extrajudiciare și judiciare pot fi solicitate numai în suma care ar fi fost datorată dacă ar fi fost mandatat un avocat. Cu o singură excepție: debitorul contestă creanța numai după ce prestatorul de servicii de colectare a creanțelor a fost comisionat și, prin urmare, creditorul angajează și un avocat.

Iluminare mai bună
Majoritatea consumatorilor știu prea puțin despre colectarea datoriilor și nu sunt suficient de conștienți de drepturile lor. Prin urmare, modificările din lege ar trebui să asigure mai multă transparență. Din octombrie, aceștia au trebuit să fie informați în prealabil cu privire la costurile pentru un furnizor de servicii de colectare a creanțelor sau un avocat în caz de întârziere a plății. În plus, înainte de a încheia contracte de plată, aceștia trebuie să fie informați că nu trebuie să plătească doar costurile principale, ci și costurile accesorii ale întregului proces de încasare.

Oaia neagra
Adesea, destinatarii mementourilor de la o agenție de colectare nu pot face nimic cu revendicările susținute. Nici presupusul creditor și nici sumele menționate nu sunt de înțeles. Pentru o mai bună trasabilitate și pentru a demasca firmele de colectare a creanțelor dubioase, furnizorii de servicii de colectare a creanțelor trebuie să spună clientului lor la primul contact exact ce contract este implicat și ce costuri vor apărea în caz de neplată.

Oricine este încă sigur că revendicarea este nejustificată ar trebui să depună o obiecție într-o scrisoare informală și să conteste cererea. Nu ar trebui să vă lăsați neliniștit de scrisorile de memento care urmează. De asemenea, puteți face apel împotriva unei hotărâri judecătorești. Dacă un proces este notificat după ce a fost depusă o obiecție, un avocat ar trebui să fie însărcinat să apere cererea în proces. Dacă cererea invocată nu există, acțiunea va fi respinsă. Reclamanta eșuează și trebuie să suporte toate cheltuielile de judecată ale litigiului, inclusiv pe cele ale avocatului angajat.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu