Salariu minim mai mare: Personalul de asistentă medicală ar trebui să primească mult mai mulți bani din septembrie

De la începutul pandemiei corona, condițiile de muncă ale personalului medical au fost din nou un accent deosebit al politicii. De ani de zile se cer salarii mai mari și condiții de muncă mai bune. Din septembrie, asistentele ar trebui de fapt să primească mai mulți bani.

Salariul minim pentru personalul medical din Germania urmează să crească semnificativ în mai multe etape de la 1 septembrie. Comisia de îngrijire responsabilă a convenit în unanimitate asupra acestui lucru, după cum au explicat în comun Ministerul Federal al Muncii și Ministerul Federal al Sănătății, marți.

Potrivit acesteia, salariile minime pentru muncitorii necalificați urmează să crească treptat până la sfârșitul anului 2023 de la actualul 12 la 14,15 euro, pentru muncitorii necalificați de la 12,50 la 15,25 euro și pentru personalul medical de la 15 euro la 18,25 euro. Creșterile sunt planificate pentru 1 septembrie 2022, 1 mai 2023 și, respectiv, 1 decembrie 2023.

Pe lângă salariile minime mai mari, Comisia recomandă și mai multe zile de concediu în actuala decizie. În conformitate cu aceasta, angajații cu o săptămână de cinci zile trebuie să primească încă șapte zile în plus față de dreptul legal pentru anul 2022 și nouă zile fiecare pentru anii 2023 și 2024. Drept urmare, dreptul minim de concediu în îngrijirea geriatrică ar crește la 29 de zile din 2023 pentru angajații cu o săptămână de cinci zile.

Ministrul federal al Muncii Hubertus Heil: „Pași importanți pentru îmbunătățirea vizibilă a condițiilor de muncă”

Ministrul federal al Muncii Hubertus Heil ( SPD ) a salutat această decizie. După cum a anunțat recent, casa sa intenționează să pună în aplicare recomandările prin ordonanță de 1 mai. Noul salariu minim pentru îngrijirea medicală și dreptul la concediu suplimentar ar fi astfel, în general, obligatorii.

„Creșterile semnificative ale salariilor sunt o veste bună pentru asistentele de geriatrie din Germania, care se ocupă în fiecare zi și au grijă de persoanele în vârstă și de persoanele care au nevoie de îngrijire în societatea noastră”, a spus Heil marți. Sunt „pași importanți pentru îmbunătățirea vizibilă a condițiilor de muncă”. Heil a promis: „Vom continua pe această cale”.

Lauterbach: „Profesia va rămâne atractivă numai dacă tarifele și altele sunt norma în îngrijire”

„Pentru multe asistente, un salariu minim mai mare se plătește cu un salariu mai bun”, a declarat ministrul federal al Sănătății Karl Lauterbach (SPD). Cu toate acestea, mulți angajatori și-ar plăti deja angajații „semnificativ mai mult” din motive întemeiate. Prin urmare, creșterea salariului minim este „doar un prim pas important pe calea către o remunerație echitabilă pentru personalul de îngrijire”, a spus Lauterbach. „Profesia va rămâne atractivă doar dacă tarifele și altele sunt norma în îngrijire. Ne vom ocupa de asta.”

Critici din partea patronatelor – costuri mai mari din cauza noilor salarii minime

Alte asociații patronale precum asociația patronală pentru îngrijire și asociațiile patronale municipale (VKA) și Crucea Roșie Germană au subliniat costurile mai mari pe care noile salarii minime le-ar aduce celor care au nevoie de îngrijire și rudelor acestora. „Creșterea salariului minim pentru îngrijire îi afectează și pe cei care au nevoie de îngrijire și pe familiile acestora, deoarece acest lucru duce la costuri mai mari în general. Este clar că astfel de creșteri extreme nu sunt posibile pe termen lung”, a avertizat directorul general al VKA, Niklas Benrath.

Salariile minime recomandate acum de comisie se vor aplica inițial până la 31 ianuarie 2024. Sindicatul Verdi a salutat salariile mai mari, dar a criticat faptul că încă nu există contracte colective cuprinzătoare în îngrijire. „Problemele de personal în îngrijirea geriatrică nu pot fi rezolvate” doar cu un salariu minim, a explicat Sylvia Bühler, membru al consiliului de administrație.

Un contract colectiv care era obligatoriu pentru întreaga industrie a eșuat anul trecut din cauza rezistenței asociației Caritas. Comisia pentru dreptul muncii a asociației, care trebuia să aibă un cuvânt de spus în decizia dacă ar trebui să fie general obligatorie, a refuzat inițiativei majoritatea necesară.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu