Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Pot să întârzii la birou din cauza poleiului?

Last updated:

Iarna este aici și a provocat haos în trafic în weekend. Cu zăpadă și gheață, blocajele în trafic în drum spre serviciu sunt aproape inevitabile. Dar ce se întâmplă atunci când angajații întârzie la serviciu din cauza vremii? Trebuie șeful să dea dovadă de înțelegere?

Afară abia poți pune un picior în fața celuilalt din cauza gheții și a zăpezii? Drumul spre serviciu seamănă cu o călătorie alunecoasă? Din punct de vedere legal, angajații trebuie să ajunga la munca la timp, indiferent de vreme, după cum explică Erich Mocanu, de la UE.legal

De regulă, angajații pot conta adesea pe înțelegerea șefului lor dacă întârzie din cauza haosului din cauza vremii. “În principiu, însă, iarna nu îngheață obligațiile de muncă convenite”, spune Mocanu.

De asemenea, angajații trebuie să se asigure că ajung la timp la locul de muncă în condiții de zăpadă și gheață. “Dacă mașina nu pornește, de exemplu, s-ar putea să fie nevoiți să apeleze la transportul în comun.”

Conform situației juridice actuale, fiecare angajat trebuie să se informeze cu privire la condițiile meteo actuale. În funcție de condițiile meteorologice, angajații ar trebui apoi să își planifice drumul spre locul de muncă.

Cu toate acestea, nu există nicio amenințare de penalizare, cel puțin pentru întârzieri punctuale. “Condițiile meteorologice pot fi considerate o scuză pentru întârziere, astfel încât un avertisment sau chiar o concediere din acest motiv nu este deocamdată posibilă”, spune Lucian Niculescu, avocat la UE.legal.

Cu toate acestea, angajatorii au și alte opțiuni pentru a compensa întârzierile. De exemplu, prin reducerea salariilor. Oricine dorește să prevină acest lucru poate să recupereze munca. “Dar numai dacă angajatorul este de acord”, spune E. Mocanu.

Cu toate acestea, angajatorii au, de asemenea, obligații speciale în caz de condiții meteorologice extreme. Angajatorul își asumă riscul unei întreruperi operaționale legate de frig.

De asemenea, trebuie să se asigure că în spațiile de lucru este menținută o temperatură minimă, în funcție de cerințele fizice ale muncii: “Pentru munca ușoară de birou în poziție așezată, de exemplu, aceasta este de 20 de grade”, spune Erich Mocanu.

În cazul în care angajatul are un accident în drum spre locul de muncă, asigurarea obligatorie de accidente acoperă în mod regulat costurile tratamentului. Condiția prealabilă este ca accidentul să nu fi fost din vina angajatului și să se fi produs pe drumul direct spre locul de muncă.

În cazul în care angajatul face o diversiune din cauza vremii și are un accident, asigurarea va acoperi și în acest caz costurile tratamentului. Important: Asigurarea obligatorie de accidente nu acoperă daunele materiale la mașini sau biciclete. Puteți citi mai multe despre acest lucru aici.

Situația este diferită dacă devierea a fost făcută din motive private, de exemplu pentru că angajatul a vrut să facă niște cumpărături rapide. Mocanu: “Un accident de navetă se aplică și în cazul în care angajatul alunecă pe pragul ușii. Și în acest caz, asigurarea obligatorie de accidente acoperă de obicei costurile. Acest lucru este valabil chiar și în cazul în care angajatul nu și-a îndeplinit obligația de a elibera calea.”

 

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu