Body Miller și fiul său Nate. Miller are doi copii dintr-o relație anterioară. Nate este fiul cu soția Morgan. Regreta Emeline era cel mai mic copil din familie

Costurile de îngrijire a copilului și alocația de îngrijire a copilului explicate

Dacă, în calitate de angajator, doriți să vă sprijiniți angajații în ceea ce privește costurile de îngrijire a copiilor, puteți folosi așa-numita indemnizație pentru îngrijirea copiilor pentru a oferi stimulente atractive angajaților existenți și noi cu copii. Aflați în acest articol ce este indemnizația pentru îngrijirea copiilor, condițiile în care acest beneficiu este scutit de impozit și cum poate beneficia compania dvs. de plata acestei indemnizații.

Prin intermediul alocației pentru îngrijirea copiilor, legiuitorul a creat o oportunitate atractivă pentru angajatori de a contribui la costurile de îngrijire și cazare a copiilor pentru angajații lor. Subvenția sau alocația pentru îngrijirea copilului este un beneficiu suplimentar voluntar (sau convenit prin contract), care, în majoritatea cazurilor, este avantajos din punct de vedere fiscal pentru ambele părți. Cu toate acestea, alocația pentru îngrijirea copilului nu este doar o modalitate de optimizare a salariului net, ci mai ales îi ajută pe părinți să împace viața de familie cu cea profesională.

Sfat de lectură: Aflați mai multe despre contribuțiile angajatorului neimpozabile!

Condițiile pentru plata neimpozabilă a alocației pentru îngrijirea copilului sunt prevăzute la articolul 3 nr. 33 EStG (Legea privind impozitul pe venit):

 • Copilul nu este încă de vârstă școlară, adică nu a început încă școala.
 • Copilul nu este îngrijit la domiciliu, ci într-o instituție adecvată și calificată, cum ar fi un centru de zi.
 • Alocația se plătește în plus față de salariul deja datorat și nu se realizează sub formă de conversie salarială. Se poate concepe o plată a subvenției în locul unei creșteri salariale.

Dacă sunt îndeplinite toate condițiile, plata indemnizației pentru îngrijirea copilului nu se consideră salariu. În acest caz, întreaga indemnizație pentru angajați rămâne scutită de impozitul pe venit și, prin urmare, și de contribuțiile la asigurările sociale, în conformitate cu Ordonanța privind remunerarea asigurărilor sociale (SvEV § 1 alin. 1 nr. 1).

Este bine de știut: Nu există o limită maximă pentru alocația pentru îngrijirea copilului. Cu toate acestea, trebuie să se poată dovedi întotdeauna că indemnizația este utilizată efectiv și integral pentru costurile de îngrijire a copilului. Acest lucru este valabil și în cazul în care cel de-al doilea părinte, care nu are un loc de muncă, suportă costurile. Pe lângă prestațiile în bani, sunt posibile și prestații în natură, cum ar fi grădinițele deținute de companii.

Pentru a se asigura că costurile de îngrijire a copilului rămân de fapt neimpozabile, este important să se asigure că alte costuri sunt separate de costurile de îngrijire a copilului, în plus față de cerințele specificate în Legea privind impozitul pe venit.

În cazul caz de cazare de zi cu zi, trebuie selectată o unitate adecvată pentru îngrijirea și cazarea copiilor. Aceasta include, de exemplu, centre de zi, creșe, grădinițe, asistenți maternali și centre de îngrijire pe tot parcursul zilei. De asemenea, este posibilă cazarea de zi cu zi în grădinița companiei sau într-o unitate internă similară.

Costurile de îngrijire a copilului și alocația de îngrijire a copilului explicate

Dacă, în calitate de angajator, doriți să vă sprijiniți angajații în ceea ce privește costurile de î…

Daca nu oferi un cadou copilului tău de Craciun, poți pierde Custodia!

Ce fac părinții pentru a-și face copiii fericiți de Crăciun? Cadouri de Crăciun, bineînțeles. Este a…

Luați cu dumneavoastră o cupă de vin fiert acasă: Este un furt în ciuda depozitului (Pfand)?

În piețele de Crăciun din regiune se percepe o garanție de aproximativ doi până la cinci euro pentru…

Obligația fiscală continuă să se aplice în următoarele situații:

 • Îngrijirea în gospodăria privată, de exemplu, de către membrii familiei, asistenți sau îngrijitori de copii
 • Servicii pentru educația copiilor
 • Servicii de transport al copiilor între centru și domiciliul lor
 • Alte servicii care nu servesc în mod direct la îngrijirea și cazarea (inclusiv mesele) copilului

În cazul în care îngrijirea copiilor este oferită doar pe termen scurt și din motive imperioase și legate de locul de muncă, cum ar fi continuarea studiilor și a formării profesionale departe de casă, cerințele pentru scutirea de impozit sunt mai puțin stricte (secțiunea 3 nr. 34a EStG). În acest caz, îngrijirea copiilor poate avea loc și într-o gospodărie privată, iar copiii în cauză pot avea până la 14 ani. Cu toate acestea, suma maximă scutită de impozit pentru îngrijirea copiilor pe termen scurt este limitată la 600 de euro pe an calendaristic. Pentru copiii cu handicap se aplică condiții speciale.

Contribuția la costurile de îngrijire a copilului și de cazare este, în general, atractivă atât pentru angajat, cât și pentru companie. Prin urmare, următoarele puncte ar trebui luate în considerare atunci când decideți dacă indemnizația pentru îngrijirea copilului este o opțiune rezonabilă pentru managementul dumneavoastră de resurse umane:

Alocația pentru îngrijirea copilului poate reduce sarcina fiscală atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. În timp ce salariații pot solicita în declarația de impozit doar două treimi din costurile de îngrijire a copilului și maximum 4.000 de euro ca cheltuieli speciale, costurile sunt complet deductibile pentru companii.

Este bine de știut: Pentru a se asigura că niciun cost nu este solicitat de două ori, plata indemnizației pentru îngrijirea copilului duce întotdeauna la o reducere a cheltuielilor speciale pentru angajați.

Ca parte a optimizării salariului net, angajații beneficiază de indemnizația de îngrijire a copilului scutită de impozit, în timp ce compania beneficiază de o sarcină mai mică a contribuției la asigurările sociale. În plus, ambele părți pot beneficia de un acord de plată a indemnizației de îngrijire a copilului în cadrul negocierilor salariale, deoarece deductibilitatea fiscală pentru companie este cu cel puțin 50% mai mare decât pentru angajat.

Notă: În cazul plăților în numerar către angajați, alocarea trebuie să fie dovedită de către beneficiar, iar originalul trebuie atașat la conturile de salarii corespunzătoare.

Pe lângă beneficiile fiscale, subvenția pentru îngrijirea copiilor oferă adesea companiilor și alte avantaje care nu trebuie subestimate:

 • Intensificarea loialității angajaților
 • Creșterea satisfacției angajaților
 • Creșterea motivației angajaților și a performanțelor profesionale
 • Consolidarea beneficiilor corporative pentru candidați și angajați
 • Influența direcționată asupra brandingului de angajator în ceea ce privește prietenia cu familia
 • Facilitarea reintegrării după concediul pentru creșterea copilului

Alocația pentru îngrijirea copilului este o prestație suplimentară voluntară plătită de angajatori angajaților lor. În funcție de forma exactă de îngrijire a copilului și de îndeplinirea anumitor condiții, indemnizația este complet scutită de impozit pentru angajați și complet deductibilă pentru angajator. Cu ajutorul dosarului digital de personal, datele referitoare la angajații dumneavoastră pot fi gestionate cu ușurință, iar cazurile speciale, cum ar fi alocația pentru îngrijirea copilului, pot fi inițiate fără un efort suplimentar mare.

Pot fi acoperite costurile de îngrijire a copilului de către angajator?

Da, costurile de îngrijire a copiilor pot fi acoperite cu ușurință de către angajator și, în majoritatea cazurilor, sunt complet scutite de taxe pentru angajați.

Costurile de îngrijire a copilului pot fi deductibile fiscal de către angajator?

Da, costurile de îngrijire a copiilor sunt complet deductibile de către angajator ca și cheltuieli de afaceri. Dacă se convine asupra unei indemnizații pentru îngrijirea copilului în locul unei creșteri salariale, compania poate, de asemenea, să economisească la contribuțiile la asigurările sociale și să optimizeze salariul net al angajaților.

De ce ar trebui un angajator să ia în considerare o indemnizație pentru îngrijirea copilului?

Pentru angajatori, plata voluntară a indemnizațiilor de îngrijire a copiilor pentru angajații lor poate avea ca rezultat o varietate de beneficii, cum ar fi creșterea loialității și a satisfacției angajaților.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu