Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

De la taxele de drum pentru camioane la orarele DB: Ce se schimbă în decembrie

Ce presupune Crăciunul? Cadouri bune, desigur, poate o sticlă de vin, în mod ideal o listă de lucruri de făcut pentru impozite și conturi, eventual o călătorie cu trenul pentru a vizita familia și, probabil, faimoasele rezoluții de Anul Nou. Sună ca o mulțime de stres. Dar, ținând cont de toate acestea, există câteva noutăți pentru consumatorii din decembrie care pot face ca perioada premergătoare Crăciunului să fie mai ușoară.

Trebuie să fie un sentiment liniștitor atunci când începe perioada Crăciunului și toate facturile, impozitele și asigurările sunt deja depuse la locul lor. În luna decembrie, chiriașii, în special, ar trebui să verifice dacă au primit deja extrasul de plată a serviciilor pentru anul 2022. Pentru că termenul limită este 31 decembrie.

La sosirea acesteia, chiriașii ar trebui să verifice dacă facturile pentru electricitate, gaz și servicii de construcții sunt corecte și complete. Contractul de închiriere stabilește exact ce anume poate fi inclus în extrasul de plată a serviciilor. Factorul decisiv în acest caz este cheia de repartiție – și anume cota-parte din spațiul de locuit închiriat în întreaga proprietate. Aceasta trebuie să fie aceeași în contractul de închiriere și în declarație. De asemenea, trebuie să se menționeze și cheltuielile de întreținere deja plătite în avans.

Dacă nu sunteți sigur în legătură cu declarația dumneavoastră, primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să comparați bilanțurile din anii anteriori. Acestea ar trebui să fie la fel de ridicate – cu excepția costurilor cu energia. Aici sunt de așteptat creșteri de preț de aproximativ 30%, spune Monika Schmid-Balzert de la Asociația chiriașilor din Bavaria.

Toți cei care își plătesc impozitul pe venit în avans ar trebui să fie cu ochii pe 10 decembrie. Acesta este, de obicei, termenul limită pentru plata anticipată. Cu toate acestea, deoarece anul acesta cade într-o duminică, transferul trebuie efectuat cel târziu în următoarea zi lucrătoare – adică pe 11 decembrie. Și oricine depune voluntar o declarație fiscală ar trebui să fi depus evaluarea pentru 2019 până cel târziu la 31 decembrie.

De multe ori merită să aruncați o privire asupra polițelor de asigurare și, uneori, un apel telefonic rapid este suficient pentru a afla dacă totul este la zi (și dacă este cel mai ieftin). Există unele schimbări pentru oricine deține o mașină de tuns iarba cu tractor cu rotile. Începând cu luna nouă, și aceasta trebuie să fie asigurată. Cu toate acestea, acest lucru se aplică numai dacă vehiculul este utilizat și în afara proprietății dumneavoastră – de exemplu, dacă este împrumutat unui vecin. Directiva UE corespunzătoare se aplică tuturor vehiculelor care se deplasează cu viteze cuprinse între șase și 20 de kilometri pe oră.

Dacă aveți o asigurare de sănătate privată sau facultativă obligatorie și aveți ceva bani în buzunar, puteți face și economii fiscale semnificative la sfârșitul anului. Acest lucru se datorează faptului că este posibil să plătiți în avans primele de asigurare de sănătate pentru asigurarea privată de sănătate (PKV) de până la de trei ori suma anuală. Aceasta înseamnă că primele pot fi plătite în avans în acest an până în 2026 inclusiv. Pentru ca bonusul fiscal pentru 2023 să se aplice, plata trebuie să fie primită până la 21 decembrie. De regulă, companiile de asigurări stabilesc un termen mai devreme pentru primirea plății, de obicei 15 decembrie.

Plata în avans a primelor de asigurare privată de sănătate are două avantaje fiscale. Prima economie de impozit este deja disponibilă pentru anul plății în avans: Prin gruparea contribuțiilor la asigurarea de sănătate, se obține un efect fiscal considerabil, deoarece contribuțiile pot fi deduse în sume nelimitate.

Al doilea bonus fiscal se referă la anii următori. Primele de asigurare personală suplimentare care, în caz contrar, nu ar fi luate în considerare în scopuri fiscale pot fi solicitate până la limita maximă de impozitare. Lohnsteuerhilfe-Verein Bayern explică: “Acest truc fiscal simplu permite deducerea optimă a primelor de asigurare și obținerea unor randamente de două cifre.” Cu toate acestea, valoarea reală a economiilor de impozit depinde de rata de impozitare personală, de tipul de evaluare și de modelul de contribuție pentru asigurarea privată de sănătate.

Mulți oameni au folosit zilele de reduceri pentru a cumpăra cadouri de Crăciun. Însă sfatul Deutsche Post se aplică și celor care au practicat abstinența și și-au făcut singuri cadourile. Aceasta recomandă trimiterea coletelor de Crăciun până cel târziu pe 20 decembrie, iar scrisorile și cărțile poștale pot ajunge în cutia poștală și pe 21 decembrie, astfel încât să ajungă totuși la timp.

Cine dorește să facă un cadou fanilor fotbalului și are intenții bune poate încerca să facă rost de bilete pentru Campionatul European din vara anului viitor. DFB va emite din nou bilete la 4 decembrie, dar numai pentru persoanele interesate înregistrate.

Noul orar al Deutsche Bahn intră în vigoare la 10 decembrie. În medie, biletele Flex, adică prețul normal, vor crește cu aproximativ cinci procente. Bahncard 25 va fi, de asemenea, puțin mai scump și va costa atunci puțin sub 63 de euro. În plus, este posibil să existe anulări de trenuri din cauza grevelor, ca urmare a negocierilor salariale dintre Deutsche Bahn și sindicatul său GDL.

Există însă și vești bune din partea căilor ferate: legăturile dintre Berlin și Bavaria vor fi mult extinse. Va exista o conexiune Sprinter suplimentară, ceea ce, potrivit căii ferate, va însemna până la 14 legături rapide între München și capitală în fiecare zi. În plus, trei dintre acestea vor circula fără oprire între Nürnberg și Berlin, reducând călătoria Berlin-München la trei ore și 45 de minute.

Acest timp poate fi folosit pentru a începe o curățenie digitală prin ștergerea aplicațiilor și a conturilor nefolosite. Dacă dețineți un smartphone Android și insistați să aveți o copie de rezervă, ar trebui să căutați să o utilizați pentru ultima dată gratuit. Pentru că, din decembrie, Android și Google vor face trecerea și atunci va costa ceva dacă vreți să folosiți mai mult de 15 gigaocteți de stocare în Google Cloud. Cât de mult depinde de cantitatea de stocare pe care o adăugați: 100 de gigabytes de stocare suplimentară costă în prezent 1,99 euro pe lună. Cu toate acestea, copiile de rezervă stocate local rămân gratuite.

În cadrul acestei campanii de curățare, Google a anunțat, de asemenea, că va șterge în decembrie conturile Gmail neutilizate, dacă acestea nu au fost folosite în ultimii doi ani. Pentru a evita acest lucru, tot ce trebuie să faceți este să vă înregistrați o singură dată.

Cina de Crăciun s-a terminat, cadourile au fost distribuite, liniștea și pacea se pot întoarce și poate că ajunul Crăciunului poate fi savurat cu un vin bun. Pentru cei atenți la nutriție, merită să se uite la etichetă, deoarece valoarea calorică trebuie să apară pe eticheta sticlei începând cu 8 decembrie.

Valorile nutriționale și ingredientele trebuie, de asemenea, să fie vizibile pentru consumatori – fie pe etichetă, fie în format electronic, de exemplu, prin intermediul unui cod QR. Aceste valori nutriționale nu sunt nesemnificative: 0,1 litri de vin roșu conțin în jur de 20 de calorii și o bucată de zahăr de dimensiuni medii. Valorile pentru vinurile nealcoolice sunt și mai extreme.

În această privință, nu mai rămâne decât un singur lucru pentru ritualurile obișnuite de Crăciun: Rezoluțiile de Anul Nou. Acestea sunt întotdeauna bune, mai ales dacă sunt menite să integreze noi obiceiuri dezirabile în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, rezoluțiile care implică renunțarea la ceva sunt statistic mai greu de realizat. Cu toate acestea, clasicul abonament la sala de sport ar trebui abordat doar în ianuarie din alte motive. Acesta este momentul în care majoritatea sălilor de sport își fac reclamă prin campanii de reduceri.

  • Majorarea taxei de drum pentru camioane: La 1 decembrie, taxa de drum pentru camioane pe drumurile naționale germane va crește. Atunci va intra în vigoare o suprataxă de 200 de euro pe tona de dioxid de carbon emisă, ca măsură de protecție a climei.
  • Mai mulți bani pentru angajații din domeniul îngrijirii: Angajații din domeniul îngrijirii geriatrice vor primi mai mulți bani de la 1 decembrie. Salariul minim pe oră va crește la 18,25 euro pentru îngrijitorii calificați, la 15,25 euro pentru asistenții calificați și la 14,15 euro pentru asistenții de îngrijire.
  • Începutul sezonului de schi: Se așteaptă ca Zugspitze să fie prima stațiune de schi din Germania care se va deschide la 1 decembrie. Celelalte stațiuni doresc, de asemenea, să se deschidă înainte de sfârșitul lunii decembrie.
erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu