Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Mai aveți dreptul la continuarea Salariului în caz de boală?

De asemenea, angajatorii trebuie să își plătească angajații dacă aceștia rămân fără simptome în cazul unei infecții cu coronavirus și, prin urmare, prezintă doar un ordin de carantină pentru angajator? Și în ce măsură contează dacă angajații pot lucra de acasă în astfel de cazuri? Aceste întrebări au fost clarificate acum de către LAG Schleswig-Holstein.

Chiar și cei care nu prezintă simptome de coronavirus și nu pot lucra de acasă au dreptul la continuarea remunerării. Acest lucru a fost decis acum de către Tribunalul Regional de Muncă (LAG) din Schleswig-Holstein. Decizia s-a bazat pe faptul că angajatul administrativ în cauză nu putea lucra nici măcar fără simptome (hotărârea din 06.07.2023, ref. 4 Sa 39 öD/23).

Când ești cu adevărat bolnav? Cu toate că această întrebare generală în sine nu a fost subiectul principal al litigiului privind dreptul muncii în fața Curții Superioare a Muncii din Schleswig-Holstein, această întrebare a fost totuși relevantă. Instanța a trebuit să răspundă dacă o infecție cu coronavirus fără simptome constituie, de asemenea, o boală și, prin urmare, justifică o cerere de continuare a remunerației. Dar ce s-a întâmplat mai exact?

Un angajat administrativ al unui spital a efectuat un test PCR pentru coronavirus, care a ieșit pozitiv. Autoritatea sanitară locală a emis apoi un ordin de carantină. Ordinul prevedea ca angajatul să intre în carantină la domiciliu timp de 14 zile. Din acest motiv, ea a anunțat angajatorul că este bolnavă. Cu toate acestea, ea nu s-a simțit inaptă de muncă, deoarece a rămas fără simptome. Prin urmare, angajata administrativă nu a prezentat un certificat medical de incapacitate de muncă, ci doar a prezentat ordinul de carantină angajatorului său. Cu toate acestea, ea a cerut ca angajatorul său să continue să-i plătească salariul în caz de boală. LAG Schleswig-Holstein a trebuit să clarifice dacă această cerere a existat cu adevărat.

Instanța a considerat că angajata administrativă a fost bolnavă chiar și fără simptome din cauza infecției cu coronavirusul. Testul PCR pozitiv a dus la emiterea unui ordin de carantină, care, potrivit LAG, ar sta la baza incapacității de muncă și a dreptului la plata continuă a salariului în caz de boală. Instanța din Kiel și-a întemeiat decizia pe articolul 275 alineatele (1) și (3) din Codul civil german (BGB), excluderea obligației de a presta din cauza imposibilității. Aceștia au argumentat că era imposibil din punct de vedere juridic ca angajata să își părăsească domiciliul și să se deplaseze la locul de muncă din cauza ordinului oficial. În plus, activitatea sa nu putea fi desfășurată de la biroul său de acasă.

GAL a definit boala ca fiind o stare neregulată a corpului sau a minții – starea este independentă de faptul că această boală se manifestă sau nu prin simptome vizibile. Infecția cu virusul a fost recunoscută ca fiind o astfel de stare neregulată. Potrivit LAG, posibilitatea de compensare în conformitate cu articolul 56 alineatul (1) din Legea privind protecția împotriva infecțiilor (IfSG) nu modifică obligația de a continua plata remunerației. § Secțiunea 56 (1) IfSG acordă compensații angajaților în cazul în care li se interzice să lucreze din cauza unei infecții sau boli suspecte sau ca purtător de agenți patogeni și suferă o pierdere de venituri ca urmare a acesteia. Conform LAG, obligația de a continua să plătească remunerația nu ar fi anulată sau îndeplinită printr-o plată compensatorie.

Prin urmare, LAG Schleswig-Holstein a dat dreptate angajatului administrativ. Instanța a confirmat dreptul angajatului la continuarea remunerației în temeiul articolului 3 alineatul (1) teza 1 din Legea privind continuarea remunerației (EntgFG) și a subliniat că o boală poate exista și în cazul în care persoana în cauză rămâne fără simptome.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu