Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Care este durata maximă de lucru pe zi ca șofer de camion, dacă mai sunt și alte lucrări de făcut?

Sunt angajat ca șofer profesionist într-o companie de inginerie mecanică (reglementată de un contract colectiv de muncă) și conduc camioane de peste 3,5 tone de mai multe ori (2-5 ori) pe săptămână în transporturi pe distanțe lungi. Cât timp am voie să lucrez în zilele în care conduc un camion? Timpul meu de lucru zilnic se compune din timpul de conducere, timpul de așteptare la client, încărcarea și descărcarea camionului. Când nu conduc un camion, lucrez în departamentul de dispecerat al companiei noastre.

Răspuns luat de pe pagina UE.legal

Trebuie respectate prevederile reglementărilor sociale privind traficul rutier și ale Legii privind timpul de lucru:

Reglementări sociale în domeniul transportului rutier [Regulamentul privind personalul de conducere / Regulamentul (CE) nr. 561/2006].

Timpul zilnic de conducere:

  • Maxim 9 ore / este posibilă o creștere la 10 ore de două ori pe săptămână.

Întreruperea timpilor de conducere:

  • Cel puțin 45 de minute după cel mult 4,5 ore, poate fi împărțită în maximum două secțiuni: prima secțiune cel puțin 15 minute, a doua secțiune cel puțin 30 de minute.

Perioada de odihnă zilnică:

  • Cel puțin 11 ore în termen de 24 de ore după o perioadă de repaus/ 3 x reducere săptămânală la 9 ore posibilă fără compensație,
  • Dacă este fracționat: creștere la 12 ore, fracționarea este posibilă numai în două părți: partea 1 cel puțin 3 ore și partea 2 cel puțin 9 ore.

Timp de conducere săptămânal:

  • Maxim 56 de ore.

Timp de conducere/săptămână dublă:

  • maxim 90 de ore.

Perioada de repaus săptămânal:

  • Cel puțin 45 de ore, inclusiv o perioadă de odihnă zilnică.

Reducerea perioadei de repaus săptămânal:

  • 24 de ore, dar apoi trebuie să se respecte o perioadă de repaus de cel puțin 45 de ore atât în săptămâna precedentă, cât și în săptămâna următoare. În plus, reducerea la 24 de ore trebuie să fie compensată în termen de trei săptămâni.

Perioada de repaus săptămânal trebuie să fie luată după șase perioade de 24 de ore.

a se vedea § 3 din Legea privind timpul de lucru (ArbZG – lege Germana):

“Ziua de lucru a angajaților nu poate depăși opt ore. Ea poate fi extinsă până la zece ore numai dacă nu se depășește o medie de opt ore pe zi de lucru în șase luni calendaristice sau în 24 de săptămâni.”

În conformitate cu articolul 21 a din Legea privind timpul de lucru, durata timpului de lucru nu poate depăși 48 de ore pe săptămână. Acesta poate fi prelungit până la 60 de ore dacă nu se depășește o medie de 48 de ore pe săptămână în termen de patru luni calendaristice sau de 16 săptămâni.

Erich Mocanu, expert in Dreptul Muncii, vă recomandăm să solicitați sfaturi de la caz la caz de la autoritatea de sănătate și securitate responsabilă pentru compania dumneavoastră, eventual prin intermediul comitetului de întreprindere.

Notă:

Conducătorii auto nu pot depăși un timp de lucru zilnic, adică timpul de conducere plus timpul de lucru, de 10 ore. Conducătorii auto care au 8 ore de conducere plus 2 ore de alte activități nu își pot prelungi timpul de conducere la 9 sau 10 ore.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu