northern lights
Photo by stein egil liland on Pexels.com

Aurora Boreală vizibilă în Baden-Württemberg

Există șanse mari de a vedea aurora boreală în Baden-Württemberg la începutul săptămânii. „Merită să fii atent”, a spus Carolin Liefke de la Casa de Astronomie din Heidelberg. Vederea rară a putut fi observată deja în Bavaria ieri. În Baden-Württemberg, norii au ascuns fenomenul natural. Dar, potrivit Serviciului Meteorologic German, acum urmează nopți mai senine.

Potrivit lui Liefke, pentru a vedea aurora boreală ar trebui să te uiți spre nord. Cu puțin noroc poți vedea și luminile roșii. În general, culoarea roșiatică este mai rară deoarece apare la altitudini mari. Dar roșul este tipic pentru sudul Germaniei. Potrivit expertului, aurora boreală verzuie, precum cele cunoscute din Scandinavia, apar la altitudini mai mici.

Motivul pentru șansele bune în prezent este o activitate solară mai mare. Cauza sunt erupțiile solare, care au ca rezultat o așa-numită ejecție de masă coronală către Pământ, care constă din electroni, protoni și nuclee atomice, așa cum a anunțat expertul.

Deoarece componentele plasmei sunt încărcate electric, ele interacționează cu câmpul magnetic al pământului și, în esență, îl comprimă. Scurtcircuite magnetice din coada câmpului magnetic al pământului generează fluxuri de particule în regiunile polare, care stimulează particulele de aer să strălucească, care devin vizibile ca aurora boreală.

Ar trebui să se poată privi din nou la stele în seara de luni și marți, așa cum a anunțat DWD. În consecință, norii din sud-vest ar trebui să se limpezească spre apus. DWD se așteaptă la cel mai limpede cer la sud de Alb.

Adrian Iftode