Legea privind naturalizarea: Cum devine mai ușor drumul spre un pașaport german

Naturalizarea va fi facilitată în Germania, dar în același timp sunt impuse și condiții. Cum arată acum calea către un pașaport german.

Coaliția semaforului vrea să reformeze legea cetățeniei. Proiectul de lege, care a fost adoptat miercurea aceasta de către cabinet, prevede simplificarea naturalizărilor și posibilitatea, în principiu, a dublei cetățenii.

Pe de altă parte, guvernul vrea să îngreuneze naturalizarea persoanelor care nu se pot întreține singure sau care au comis deja infracțiuni penale în Germania.

Termenul de naturalizare


În viitor, persoanele din străinătate care locuiesc legal în Germania de mult timp vor putea solicita un pașaport german după numai cinci ani. Până în prezent, termenul limită era de obicei de opt ani.

În cazul “realizărilor speciale de integrare”, naturalizarea va fi posibilă chiar și după trei ani. Acestea ar putea fi, de exemplu, bunele competențe lingvistice, munca voluntară sau performanțe foarte bune la școală sau la locul de muncă.

Pașaport dublu

Până în prezent, cu câteva excepții, se aplica principiul conform căruia orice persoană care accepta cetățenia germană trebuie să renunțe la vechea cetățenie. În viitor, cetățenia multiplă va fi în principiu posibilă.

Proiectul se referă la faptul că mulți imigranți s-au ferit până acum să renunțe la vechea cetățenie – și din cauza legăturilor emoționale cu țara de origine sau cu cea a părinților lor.

Copii

În viitor, toți copiii născuți în Germania din părinți străini vor primi cetățenia germană fără alte rezerve, dacă cel puțin unul dintre părinți a locuit legal în Germania timp de peste cinci ani.

Anterior, limita de timp era de opt ani. În principiu, copiii născuți în Germania pot obține și păstra permanent cetățenia germană și cetățenia părinților lor.

Competențe lingvistice

Membrii așa-numitei generații de lucrători invitați, care adesea trăiesc în Germania de zeci de ani, vor beneficia de facilități speciale. În viitor, acești migranți mai în vârstă nu vor mai fi nevoiți să dea un test scris de limba germană pentru a fi naturalizați.

Ar trebui să fie suficientă dovada competențelor lingvistice orale. De asemenea, aceștia nu ar mai trebui să susțină un test scris de naturalizare.

Potrivit proiectului, aceste simplificări sunt menite să onoreze “realizările de-o viață” ale acestei generații mai în vârstă. Ele se aplică persoanelor care au venit în Republica Federală înainte de iunie 1974 sau celor care au venit în fosta RDG ca lucrători contractuali înainte de 1990.

Angajamentul față de Legea fundamentală


Angajamentul față de ordinea de bază democratică liberă, care era deja necesar în trecut, este mai precis. Proiectul clarifică faptul că “actele antisemite, rasiste, xenofobe sau alte acte motivate de dispreț față de umanitate” sunt incompatibile cu garanția demnității umane din Legea fundamentală.

Reforma planificată introduce un nou “regulament de transmitere”: parchetele trebuie să informeze autoritatea de naturalizare, la cerere, dacă o persoană care solicită un pașaport german a fost deja condamnată pentru infracțiuni penale relevante.

Mijloace de trai

În principiu, ar trebui să li se acorde cetățenia germană numai celor care se pot întreține pe ei înșiși și pe membrii familiilor lor aflați în întreținere din resurse proprii.

Cu toate acestea, există o serie de excepții, cum ar fi pentru foștii “lucrători invitați” care au venit în Germania până în 1974 sau foștii lucrători contractuali din RDG, precum și pentru toți cei care au lucrat cu normă întreagă timp de cel puțin 20 de luni în ultimii doi ani și pentru soții sau partenerii înregistrați ai acestora într-o familie cu cel puțin un copil.

Ceremonia de naturalizare

De regulă, certificatul de naturalizare ar trebui să fie înmânat în cadrul unei ceremonii publice.

Date și cifre

Ministerul Federal de Interne estimează că numărul persoanelor care trăiesc în Germania cu cetățenie străină este de aproximativ 12 milioane. Dintre acestea, aproximativ 5,3 milioane se află în Germania de cel puțin zece ani.

Potrivit proiectului de lege, pașaportul dublu a devenit de mult timp o normă și în Germania: Dintre persoanele naturalizate în 2021, 69% ar mai avea cel puțin o altă cetățenie.

Procedura

Proiectul de lege se află în prezent în dezbatere în Bundestag și Bundesrat. Cu toate acestea, nu necesită aprobarea Bundesratului.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu