“Și apoi atât de reușit!” – Steinmeier o laudă pe Merkel ca fiind “fără precedent

La Palatul Bellevue, președintele federal Frank-Walter Steinmeier îi conferă Angelei Merkel “Marea Cruce a Ordinului de Merit”. În discursul său, Steinmeier găsește cuvinte calde pentru fostul cancelar.

Președintele federal Frank-Walter Steinmeier i-a mulțumit fostului cancelar Angela Merkel pentru că a ținut Germania și Europa unite în vremuri de criză. “În fața rezistenței unor părți ale opiniei publice germane, în parlament, chiar și în propriul dumneavoastră partid, ați contribuit la asigurarea faptului că zona euro continuă să existe, că nicio țară nu a trebuit să părăsească moneda noastră comună”, a declarat Steinmeier în discursul laudativ rostit cu ocazia decernării așa-numitei “Mari Cruci a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania în execuție specială”, luni, la Berlin.

Merkel a știut întotdeauna cât de important este să menții deschise canalele de comunicare, chiar și cu partenerii dificili, și să nu te bazezi pe faptul că cealaltă parte își pierde fața, a adăugat el. “Într-o perioadă în care continentul nostru amenința să se destrame, ați ținut împreună centrul și periferia, nordul și sudul, estul și vestul.” El a adăugat că a reușit să facă acest lucru și în pandemia Corona.

“Marea Cruce în execuție specială a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania” – înainte de Angela Merkel, doar Konrad Adenauer (†91, CDU) și Helmut Kohl (†87, CDU) au primit această distincție

Steinmeier, care a fost și ministru de externe al SPD în timpul mandatului de 16 ani de cancelar al lui Merkel, a lăudat, de asemenea, rezistența acesteia, capacitatea sa de a face compromisuri, dar și simțul umorului. Mai mult, femeia, acum în vârstă de 68 de ani, a fost de asemenea capabilă să își schimbe pozițiile atunci când realitatea s-a schimbat. “Într-o democrație, autocorecția este un bun înalt – un bun indispensabil – pe care, de altfel, autocrațiile nu îl cunosc și pe care nu ar trebui să îl discredităm doar din acest motiv”, a subliniat președintele federal.

Acordarea medaliei, care până acum fusese acordată doar cancelarilor Konrad Adenauer și Helmut Kohl, a fost subiectul unor dezbateri aprinse în ultimele zile. Criticii o acuză pe Merkel de greșeli în politicile sale privind refugiații și Rusia. Steinmeier a reamintit circumstanțele în care a fost încheiat acordul de la Minsk din 2014, după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea. La acea vreme, a spus el, a fost necesar să se evite ca războiul să se extindă într-o conflagrație în întreaga Ucraină.

“Un politician fără precedent” care “și-a luat singur rămas bun de pe scena politică”.

El a continuat că a fost corect din partea Germaniei să fi luptat la cererea Ucrainei de la acea vreme pentru un acord de încetare a focului cu negocieri ulterioare pentru a restabili integritatea teritorială a Ucrainei. “Astăzi trebuie să gândim diferit, să acționăm diferit – și asta este ceea ce țara noastră a făcut cu mare determinare începând de anul trecut, ca cel mai mare susținător al Ucrainei în cadrul UE”, a adăugat el, referindu-se la atacul rusesc asupra Ucrainei din 2022.

Steinmeier a reamintit, de asemenea, obstacolele cu care Merkel s-a confruntat la începutul carierei sale ca femeie din fosta RDG – cum ar fi lipsa de respect față de ea din partea politicienilor cu tradiție: “Pentru unii, care erau obișnuiți cu Republica Federală și cu regulile foarte dominate de bărbați ale carierei politice, a fost puțin cam mult: un om de știință naturalist din Est, o femeie, fără rețele stabilite, fără așa-numitul tur al boilor, fără putere de casă în partidul său dominat de Germania de Vest. Și apoi atât de mult succes!”

Ea a fost “un politician de neegalat” care “și-a luat adio de la scena politică”. Până la sfârșit, a avut în continuare întâlniri oficiale – “când au început robinetele, tocmai veniseți de la o conferință cu prim-miniștrii în calitate de cancelar interimar. În acel moment, un nou val Corona cuprinsese țara. “De neconceput ca Angela Merkel să nu-și fi făcut treaba doar din cauza ceremoniei de adio!”

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu