Taxa de Radio-TV (GEZ): Scutire chiar și fără venitul cetățeanului

Cei care primesc un venit de cetățean (Bürgergeld) pot solicita o scutire de taxa de radiodifuziune (cunoscută și sub numele de contribuția GEZ). Cu toate acestea, chiar și cei care nu primesc o alocație de cetățean și au doar venituri sub nivelul alocației de cetățean pot solicita scutirea de taxa de radiodifuziune și trebuie să fie scutiți. Acest lucru a fost decis de Curtea Constituțională Federală în cadrul cauzei cu numărul 1 BvR 1089/18. În caz contrar, se încalcă articolul 3 din Legea fundamentală, dreptul fundamental la egalitate de tratament.

Cei care primesc un venit de cetățean pot solicita o scutire de taxa de radiodifuziune (cunoscută și sub numele de contribuția GEZ). Cu toate acestea, chiar și cei care nu primesc o alocație de cetățean și au doar venituri sub nivelul alocației de cetățean pot solicita scutirea de taxa de radiodifuziune și trebuie să fie scutiți. Acest lucru a fost decis de Curtea Constituțională Federală în cadrul cauzei cu numărul 1 BvR 1089/18. În caz contrar, se încalcă articolul 3 din Legea fundamentală, dreptul fundamental la egalitate de tratament.

Clauza de dificultate din taxa de difuzare încalcă principiul egalității de tratament

Das Bundesverfassungsgericht hatte den Fall zu entscheiden, dass ein Antragsteller zwar kein Bürgergeld bezog, sein Einkommen jedoch unterhalb des Bürgergeld Satzes lag. Die Rundfunkanstalt hatte seinen Antrag auf Befreiung von dem Rundfunkbeitrag abgelehnt. Das sei ein Verstoß gegen den vom Grundgesetz garantieren Grundsatz der Gleichbehandlung.

Mit anderen Worten: Jemand, der kein Bürgergeld bezieht, aber nur das gleiche Einkommen und Vermögen hat, wie ein Bürgergeld Bezieher (oder sogar weniger), ist hinsichtlich der Befreiung vom Rundfunkbeitrag gleich einem Bürgergeld Bezieher zu behandeln. Die Härtefallregelung greift auch für ihn.

Curtea Constituțională Federală în cazul unui student monoparental cu dreptul la ajutor de locuință și Bafög

Decizia Curții Constituționale Federale s-a referit la cazul unei studente monoparentale care își finanța mijloacele de trai din împrumuturi pentru studenți și ajutoare pentru locuințe și, prin urmare, avea un venit mai mic decât o persoană comparabilă care primea Bürgergeld. Aceasta a solicitat scutirea de taxa de radiodifuziune la autoritatea de stat competentă în domeniul radiodifuziunii, invocând regulamentul privind dificultățile de viață.

Autoritatea audiovizuală de stat a respins cererea de scutire de la taxa de radiodifuziune și a refuzat scutirea. Studenta intentase o acțiune în justiție la Tribunalul Administrativ și la Curtea Administrativă Superioară, dar nu a înregistrat niciun progres în acest sens și, prin urmare, s-a adresat Curții Constituționale Federale, deoarece a considerat că drepturile sale fundamentale au fost încălcate.

Curtea Constituțională Federală: Veniturile cetățenilor și veniturile mici trebuie tratate în mod egal

Curtea Constituțională Federală a decis în favoarea studentului. Respingerea scutirii de taxa de difuzare a fost o încălcare a principiului general al egalității prevăzut la articolul 3 alineatul (1) din Legea fundamentală. Un venit care este egal sau mai mic decât prestațiile sociale standard (adică venitul cetățeanului) nu ar trebui să fie obligat să plătească taxa de radiodifuziune.

Nu există niciun motiv obiectiv pentru a refuza scutirea studentei de plata taxelor, adică pentru a o trata în mod inegal cu persoanele care primesc o indemnizație de cetățean. Potrivit deciziei Curții Constituționale Federale, studenta este dezavantajată în raport cu alte persoane aflate în dificultate financiară, care nu sunt obligate să plătească taxa de radiodifuziune din prestațiile sociale standard pentru a-și asigura nivelul minim de subzistență.

De asemenea, nu a putut fi găsit un motiv de discriminare în posibilitatea legislativă de a generaliza, standardiza și forfetariza din motive de practică administrativă.

Scutirea de la taxa de radiodifuziune

Aufgrund der Entscheidung des Bundesverfassungsgerichts werden sich die Tatbestände für die Befreiung vom Rundfunkbeitrag ändern müssen. Befreiungen sind nunmehr auch ohne offiziellen Bürgergeld Bezug möglich, wenn nicht mehr Geld zur Verfügung steht, als dies mit offiziellem Bürgergeld Bezug der Fall wäre.

Es gibt in der Tat viele Personen, die kein Bürgergeld beziehen und dennoch auf dem Sozialhilfeniveau leben. Ihnen ist eine Befreiung vom Rundfunkbeitrag zu gewähren. Denn: sie dürfen nicht schlechter als Menschen mit Bürgergeld gestellt werden.

Cerere de scutire de taxa de radiodifuziune – cine are dreptul să depună o cerere

Conform situației juridice actuale, următoarele persoane pot solicita scutirea de taxa de radiodifuziune

  • Beneficiari de venit de cetățean, de ajutor de bază pentru venit la bătrânețe și în cazul unei capacități de câștig reduse, de asistență socială generală
  • beneficiari de BAföG
  • Beneficiari de alocație pentru locuință sau alocație pentru copii
  • persoanele cu handicap grav cu un grad de handicap de cel puțin 80 %.
  • Refugiați sau solicitanți de azil care locuiesc în locuințe comune
  • Persoane cărora li se aplică regulamentul privind dificultățile de adaptare

Vertiefende Hinweise zur Befreiung vom Rundfunkbeitrag

Puteți citi mai multe despre scutirea de la taxa de radiodifuziune pentru beneficiarii de venituri ale cetățenilor aici: Befreiung oder Ermäßigung beantragen

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu