Moartea la medicul stomatolog pediatru

Din nou și din nou, copiii mor în timpul tratamentelor dentare. Anesteziștii consideră că anestezia în condițiile care au fost obișnuite până acum este o gravă neglijență. Aceștia vor să forțeze asociațiile de medici de panel să asigure mai multă siguranță.

Un cabinet stomatologic pentru copii din Hamburg: în sala de așteptare, o piscină cu bile atrage atenția în sala de așteptare, iar desenele animate distrag atenția pacienților în sălile de tratament. Totul este atât de frumos și elegant încât copiii de acasă întreabă de bună voie când au în sfârșit următoarea programare.

Fiica mea în vârstă de șase ani are o gaură într-un molar și este atât de adâncă, încât dentistul a renunțat la ea. Un anestezic local nu este suficient: “O facem doar cu anestezie generală”, spune ea. “Nu vrem ca copiilor să le fie frică de dentist.” Discuțiile nu ajută. Ea s-ar lăsa convinsă doar de oxidul de azot. “Un anestezist face și asta?”. “Nu, nu este necesar, o facem noi înșine”.

Aproape toți părinții pe care îi cunosc își aduc copiii la acest cabinet. Cei care au fost într-o situație similară au urmat evaluarea specialistului. Dar eu sunt sceptic de profesie și nu mai puțin sceptic în viața privată, așa că mă gândesc: cum rămâne cu riscul, este acesta în proporție rezonabilă față de beneficiul obținut?

La urma urmei, este doar o gaură, nu mori din cauza ei. Un anestezic uneori da – cu cât persoana este mai mică, cu atât este mai periculos. Riscul este disproporționat față de faptul că un copil nu se teme de dentist, sau cel puțin așa îmi spune instinctul meu. Creierul recunoaște semnele de alarmă și vrea să știe: Cum rămâne cu realitatea?

Copiii au un risc ridicat de anestezie

Arhivele de ziare conțin nume precum Sina-Mareen și Jeannette, Celine, Emilia sau Sophia. Aveau 3, 4, 9 sau 10 ani și au murit în urma unui tratament stomatologic: au fost anesteziate pentru a observa cât mai puțin posibil forajul și extracția dinților. O dată pe an sau cam așa ceva, un astfel de caz apare pe prima pagină a ziarelor, dar nu se menționează câte cazuri există în întreaga Germanie.

Deși reprezentanții pacienților au cerut acest lucru în urmă cu zece ani, nimeni nu mai contabilizează rata complicațiilor în cazul operațiilor în ambulatoriu – sau al copiilor tratați sub anestezie în ambulatoriu, nici companiile de asigurări de sănătate, nici asociațiile medicale. O acumulare neobișnuită nu ar fi observată, o problemă de siguranță în aceste tratamente stomatologice ar trece neobservată.

În principiu, copiii au un risc ridicat de anestezie. Într-o analiză pan-europeană a peste 30.000 de proceduri, una din douăzeci de anestezii a avut ca rezultat un “incident critic grav”, respirație oprită, bătăi ale inimii bruște. Unul din o mie de copii a murit.

Pacienții aveau în medie șase ani. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei sufereau de boli anterioare grave, astfel încât anestezia a fost asociată cu un risc mai mare pentru ei. Iar acest lucru este ceea ce anestezistul Helen Lee, care cercetează riscurile în tratamentele stomatologice pediatrice la Universitatea Illinois din Chicago, echivalează cu circumstanțele mai riscante dintr-un cabinet stomatologic: “Aici mor de zece ori mai mulți adulți decât în procedurile din clinică”, spune Lee. “Nu-mi pot imagina că este diferit pentru copii”.

În Germania, se pare că dentiștilor pediatri le place să sfătuiască anestezia, iar numeroase site-uri web fac reclamă la “reabilitarea dentară fără stres” sau la “somnul prin tratament”. Deși nu există statistici publice privind complicațiile, dosarele pe această temă sunt păstrate în dulapuri încuiate. De exemplu, la asigurătorii de răspundere civilă care trebuie să plătească despăgubiri.

Asigurătorii raportează zece daune majore

Pentru congresul anesteziștilor NARKA, un avocat de la Funk Health Care Consulting GmbH a deschis dosarele interne la începutul anului. Aceste statistici privind malpraxisul confirmă precauția mea: în cabinetele stomatologice, riscul de incidente grave în timpul anesteziei nu este deloc scăzut; acestea au reprezentat aproximativ o treime din toate cazurile asigurate între 2011 și 2021, asigurătorul nu a dezvăluit numărul total.

Au existat zece plăți de peste 500.000 de euro – așa-numitele daune majore, în care cei afectați mor sau trebuie să trăiască mai departe cu dizabilități pe viață. Toate decesele, patru la număr, toate la stomatologi, au implicat pacienți de vârstă preșcolară. Un alt pacient stomatolog, în vârstă de 46 de ani, a intrat în stare vegetativă, iar un adolescent a suferit leziuni nervoase permanente.

Punctul critic este că medicii dentiști au voie să prescrie substanțe care acționează nu numai în cavitatea bucală, unde sunt bine versați, ci și în plămâni, inimă și creier. Cu toate acestea, ei nu au de obicei expertiza necesară pentru acest lucru și “subestimează riscurile, mai ales în cazul copiilor”, spune Lee. Dintre toate, medicul stomatolog american este îngrijorat în special de utilizarea gazului de râs, protoxidul de azot, pe care dentistul nostru din Hamburg a vrut să îl folosească fără avizul unui specialist: “Mulți utilizatori nu știu că până și o sedare atât de simplă poate avea efecte secundare grave.

Gazul de râs face ca inima să bată mai încet

Gazul de râs nu numai că înlătură durerea, dar face ca inima să bată mai încet și plămânii să respire mai încet. Unii copii reacționează mai puternic decât alții la el, astfel încât există brusc o lipsă de oxigen în sânge, deși doza ar fi în mod normal inofensivă.

Alte narcotice și sedative, pe care numai anesteziștii au voie să le folosească la scaunul stomatologic și care, de asemenea, deprimă bătăile inimii și respirația, aduc și ele probleme. Iar acest lucru poate deveni mai repede o amenințare la adresa vieții copiilor, deoarece rezervele lor de oxigen sunt scăzute, dar în același timp există o cerere mare. Prin urmare, organismul lor se poate opri în câteva minute, fără ca acest lucru să se observe imediat.

Cele patru decese de vârsta grădiniței din statisticile companiei de asigurări pot fi urmărite până la acest lucru: au murit din cauza lipsei de oxigen în timpul anesteziei, care a fost observată mult prea târziu. Se pare că acesta a fost cazul Sophiei, în vârstă de șase ani, din Köln, al cărei stop cardiac nu a fost observat decât după un timp destul de îndelungat, înainte ca mama ei să fie chemată și să fie chemat medicul de urgență.

“Fără o monitorizare continuă și foarte atentă a parametrilor vitali, pur și simplu nu funcționează”, spune, întrebat fiind, medicul anestezist din Berlin, Jörg Karst. Chiar și după operație, asistenții special instruiți trebuiau să supravegheze totul, iar medicii trebuiau să fie de gardă – atâta timp cât anestezicul încă funcționa.

Cu toate acestea, multe cabinete stomatologice nu dispun de săli de recuperare și de personal instruit în resuscitare, așa cum se întâmplă în spitale; în schimb, asistenții dentari sau părinții stau lângă copii. Dacă ar lipsi și monitoarele de monitorizare a oxigenului și a bătăilor inimii, avertizează specialistul, acest lucru ar pune în pericol viața.

Securitatea are prețul ei

Împreună cu colegii săi, Karst lucrează de luni de zile în cadrul unui comitet al Asociației profesionale a anesteziștilor germani împotriva acestor riscuri. De asemenea, pentru a se proteja și pe ea însăși: Chiar dacă un dentist insistă pentru anestezie și nu oferă un tratament alternativ – formal, doar un anestezist poate face indicația și ar trebui să fie responsabil pentru consecințele anesteziei, dacă este necesar.

Medicii cer acum ca asociațiile de medici acreditați de SHI să permită anestezia doar în acele cabinete care respectă aceleași standarde minime ca și centrele de chirurgie ambulatorie, adică să ofere camere de recuperare, de exemplu. Aceștia au înaintat un set de reguli corespunzătoare asociațiilor de medici acreditați SHI în aprilie.

Și cer o plată corespunzătoare. Dacă o anestezie este efectuată în conformitate cu liniile directoare, spune Karst, echipamentul, onorariile asistenților și medicamentele costă aproximativ 250 de euro pe oră. “Cel puțin. Dar în prezent primim mult mai puțin, în unele state federale doar 50 de euro.”

Medicii stomatologi specializați în copii sunt, în mod evident, preocupați și de bani: mai multe persoane intervievate au explicat tendința de a recurge la anestezie prin faptul că mai mulți copii ar putea fi tratați într-un timp mai scurt și că tratamentul ar fi mai profitabil. Aceștia sunt stomatologi, chiar și în practica privată, care nu doresc să fie numiți.

“Anestezic local, freză, umplere, gata”.

Durerea mea de burtă ne-a condus în cele din urmă la clinica stomatologică a unui spital universitar. Sala de așteptare nu este stilizată prin, dar este ușor de dezinfectat. Multă vreme, stomatologul pediatru curant nu înțelegea de ce cuvântul anestezie generală fusese folosit în altă parte pentru ceea ce vedea în gură.

Când și-a dat seama, s-a abținut de la orice alt comentariu și a explicat în schimb ce va face: “Anestezie locală, freză, umplere, gata”. Și apoi a vorbit cu răbdare cu fiica mea despre colecția ei de dinozauri, așa cum făcuse cu câteva minute în urmă.

Tratamentul în sine a durat poate zece minute și nu a fost problematic. Cu toate acestea, a fost mai dificil să-mi scot copilul de șase ani de pe scaun – în sfârșit, un loc în care chiar și adulții sunt entuziasmați de animalele preistorice viu colorate. Așadar, ce ar putea înlocui nenumăratele anestezice?

Medicul stomatolog pediatru american Marvin Berman le-a scris colegilor săi în urmă cu șase ani: “În loc de sedare, încercați comunicarea”. Asociația dentară germană pare să fie de aceeași părere.

Anestezia în ambulatoriu este folosită doar “pentru a asigura un tratament stomatologic urgent pentru pacienții pentru care toate celelalte încercări de a stabili o cooperare au eșuat”, scrie o purtătoare de cuvânt atunci când a fost întrebată. Ea a subliniat “urgent” și “eșuat”.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu