Atacul asupra unui club gay din Oslo a fost teroare!

Poliția din Oslo presupune un act de terorism după atacul de noapte într-un club gay. Anchetatorii au anunțat sâmbătă dimineață. Două persoane au fost ucise și 21 au fost rănite în atacul de sâmbătă seara. Făptuitorul a fost arestat la locul faptei.

Potrivit poliției, făptuitorul este un cetățean norvegian cu rădăcini iraniene, cunoscut de poliție. Bărbatul a fost condamnat anterior pentru infracțiuni de agresiune și droguri și pentru purtarea ilegală a unui cuțit. Suspiciunea este crimă, tentativă de omor și teroare.

Potrivit postului norvegian NRK, au existat mai multe scene ale crimei. Bărbatul a deschis mai întâi focul în fața barului Per, apoi a mers la barul gay London Pub și a continuat să tragă.

Poliția presupune că a fost un singur făptuitor. Materialele foto și video evaluate până acum nu au dezvăluit niciun alt făptuitor, a declarat poliția la conferința de presă. Cu toate acestea, încă se stabilește dacă au existat complici în fundal – sau dacă alte persoane au vrut să comită fapte similare.

Focăturile fatale au fost trase în ajunul paradei Mândriei, planificată pentru Oslo. Organizatorii au anulat acest lucru sâmbătă dimineață și au convocat o echipă de criză.

Potrivit presei locale, zece persoane au fost internate în spital, iar alte douăsprezece au fost tratate la fața locului. Unii dintre cei internați se spune că sunt în stare critică.

Managerul operațiunilor Tore Barstad: „Mesajul a venit la 1:14 a.m., doar cinci minute mai târziu l-am arestat pe făptuitor.” Mai mulți trecători ajutaseră să-l învingă pe făptuitor. Barstad: „Există oameni cumsecade care au ajutat cu un efort eroic de a obține controlul asupra făptuitorului”.

Aproximativ 40 de persoane au observat actul de terorism. Ei au fost audiați de poliție sâmbătă seara la hotelul Thon Rosenkrantz din centrul orașului Oslo.

Ziarul norvegian VG a relatat că „conform martorilor, oamenii au fugit de la locul faptei în panică”. Un alt martor a declarat presei locale: „Am văzut un bărbat intrând cu o geantă, a scos o armă și a început să tragă”.

Atacul comemorează cel mai mortal atac împotriva comunității LGBTQ din istoria SUA: pe 12 iunie 2016, un susținător al ISIS în vârstă de 29 de ani a ucis 49 de persoane într-un club gay din Orlando, Florida, în timpul unei împușcături de petrecere latino. Alte peste 50 de persoane au fost rănite în atac.