Votul ONU: calitatea de membru al Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului a fost suspendată

Adunarea Generală a ONU a votat în favoarea suspendării calității de membru al Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.

O rezoluție corespunzătoare depusă de Marea Britanie și SUA, printre alții, a fost adoptată de Adunarea Generală, joi, la New York. 93 de membri au votat pentru, 24 împotrivă și 58 s-au abținut. Acest lucru a dus la majoritatea necesară de două treimi, pentru care abținerele nu au fost luate în considerare.

Textul rezoluției precizează că „dreptul Federației Ruse de a deveni membru al Consiliului pentru Drepturile Omului este suspendat”. Un astfel de pas fusese solicitat anterior de mai multe ori de către reprezentanții țărilor occidentale. Principalele țări industrializate occidentale (G7), inclusiv Germania, s-au pronunțat și ele în favoarea acestui lucru într-o declarație înainte de vot: „Suntem convinși că acum este timpul să suspendăm calitatea de membru al Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului”.

Nu se poate participa la sesiune

Deși Rusia va rămâne membru oficial al Consiliului până la sfârșitul mandatului său, va pierde toate drepturile de membru. De exemplu, țara nu mai poate participa la ședințele Consiliului pentru Drepturile Omului, nici măcar în calitate de observator.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului este o subsidiară a Adunării Generale cu sediul la Geneva, înființată în 2006 ca succesor al Comisiei pentru Drepturile Omului a ONU. Are 47 de state membre, fiecare ales pentru mandate de trei ani. Rusia este din nou în consiliu din 2020.