Rachetele US Patriot vor schimba cu adevărat jocul în Ucraina?

Dacă Statele Unite aprobă transferul rachetelor de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina , vor fi ele într-adevăr schimbarea jocului pe care oficialii ucraineni se așteaptă să fie? Și cât de repede ar putea ajunge efectiv pe câmpul de luptă?

Acestea sunt câteva dintre întrebările ridicate după ce oficialii americani au confirmat că Pentagonul a pregătit planuri de a transfera bateriile Patriot în Ucraina dacă va fi aprobat de președintele Joe Biden, o posibilitate care s-ar putea întâmpla încă de săptămâna aceasta.

Sistemul de apărare aeriană poate viza rachete balistice și de croazieră, precum și avioane cu și fără pilot cu o rază de acțiune maximă de 100 de mile, în funcție de sistemul eventual dat Ucrainei.

O baterie tipică Patriot include un sistem radar, o sursă de generare a energiei și o stație de comandă și control conectată la mai multe stații de lansare. Cu sistemul său de radar sofisticat, va putea angaja opt ținte simultan.

Transferul sistemului avansat de apărare aeriană este ceva ce au cerut oficialii ucraineni de la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Dar oficialii americani nu au fost deschiși față de această posibilitate până de curând, din îngrijorare cu privire la modul în care Rusia ar putea reacționa la prezența lor în Ucraina, precum și la ceea ce s-ar putea afla despre tehnologia rachetei dacă o rachetă sau componentele acesteia ar cădea în mâinile Rusiei.

SUA și partenerii săi au furnizat rachete de apărare antiaeriană S-300 ale Ucrainei din epoca sovietică și au furnizat sisteme de apărare aeriană occidentale, cum ar fi rachete Stinger cu umăr și alte sisteme de apărare aeriană mai mari, cum ar fi NASAM, produse în comun de SUA și Norvegia.

Dar ucrainenii au rămas concentrați asupra rachetei Patriot, în special după ce Rusia a început să folosească baraje cu rachete și drone unidirecționale care vizează infrastructura civilă a Ucrainei, provocând întreruperi de electricitate în mare parte a țării.

Reacționând la știrea că SUA ar putea furniza Ucrainei sisteme de rachete de apărare antiaeriană Patriot, un oficial înalt al Apărării ucrainene a declarat pentru ABC News că vor fi „o schimbare de joc”, descriindu-le drept „unul dintre cele mai bune sisteme din lume”. . Oficialul a adăugat că accesul Ucrainei la rachete va „crește drastic capacitatea noastră de a ne apăra cerul de loviturile rusești”.

„Decizia de a furniza Ucrainei sisteme de rachete sol-aer Patriot a fost cea corectă”, a declarat Mick Mulroy, fost asistent și colaborator ABC News.

Oficialii americani cred că, odată ce transferul Patriot este aprobat, un program de pregătire pentru trupele ucrainene ar putea începe în Germania în câteva săptămâni. Dar orice program de antrenament va trebui să fie mult mai scurt decât antrenamentul dat soldaților americani care necesită minim cinci luni de pregătire urmată de o pregătire mai avansată.

„Soldații ucraineni au dovedit că sunt mai mult decât capabili să învețe sisteme complexe din SUA și îl vor învăța și pe acesta”, a spus Mulroy.

Chiar și cu un program de formare accelerat, ar putea fi cândva la începutul anului 2023 înainte ca un sistem să fie operațional în Ucraina.

Rachetele Patriot au devenit pentru prima dată cunoscute în timpul Războiului din Golf din 1991, când au interceptat cu succes majoritatea atacurilor cu rachete irakiene asupra forțelor americane din Arabia Saudită și atacurile paralele asupra Israelului.

Dar au existat multe upgrade-uri tehnologice la Patriots de atunci și rămâne de văzut ce versiune a rachetei va primi Ucraina.

„Dacă aceasta devine o tehnologie care schimbă jocul sau nu, va depinde de câte dintre aceste sisteme de rachete furnizează SUA și de câte rachete”, a spus Steve Ganyard, un colaborator ABC News.

„Dar cu siguranță va contribui în mare măsură la acoperirea acelor lacune în sistemul de apărare aeriană care au permis Rusiei să atace infrastructura critică precum rețelele electrice și orașele din Ucraina”, a adăugat el.