Mai multe efecte secundare ale vaccinării decât se cunosc? Datele asigurărilor de sănătate provoacă discuții

Consiliul de administrație al companiei de asigurări de sănătate BKK ProVita vede un „semnal de alarmă” pentru efectele secundare ale vaccinărilor Covid 19. AOK nu confirmă acest lucru – dar critică situația datelor. Medicii văd cu siguranță pericolul ca cazurile suspecte să nu fie recunoscute sau raportate.

O „vaccinare aproape fără efecte secundare” – așa a descris de mai multe ori ministrul federal al Sănătății, Karl Lauterbach, vaccinul Covid-19 . Consiliul de administrație al companiei de asigurări de sănătate BKK ProVita vede lucrurile diferit după ce se uită la datele lor de facturare: Într-un interviu pentru „Welt”   , Andreas Schöfbeck vorbește despre un semnal de alarmă după evaluarea milioanelor de date asigurate.

„Numărul total de efecte secundare este, prin urmare, de multe ori mai mare decât cele raportate de Institutul Paul Ehrlich (PEI)”, scrie „Welt”. De la începutul anului 2021 până la jumătatea celui de-al treilea trimestru, 216.695 de asigurați BKK au fost tratați pentru efectele secundare ale vaccinurilor.

Evaluarea este disponibilă și pentru FOCUS Online. Rămâne neclar cât de grave sau inofensive au fost efectele secundare – în orice caz, acestea sunt cazuri care au fost clarificate medical sau au fost asociate cu spitalizarea.

Datele asigurărilor de sănătate lasă întrebări fără răspuns

O legătură cauzală cu vaccinarea nu a fost dovedită – iar datele nu spun dacă vaccinarea a produs cu adevărat daune sau dacă complicațiile au fost doar de scurtă durată.

PEI a declarat, la cerere, că în prezent nu este posibilă evaluarea datelor de la BKK, „pentru că institutul nu a avut încă acces la datele originale și nici nu are informații despre metoda de evaluare”. Datele contabile nu trebuie echivalate cu efecte secundare. Organizația-umbrelă BKK a declarat într-un comunicat că s-a distanțat de evaluarea datelor și nu a dorit să comenteze conținutul deoarece datele nu provin de la organizația-umbrelă.

Virchowbund critică „Schwurbel-BKK” – PEI vrea să conecteze datele

Virchowbund, care reprezintă medicii din cabinetul privat, a criticat „Schwurbel-BKK” cu o acuratețe neobișnuită și l-a pus astfel pe Schöfbeck în vecinătatea gânditorilor laterali: Era vorba fie de „ignoranță jenantă, fie de intenția insidioasă de a înșela”. Concluziile din date sunt „prostii complete”, a spus președintele federal Dirk Heinrich. BKK Provita amestecă două domenii complet diferite: codificarea diagnosticului medical și raportarea către PEI. „Se pare că vrei să faci reclamă în clientela critică pentru vaccinare”.

Totuși, PEI se pare că ia în serios semnalul de avertizare: pentru a analiza și mai bine posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, cotele oficiale de vaccinare urmează să fie legate într-un studiu cu date de la casele de asigurări de sănătate, a declarat institutul pentru dpa. Ar trebui să înceapă imediat.

Consiliul BKK susține declarația sa

Schöfbeck se menține la declarațiile sale și confirmă pentru FOCUS Online că PEI a anunțat o întâlnire cu el în săptămâna viitoare în care ar trebui să-și prezinte punctul de vedere asupra lucrurilor. „După calculele noastre, credem că 400.000 de vizite la medic ale asiguraților noștri din cauza complicațiilor vaccinării sunt realiste până în prezent”, a spus Schöfbeck de la „Welt”, „extrapolată la populația totală, această valoare ar fi de trei milioane. „

Scrisoarea către PEI, care este disponibilă pentru FOCUS Online, spune literal: „ Interogarea noastră include codurile valide ICD pentru efectele secundare ale vaccinării. Această evaluare a arătat că, deși nu avem încă datele complete pentru 2021, putem deja utilizați numărul disponibil de 216.695 de cazuri tratate de efecte secundare ale vaccinării după vaccinarea corona din acest eșantion. Dacă aceste cifre sunt extrapolate la întregul an și la populația din Germania, probabil că există 2,5-3 milioane de oameni în Germania care sunt primind tratament medical din cauza efectelor secundare ale vaccinării după vaccinarea corona. Vedem asta ca un semnal de alarmă semnificativ care trebuie luat în considerare atunci când vaccinurile sunt utilizate în continuare. ”

Este izbitor că acest număr de 10,9 milioane de asigurați – conform raportului anual, BKK ProVita în sine are doar aproximativ 125.000 de membri, dar Schöfbeck spune că și-a obținut datele dintr-un pool de date comun al tuturor companiilor de asigurări BKK – este cu doar aproximativ 30.000 mai mic. decât atât Numărul total al tuturor efectelor secundare înregistrate de PEI pentru aproximativ 64 de milioane de persoane vaccinate în toată Germania. Deci, dacă datele lui Schöfbeck sunt cu adevărat reprezentative pentru populația generală, asta ar sugera o subraportare semnificativă a complicațiilor vaccinării.

AOK privind efectele secundare ale vaccinării: semnificația limitată a datelor

Dar cât de mare este problema cu adevărat? Nu pot spune încă. FOCUS Online a întrebat marile companii de asigurări de sănătate AOK, Barmer și TKK dacă au văzut semnale de alarmă similare ca BKK ProVita. Barmer nu poate furniza date: „Nu avem nicio analiză relevantă”, explică un purtător de cuvânt.